Mănăstiri din nordul Moldovei, restaurate cu bani europeni

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat joi, la Palatul Administrativ din Suceava, cu maicile-stareţe de la Dragomirna, Moldoviţa şi Suceviţa, trei contracte finanţate prin POR pentru restaurarea, conservarea şi modernizarea infrastructurii conexe a celor trei mănăstiri.

760 afișări
Imaginea articolului Mănăstiri din nordul Moldovei, restaurate cu bani europeni

Mănăstiri din nordul Moldovei, restaurate cu bani europeni (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Udrea a declarat, după semnare, că este o prioritate accesarea banilor europeni, în contextul în care România trece printr-un an greu în ceea ce priveşte bugetul inclusiv cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Elena Udrea a adăugat că este cu atât mai bucuroasă pentru semnarea acestor contracte cu cât proiectele vizează obiective turistice, de turism cultural şi religios. Ea şi-a exprimat speranţa că şi alte mănăstiri din patrimoniul naţional şi UNESCO se vor regăsi pe lista celor ce vor primi finanţări europene pentru restaurare.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a primit în dar de la maicile-stareţe un ou de struţ, încondeiat, (ea spunând că are colecţie de ouă încondeiate), o replică în miniatură a Mănăstirii Dragomirna şi încă un coş cu ouă încondeiate.

Ministrul a mai declarat că speră ca cei care doresc să-şi petreacă Paştele într-o atmosferă tradiţională românească să vină în Bucovina, aşa cum au făcut -o şi anul trecut.

Cele trei proiecte care vor fi implementate în decurs de doi ani au o valoare totală de peste nouă milioane de euro, prevăd diverse lucrări de restaurare şi conservare, dar şi de infrastructură turistică prin amplasarea de sisteme autoghid în format digital.

Astfel, la mănăstirea Dragomirna urmează să fie făcute lucrări de amenajare şi reabilitare a clădirilor ce alcătuiesc ansamblul incintei, restaurarea şi conservarea iconostasului şi a componentelor artistice ale bisericii, refacerea pavimentului de acces, împrejmuirea mănăstirii, realizarea iluminatului arhitectural al clădirilor, instalarea unei centrale termice, realizarea unui punct de informare turistică în curtea interioară a mănăstirii, amplasarea unui sistem audioghid în format digital şi punerea la punct a sistemului informatic al mănăstirii.

Prin proiectul de la Mănăstirea Moldoviţa urmează să fie restaurată pictura exterioară şi interioară, va fi modernizată instalaţia de încălzire şi montată o centrală termică pe biomasă, va fi realizat un sistem informatic al mănăstirii, montat un sistem audioghid în format digital, va fi amplasat un infochioşc, dar va fi reorganizat muzeul mănăstirii şi expoziţia de obiecte de patrimoniu.

La Mănăstirea Suceviţa, proiectul prevede modernizarea căilor de acces şi a aleilor din incinta mănăstirii, instalarea unei centrale termice şi modernizarea instalaţiilor de încălzire, asigurarea iluminatului arhitectural al mănăstirii, restaurarea şi conservarea picturii interioare şi exterioare şi a componentelor muzeale, dotarea laboratorului de conservare a icoanelor, realizarea sistemului informatic şi instalarea unui sistem de supraveghere video şi antiefracţie, amplasarea unui sistem audioghid în format digital şi realizarea unui punct de informare turistică în curtea interioară a mănăstirii.

Elena Udrea urmează să participe, pe esplanada centrală a municipiului Suceava, la deschiderea "Târgului de Paşte" şi a expoziţiei gastronomice "Gustă din Bucovina", din cadrul programului "Paştele în Bucovina", care a început, joi, la Fundu Moldovei cu Festivalul de cântece religioase şi urmează să se încheie în 6 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici