Manifestanţi la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste

Aproximativ o sută de manifestanţi s-au strâns, duminică seara, în Piaţa Universităţii, unde în urmă cu un an au avut loc conflicte violente între protestatari şi jandarmi, soldate cu amenzi pentru tulburarea liniştii publice şi deschideri de dosare penale pentru distrugeri şi agresiuni.

1305 afișări
Imaginea articolului Manifestanţi la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste

Manifestanţi la Universitate, unde în urmă cu un an au avut loc proteste (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax foto)

În timpul zilei de duminică, câteva zeci de manifestanţi s-au strâns şi în Piaţa Victoriei, ei vând autorizaţie de pichetare până la ora 17.00. Jandarmii nu au consemnat niciun incident, potrivit purtătorului de cuvânt al Jadnarmeriei Bucureşti.

Potrivit sursei citate, alţi manifestanţi s-au strâns duminică seara în Piaţa Universităţii, iar la ora 20.00 mai erau aproximativ o sută de persoane. Nici aici nu s-au înregistrat incidente.

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii - la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane - au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, soldate cu victime de ambele părţi, dar şi cu rănirea unor operatori şi erporteri.

Protestele au durat nouă zile, însă confruntări violente între manifestanţi şi jandarmi au avut loc în 14 şi 15 ianuarie, fiind distruse magazine, semafoare, stâlpi de iluminat etc.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Mircea Olaru, a informat, sâmbătă, că a fost sesizat Parchetul Curţii Militare de Apel cu privire la fapta unui ofiţer care a lovit pe un tânăr, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii din ianuarie 2012, victima depunând şi ea o plângere.

Ofiţerul de Jandarmerie a fost identificat în urma raportelor colegilor săi, care s-au aflat în apropierea lui când Ionuţ Şandru, fiind deja căzut, a fost lovit de jandarm, rupându-i piciorul. De asemenea, ofiţerul a fost identificat în urma imaginilor filmate în timpul amplului protest.

Parchetul Curţii Militare de Apel a fost sesizat cu fapta ofiţerului, care s-ar putea încadra la purtare abuzivă (articolul 250 Codul penal).

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, sâmbătă, că nu s-a făcut nimic timp de un an în cazul tânărului Ionuţ Şandru agresat de ofiţerul de Jandarmerie.

Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii, a mai spus colonelul Olaru, răspunzând unei întrebări a presei.

"Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.

Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop (care a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici