Marga: Băsescu decide lucruri la care nu se pricepe, vrea reformă împotriva profesorilor

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, membru PNL, îl acuză pe şeful statului că vrea să facă, prin promulgarea Legii educaţiei, "o reformă împotriva profesorilor", ajungând "să decidă lucruri la care nu se pricepe".

39 afișări
Imaginea articolului Marga: Băsescu decide lucruri la care nu se pricepe, vrea reformă împotriva profesorilor

Marga: Băsescu decide lucruri la care nu se pricepe, vrea reformă împotriva profesorilor (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Marga susţine, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că o astfel de reformă nu a reuşit nicăieri, "iar un om câtuşi de puţin cultivat sau măcar cu scaun la cap nici nu o mai încearcă".

"Traian Băsescu mă obligă să-i răspund din nou. Este clar, după deliranta sa declaraţie din 4 ianuarie 2011, că, fiindu-i frică de căderea în sondaje şi de alegeri, el promulgă la repezeală o lege a educaţiei prin care vrea să transforme din timp directori de şcoli şi licee şi rectori în agenţii săi electorali. El ştie că altfel îl aşteaptă procesele (flotă navală, uzurparea constituţională şi altele). Poate de aceea, în declaraţia sa nici nu mai apar termeni, pentru el blamaţi, precum «profesori» sau «autonomie universitară». Traian Băsescu a ajuns să decidă lucruri la care nu se pricepe. El este prost consiliat şi vrea acum o reformă împotriva profesorilor. O astfel de reformă nu a reuşit nicăieri, iar un om câtuşi de puţin cultivat sau măcar cu scaun la cap nici nu o mai încearcă. Ne consolăm deocamdată cu observaţia unui cititor: escrocheria este însuşirea unor semeni, dar Traian Băsescu abuzează de ea", susţine Andrei Marga.

Andrei Marga precizează că reforma din perioada 1996-2000, iniţiată în timpul mandatului său de ministru al Educaţiei, a permis încheierea pozitivă, în mai 2000, a negocierilor de aderare a României la UE pe capitolul "Educaţie şi formare profesională", primul capitol încheiat.

"A fost singura reformă din România care a fost evaluată pozitiv de agenţii internaţionale. Faptul este atestat de documente", afirmă rectorul UBB.

El susţine că tocmai Traian Băsescu şi persoanele numite de el "au stricat învăţământul", cele mai greşite măsuri fiind luate în 2005-2006.

"Toate, absolut toate soluţiile din Legea 2011, cu care se laudă Traian Băsescu - curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizare şi integrare în comunitate, răspunderea publică a universităţilor, finanţarea per capita, ierarhizarea universităţilor, abolirea vechimii în accesul pe postul de profesor, concursul pentru decanat şi rectorat, măsurile anticorupţie - şi multe altele sunt preluate din «reforma Marga», pentru a-l cita pe preopinent. Traian Băsescu a integrat soluţiile plagiate într-o politizare primitivă, care nu se mai practică în Europa, a învăţământului", subliniază Marga.

El menţionează că opoziţia la Legea educaţiei "nu înseamnă adversitate faţă de reformă", susţinând că Traian Băsescu, de altfel, n-a putut face nici măcar reforma transporturilor, succesorul său din 2005 trebuind să încheie negocierile de la Bruxelles.

"Chiar parlamentari ai PDL i-au spus, la Cotroceni, că «legea e proastă» şi «centralizează excesiv învăţământul». Reprezentanţi ai UE au exprimat, la Bucureşti, o opinie similară. Nici o forţă din învăţământ - sindicate, părinţi, studenţi, profesori - nu a agreat eronata lege a lui Traian Băsescu", afirmă Andrei Marga.

O altă observaţie a rectorului UBB este aceea că Traian Băsescu vorbeşte, ca în 2004, de "baroni", pe care acum îi găseşte în universităţi, de plagiat, nepotism, privilegii ale profesorilor, acuzându-l pe preşedinte că "în toate se înşeală sau minte".

"Plagiatorii, dacă îl interesează, îi găseşte înainte de toate printre cei care îl consiliază. Ce nepotism e mai exemplar decât promovarea unei odrasle agramate în instituţii respectabile al noii Europe? Niciun profesor nu are privilegii. Iar clanurile, dacă au existat, au fost tocmai în universităţile protejate de Traian Băsescu. Una a şi creat, de altfel, un partid de buzunar al acestuia", adaugă Marga.

Rectorul UBB mai susţine că, după ce a mobilizat angajaţi contra pensionari, nebugetari contra bugetari, tinerii contra celor mai puţini tineri, "Traian Băsescu incită acum asistenţii şi lectorii contra profesorilor universitari".

"Astfel de «minirevoluţii culturale» nu au dat rezultate nici în 1952, nici altă dată. În fapt, Traian Băsescu este cel care este la originea opririi, în 2009, a concursurilor pentru posturi didactice, el este sursa tăierii salariilor şi veniturilor, care au lovit în aceste grade didactice. Profesorii universitari, previzibil izgoniţi de un preşedinte iresponsabil, vor fi buni în universităţi din alte ţări. Câştigă astfel România? Din păcate, nu! Tocmai într-o epocă în care fiecare ţară îşi gospodăreşte cu parcimonie specialiştii", arată Andrei Marga.

El adaugă că în orice poziţie pe care a deţinut-o - ca ministru sau ca rector - veniturile personalului, de la profesor la rector, au fost una din grijile sale şi au crescut în mod legal.

"Nu mai insist asupra aberaţiilor din declaraţia lui Traian Băsescu: «directorii sunt mai mari decât rectorii», «concurenţă între unităţile şcolare», «suntem la finalul unei dezbateri care a durat patru ani», care se demit de la sine pentru orice om normal. Reamintesc doar că SUA aplică în momentul de faţă programul Obama-Biden de reformă a educaţiei. Una dintre opţiunile majore ale reformei este asigurarea «valorii şi demnităţii profesorului»", conchide Andrei Marga.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ.

"Dar, pe de altă parte, încrâncenarea pe care o provoacă Legea educaţiei este semnificativă pentru atitudinea faţă de orice schimbare importantă în acest sistem. Pe lânga dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ. Şi aici trebuie să recunoaştem: campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au făcut şi dumnealor o reformă a educaţiei, ale căror rezultate se văd acum, după zece ani", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei naţionale, informa Administraţia Prezidenţială.

Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă atât sesizarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, cât şi pe cea formulată de 108 deputaţi PSD, PC şi PNL, apreciind astfel că Legea educaţiei este în acord cu prevederile legii fundamentale. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Curtea Constituţională arată, într-un comunicat de presă, că în ceea ce priveşte obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Senatului, cu majoritate de voturi, a constatat că este inadmisibilă.

În privinţa sesizării formulate de cei 108 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC şi Grupului parlamentar al PNL, Curtea, cu majoritate de voturi, a constatat că obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea educaţiei naţionale, fundamentată pe critici extrinseci, este inadmisibilă, se mai arată în comunicatul CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici