Marea poluare mondială: Nicio ţară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021

Nicio ţară nu a reuşit să respecte standardele de calitate a aerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2021, a arătat marţi un studiu privind datele de poluare din 6.475 de oraşe, iar smogul chiar a revenit în unele regiuni după o scădere legată de COVID, scrie Reuters.

835 afișări
Imaginea articolului Marea poluare mondială: Nicio ţară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021

Marea poluare mondială: Nicio ţară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021

OMS recomandă ca media anuală a citirilor medii ale particulelor mici şi periculoase în suspensie în aer, cunoscute sub numele de PM2,5, să nu depăşească 5 micrograme pe metru cub, după ce anul trecut şi-a modificat orientările, afirmând că şi concentraţiile scăzute generează riscuri semnificative pentru sănătate.

Însă doar 3,4% dintre oraşele analizate au respectat standardul în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elveţiană care monitorizează calitatea aerului. Nu mai puţin de 93 de oraşe au înregistrat niveluri de PM2,5 de 10 ori mai mari decât nivelul recomandat.

Bucureşti se află pe locul 1.764 din 6.475 (cu o medie anuală de 14,9 micrograme/mc), Braşov pe 1.419, Tîrgu Mureş pe 866, Cluj-Napoca pe 1.085 iar Timişoara pe locul 1.885.

"Există o mulţime de ţări care fac paşi mari în ceea ce priveşte reducerea", a declarat Christi Schroeder, manager ştiinţific pentru calitatea aerului la IQAir. "China a început cu nişte cifre foarte mari şi acestea continuă să scadă în timp. Dar există, de asemenea, locuri în lume în care situaţia se înrăutăţeşte semnificativ."

Nivelul general de poluare din India s-a înrăutăţit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, au arătat datele. Bangladesh a fost cea mai poluată ţară, de asemenea neschimbată faţă de anul precedent, în timp ce Ciadul s-a clasat pe locul al doilea după ce datele acestei ţări africane au fost incluse pentru prima dată.

China, care duce un război împotriva poluării din 2014, a coborât pe locul 22 în clasamentul PM2,5 în 2021, în scădere de pe locul 14 cu un an înainte, cu o uşoară îmbunătăţire a citirilor medii pe parcursul anului, până la 32,6 micrograme, a precizat IQAir.

Hotan, din regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost oraşul cu cele mai slabe rezultate din China, cu citiri medii de PM2,5 de peste 100 de micrograme, cauzate în mare parte de furtunile de nisip.

Acesta a căzut pe locul trei pe lista celor mai poluate oraşe din lume, după ce a fost depăşit de Bhiwadi şi Ghaziabad, ambele din India.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
poluare,
statistică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici