Managerul SJU Ploieşti cere scuze pacienţilor pentru lipsa de umanitate cu care sunt trataţi

Managerul SJU Ploieşti afirmă că niciodată nu a pretins că serviciile oferite de spitalul pe care îl conduce sunt "perfecte" şi cere public scuze pacienţilor pentru "lipsa de umanitate cu care sunt trataţi", însă spune că "imaginea de lumea a treia creată spitalului este falsă".

424 afișări
Imaginea articolului Managerul SJU Ploieşti cere scuze pacienţilor pentru lipsa de umanitate cu care sunt trataţi

Managerul SJU Ploieşti cere scuze pacienţilor pentru lipsa de umanitate cu care sunt trataţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă dat publicităţii joi după-amiază, în a doua zi de anchetă a comisiei trimise de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, managerul acestei unităţi sanitare îşi cere public scuze pentru carenţele comportamentale ale subalternilor săi, care au fost semnalate în presă în ultima perioadă şi spune că niciodată nu a pretins că serviciile oferite de spitalul pe care îl conduce sunt "perfecte la toate capitolele".

"Niciodată, în întreaga mea carieră, nu am afirmat că serviciile oferite de unitatea noastră medicală sunt perfecte la toate capitolele. Nu mi-aş permite să afirm aşa ceva pentru că şi noi, cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, trăim şi înţelegem neajunsurile, durerea, suferinţa şi dramele prin care trec unii dintre pacienţii şi aparţinătorii care intră în unitatea noastră medicală. Suntem oameni în primul rând, indiferent că ne numim chirurgi, şefi de secţie, manageri de spital, asistenţi, infirmieri sau personal TESA. S-a scris mult în ultima perioadă, dar nu numai acum, despre lipsa de umanitate cu care sunt trataţi unii pacienţi. S-a scris foarte mult despre lipsa de politeţe cu care sunt trataţi aparţinătorii pacienţilor. Pentru aceste lucruri ţin să îmi exprim, în aceste puţine rânduri, compasiunea şi scuzele mele tuturor celor care au păşit în spitalul nostru şi au avut parte de un asemenea tratament din partea unora dintre colegii noştri. Poate că scuzele ar fi trebuit să vi le adreseze chiar ei. Pentru eventualele carenţe comportamentale, îmi cer scuze eu, managerul spitalului, în numele acelor colegi", transmite managerul Adrian Strâmbeanu în comunicatul dat publicităţii joi.

Acesta spune că salariile mici sau problemele personale nu trebuie să aibă repercusiuni asupra actului medical, întrucât "pacientul nu are nici cea mai mică vină pentru această realitate cunoscută de toată lumea".

"Nimeni nu ar trebui să se joace cu viaţa nimănui, iar eu sunt convins că toţi colegii noştri sunt perfect conştienţi de acest lucru şi fac tot ce este omeneşte posibil în orice intervenţie chirurgicală sau nechirurgicală în care se implică", mai spune Adrian Strâmbeanu.

În ceea ce priveşte scandalul public generat de afirmaţiile chirurgului Dan Oprea, managerul spitalului spune că dezbaterea publică nu îi va schimba opinia despre medicul Dan Oprea, pe care îl caracterizează drept ”unul dintre profesioniştii apreciaţi în chirurgie pe care îi are judeţul (Prahova - n.r.) în acest moment".

Adrian Strâmbeanu face publică adresa trimisă de chirurgul Dan Oprea prin care acesta solicita retragerea temporară din serviciul de gardă de la spital, invocând "probleme de sănătate apărute pe fondul scandalurilor mediatice repetate, lipsa de comunicare şi epuizarea fizică şi psihică".

"Starea de oboseală la care face referire colegul meu este un fapt real şi cât se poate de firesc, medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti lucrând ore suplimentare, într-un flux continuu, în care oboseala şi stresul diferitelor situaţii întâlnite zilnic îşi pune amprenta pe orice persoană, indiferent că se numeşte chirurg sau simplu angajat", susţine Adrian Strâmbeanu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti face precizări referitoare la unele afirmaţii ale chirurgului Dan Oprea, Strâmbeanu admiţând că spitalul are aparatură învechită şi că unitatea ar putea arăta "mai bine, în general".

"Legat de materialele sanitare la care face referire domnul chirurg, fac menţiunea că achiziţionarea materialelor sanitare se face în urma solicitărilor şefilor de secţie şi în limita finanţării pe care spitalul o are prin contract cu CAS Prahova. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu achiziţionarea medicamentelor care se realizează în baza unor referate de necesităţi stabilite de şefii de secţie. Este mai mult decât evident că nu se poate efectua un act medical fără cele necesare, este adevărat că există şi aparatură învechită, este adevărat că avem medici care fac eforturi uneori eroice, şi aici nu sunt cuvinte mari deloc, credeţi-mă, pentru a rezolva diferitele situaţii de urgenţă medicale întâlnite. Totodată, este adevărat că sunt multe nevoi şi că spitalul ar putea să arate mai bine, în general", precizează comunicatul dat publicităţii de managerul SJU Ploieşti.

În finalul comunicatului, managerul unităţii medicale afirmă că "oricâte se vor spune, imaginea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti ca fiind un spital de lumea a treia este una falsă, o imagine care loveşte în oamenii de bună-credinţă care îşi fac meseria aici".

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, pentru a face verificări după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor.

Într-un material publicat săptămâna trecută într-un ziar local şi prezentat drept "o scrisoare", chirurgul Dan Oprea spunea că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", şi alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, cataloga drept "izolate" afirmaţiile chirurgului Dan Oprea.

Strâmbeanu mai spunea că medicul Dan Oprea i-a trimis, recent, o adresă prin care solicita să nu mai facă gărzi ca urmare a epuizării fizice şi psihice şi că şeful secţiei de Chirurgie i-a recomandat lui Oprea un control de medicina muncii şi unul la un medic psihiatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici