MAp vrea reparaţii morale pentru cadrele îndepărtate din funcţie de comunişti

Ministerul Apărării a elaborat un proiect de lege care prevede acordarea de reparaţii morale şi materiale cadrelor militare îndepărtate abuziv din funcţie în perioada 6 martie 1945 - 31 decembrie 1961, textul aflându-se în dezbatere publică.

10 afișări
Imaginea articolului MAp vrea reparaţii morale pentru cadrele îndepărtate din funcţie de comunişti

MAp vrea reparaţii morale pentru cadrele îndepărtate din funcţie de comunişti

Proiectul de lege privind reparaţiile morale şi materiale pentru cadrele militare, îndepărtate abuziv din armată, de regimul comunist, în perioada 6 martie 1945 - 31 decembrie 1961 redactat de MAp, a fost postat, luni, pe site-ul instituţiei, aflându-se în dezbatere publică. Proiectul va fi supus ulterior aprobării în şedinţă de Guvern şi în cazul în care va fi acceptat, va fi trimis Parlamentului.

Articolul 1 din proiectul de lege prevede acordarea dreptului la reparaţii morale şi materiale "cadrelor militare, cetăţeni români, îndepărtate abuziv din armată de regimul comunist pentru considerente politice, religioase sau sociale, în perioada 6 martie 1945 - 31 decembrie 1961 ". Proiectul prevede că determinarea calităţii persoanelor prevăzute la articolul 1, precum şi stabilirea drepturilor acestora, se face la cererea celor interesaţi.

Proiectul de lege prevede de asemenea că textul nu se aplică persoanelor care beneficiază de dispoziţiile Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Proiectul prevede de asemenea că persoanele beneficiare ale prevederilor legii vor fi desemnate de o comisie la nivelul Ministerului Apărării, din care face parte şi un reprezentant al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Articolul 4 prevede că membrilor comisiei li se acordă "o indemnizaţie reprezentând 25 la sută din salariul de încadrare, a cărei plată se suportă din bugetul instituţiei cu care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu", fără a menţiona însă cazul militarilor pensionaţi sau retraşi din activitate. Articolul al 8-lea din proiectul de lege prevede de asemenea că "persoanele cărora li s-a recunoscut de către comisie calitatea de cadru militar îndepărtat abuziv din armată de regimul comunist în perioada 6 martie 1945 - 31 decembrie 1961, (...) au dreptul la o indemnizaţie lunară, echivalentă cu solda de grad a unui sublocotenent din Ministerul Apărării, care se acordă începând cu luna următoare recunoaşterii calităţii".

Cu prilejul sărbătoririi unor evenimente importante din istoria României, cadrele militare îndepărtate abuziv din armată de regimul comunist, în perioada 6 martie 1945 - 31 decembrie 1961, anual, pot fi înaintate la gradul următor, ca o măsură de reparaţie morală a prejudiciilor suferite, la propunerea Uniunii Foştilor Ofiţeri Activi Oprimaţi Politic din România, prevede proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici