Video Marius Tucă Show (II) Ion Cristoiu: Europarlamentarele sunt primul tur al prezidenţialelor. De rezultatul lor depinde chiar şi candidatul la Preşedinţia României

PSD este de 7 ani la putere, iar alegerile europarlamentare vor pune capăt sau vor întări dominaţia PSD din 2012 încoace. Invitat la emisiunea „Marius Tucă Show”, analistul politic Ion Cristoiu explică de ce scrutinul din 26 mai este crucial şi în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestrui an.

1197 afișări

Florian Coldea mi-a zis că Înalta Curte este mult mai înţeleaptă decât cred unii, nu eu

Ion Cristoiu: Cum a fost la Iohannis atunci la prezidenţiale.

Marius Tucă: Deci se poate amâna, acolo se amână la nesfârşit şi după ce a ajuns preşedinte i s-a închis dosarul.

Ion Cristoiu: Pot să citez pe un domn? Pe domnul Florian Coldea care atunci mi-a zis că Înalta Curte este mult mai înţeleaptă decât cred unii, nu eu.

Marius Tucă: Adică de cât credea el. V-aţi întâlnit cu Coldea de multe ori, da?

Ion Cristoiu: Da, şi acum sunt certat.

Marius Tucă: Şi v-aţi întâlnit în perioada în care era … împăratul împăraţilor.

Ion Cristoiu: Era împărat şi discutaţi… sper că nu m-a trecut acolo la sursa lui.

Marius Tucă: Şi cum decurgeau discuţiile?

Ion Cristoiu: Discutam despre NATO, despre servicii, despre presă, eram la o cafea.

Marius Tucă: Până când v-aţi întâlnit, până în 2015?

Ion Cristoiu: Nu, până a cădea, până a pica.

Marius Tucă: Ah, până a picat.

Ion Cristoiu: Până a picat, după asta s-a întâmplat un lucru foarte ciudat cu el. Eu, când a apărut scandalul cu Ghiţă în care documentele erau de doi lei, hai să fim serioşi, sunt om serios, am şi scris atunci, şi ştiam că el şi-a plătit.

Marius Tucă: Deci, a fost cu binecuvântarea lui Iohannis.

Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă, Coldea nu e, e ofiţer de informaţie, nu era tipul să îi plătească Ghiţă deplasarea la Paris, hai să fim serioşi. Bun, el şi-a plătit de două ori şi atunci văzând că nu se apără am scris un articol. Atunci când era în toiul, că aşa sunt eu idiot, când toată lumea îl înjura şi am spus de ce

Marius Tucă: Când toată lumea vine dintr-o direcţie,  dumneavoastră sunteţi cel care vine din direcţia opusă.

Ion Cristoiu: Editorialul meu era istoric ca şi la Tudorel Toader şi spunea: domnul general să ţină cont că chiar dacă trece în rezervă, una e să treci  ca şpăgar şi una e să treci corect.

Marius Tucă: Şi v-a sunat?

Ion Cristoiu: Da şi nu a înţeles, el a interpretat că eu îl făceam şpăgar. Nu, nu am înţeles sensul acesta.

Marius Tucă: Se mai întâmplă lucrul acesta. Nu era totuşi o minte strălucită?

Ion Cristoiu: Păi uite că nu era, de aia m-am certat cu el.

Marius Tucă: E adevărat dar aici nu era vorba de a plăti o excursie. Era vorba să demonstrezi că Sebastian Ghiţă a fost cu Coldea în tabăra aia, în jocurile alea, în business - urile alea.

Ion Cristoiu: Da, că de fapt …

Coldea era ofiţerul de caz al lui Ghiţă. A făcut o mare greşeală de ofiţer de informaţie

Marius Tucă: Pentru că a fost, domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Da, ba mai mult Coldea era ofiţerul de caz al lui Ghiţă. Adică el îl îndruma numai că acolo …

Marius Tucă: În viaţă… cred că îl mai îndruma şi Ghiţă pe el.

Ion Cristoiu: Nu, acolo Coldea a făcut o mare greşeală de ofiţer de informaţie. Nu există aşa ceva. Deci Sebastian Ghiţă este o chestiune normală la servicii secrete, v-am spus că CIA, eu ştiu după documente nu după filme…

Marius Tucă: Oameni, afaceri…

Ion Cristoiu: Oameni de afaceri, adică cu o serie întreagă de lucruri, CIA…

Marius Tucă: Se întâmplă din totdeauna le face prin oameni de afaceri, prin companii, mă rog. Nu se identifică neapărat cu o persoană.

Ion Cristoiu: Sigur că pe compania aia o ajuţi. Bun, de regulă omul tău, colaboratorul…

Marius Tucă: Contracte ale statului şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Ajungem la domnul Coldea. Omul tău, da, dacă îl prinde FBI încerci să îl scoţi, să îl salvezi pentru că e omul tău, te-a ajutat da? În cazul de faţă domnul Florian Coldea care era

Marius Tucă: L-a abandonat pe Ghiţă.

Ion Cristoiu: Nu l-a abandonat, el l-a înfundat.

Marius Tucă: Cum a făcut cam cu toţii.

Ion Cristoiu: Păi aşa ceva nu se face şi atunci de ce? Că el nu credea că omul lui va pleca. Ori asta este foarte riscant în relaţia …

Marius Tucă: Cum, chiar dacă omul lui va pleca? Cine nu credea că omul lui va pleca? Coldea? Păi dacă el l-a eliminat, cum să mai plece?

Ion Cristoiu: Păi nu credea că el va mai avea curaj, deci …

Marius Tucă: Cine nu va mai avea curaj?

Ion Cristoiu: Ghiţă…

Marius Tucă: Nu va avea curaj să facă tot ce a făcut.

Ion Cristoiu: Relaţia între ofiţerul de caz şi ce vreţi... şi omul lui, ştiu de la Caraman, indiferent cum o fi, este o relaţie aproape de prietenie, dacă nu este chiar relaţie amoroasă, da? În acel moment tu trebuie să şti până unde poţi să mergi cu acela, pentru că la un moment dat dacă îl jigneşti... de exemplu în carte despre Caraman, Florian Bianu spune, excelent, în aia cu NATO, că în momentul în care el a predat, Caraman, pe unu din ei la NATO, omul lui, la cel care a venit, ăla i-a zis nu ştiu ce lu’ ăla. I-a zis aşa „eşti spionul nostru”. El niciodată, Caraman, îi spunea lui ăla “eşti spion”. E o chestiune… iar el a făcut o mare greşeală. Cum să faci… de ce?, care era afacerea cu Ghiţă? Probabil că era atât de convins că el e ăl mai tare din lume încât a zis “băi, cine e Ghiţă”?

Marius Tucă: Şi l-a rezolvat. Apropos de dumneavoastră şi relaţiile unui gazetar cu autorităţile cu şefi de servicii, pentru că toţi am avut de a face în timp cu asta. Ne-a sunat un şef de SRI, ne-am văzut la pădure, ne-a sunat un om de afaceri. Am făcut asta în limita profesiei. Păi dumneavoastră scrieţi peste tot că biela era Coldea, regimul Băsescu pe care l-a construit şi manivela era Codruţa Kovesi, da?

Ion Cristoiu: Cum se împacă astea cu discuţiile mele cu domnul…

Marius Tucă: Nu se împacă şi vă spuneam în discuţiile cu Coldea discutaţi despre lucrul acesta că sistemul Băsescu însemna asta?

Ion Cristoiu: Nu, am evitat discuţiile astea. Singurul mod de contradicţie era în legătură cu Digi24, că spuneam că este un post frigid şi el era încântat.

Marius Tucă: Frigid…

Ion Cristoiu: Era frigid şi burtierele şi el şi ei, că erau toţi tunşi scurt, iar ele nu îl aveau pe vino încoace. Punct, gata.

Marius Tucă: Păi şi de ce discutaţi cu el despre Digi pentru că era? Al cui era Digi?

Ion Cristoiu: Era despre presă…

Marius Tucă: Păi tocmai despre Digi? Păi de ce îi spuneaţi asta lui?

Ion Cristoiu: Păi venea vorba. El se uita la Digi în biroul lui sau … se uita la Digi şi spuneam cum te poţi uita la porcăria asta.

Marius Tucă: Nu întâmplător vă întreb. Păi da, vă citesc acum din editoriale că spuneaţi că Digi era vârful de lance al …

Ion Cristoiu: Păi domne, se uita la Digi şi spuneam, domnul general…  vă uitaţi la prostia asta?

Marius Tucă: Deci nu aţi discutat cu el niciodată despre lucrurile cum stăteau în fapt? Că el îi dispunea şi Codruţa Kovesi executa.

Singurul om pe care l-am vizitat acasă a fost Ion Diaconescu. Dar la Coldea nici nu ştiu cum arată familia lui şi nu ştiu unde stă. Am avut o discuţie strict profesională

Ion Cristoiu: La dumneavoastră acasă eu vă spun lucruri care…  nu erau relaţiile între mine şi el, deci hai să ne lămurim.

Marius Tucă: Ah, erau profesionale.

Ion Cristoiu: Eu nici nu ştiu cum arată familia lui.

Marius Tucă: Un ceai, o cafea?

Ion Cristoiu: Cafea şi dădea deseori covrigi care mă îngrăşau şi nu era bine.

Marius Tucă: Ah, măcar vă dădeau covrigi. Nu am mâncat nici un covrig de la Coldea.

Ion Cristoiu: Deci, nici un politician nu am vizitat … singurul om pe care l-am vizitat acasă a fost Ion Diaconescu. Dar la Coldea nici nu ştiu cum arată familia lui şi nu ştiu unde stă. Eu am avut o discuţie strict profesională cu… ba chiar în cazul lui Măgureanu noi eram certaţi, noi duceam polemică la EVZ dar în anumite lucruri el mă suna pe mine şi eu pe el.

Marius Tucă: Când a fost trădat Băsescu? Când au fost trădaţi Băsescu şi Udrea de fapt?

Ion Cristoiu:  O să lansez o ipoteză, mi-a spus cineva întâmplător, nu e a mea, dar eu o fur din zbor. Mi-a zis să verific şi poate verificăm împreună când el a început cu fratele său  când l-au pus pe…

Cei de l-a SRI l-au lucrat pe Traian Băsescu în 2015. Dacă ei, de la SRI, nu ştiau că fratele lui se duce într-un mediu, atunci ei trebuiau să demisioneze toţi

Marius Tucă: În 2012-2013 cred că, nu? Sau mai devreme?

Ion Cristoiu: Când l-a pus … nu în 2012, când l-a pus premier nu pe Maior, ci pe Ungureanu. Şi atunci... nu am înţeles de ce Traian Băsescu nu a făcut această problemă. Deci, noi avem o instituţie numită SRI. Principala misiune a SRI este nu de a prinde, ci de a preveni la protecţia Constituţiei, da? Eu am un preşedinte, zic aşa, Traian Băsescu…

Marius Tucă: Da, trebuia să îl anunţe băi vezi că...

Ion Cristoiu: Nu să îl anunţe...

Marius Tucă: Să nu ajungă acolo

Ion Cristoiu: Da, fratele preşedintelui se duce într-un mediu… şi îmi spuneţi mie că SRI…

Marius Tucă: Deci l-au lăsat...

Ion Cristoiu: Nu, ajung la... ca să vedeţi că ei l-au lucrat. Dacă ei, de la SRI, nu ştiau că fratele lui se duce într-un mediu, care era mediul acela, atunci ei trebuiau să demisioneze toţi, de ce? Dar dacă ăia erau spioni?

Marius Tucă: Bun, şi Băsescu e cel care a creat sistemul, nu şi-a dat seama până în 2015 când s-a întâmplat asta?

Ion Cristoiu: Nu, atunci a pus nişte nerozi acolo. Pentru că... încă o dată nuanţa, nu datori faţă de Traian Băsescu, datori faţă de statul român. În momentul în care dumneavoastră sunteţi premier şi vine cineva şi vă face curte, prima grija a SRI este să vadă cine e persoana. Ce dacă e americancă?

Marius Tucă: Domne, dar era vorba totuşi despre Bercea Mondial, Dumnezeule, nu era vorba de Popescu sau Ionescu sau şi Cristoiu putea fi.

Ion Cristoiu: Vă spun că nu avea cum să nu ştie. Orice abatere… în America dacă fata sau fratele preşedintelui... nici nu îi spui preşedintelui... te duci la Bercea şi spui: alo, băi nene, fi atent aici noi suntem de la poliţie, da? Dacă îl mai primeşti pe acesta, pârnaie faci. Dacă fata preşedintelui Americii vrea să consume droguri, el îi spune preşedintelui să se ducă ăia de la Secret Service şi îi spun lui dealerul lui acela: băi, fi atent, vrei să faci puşcărie?

Marius Tucă: M-aţi convins.

Ion Cristoiu: Nu, l-au lăsat din mână, au făcut-o dinadins.

Marius Tucă: Şi în 2015 l-au lăsat definitiv. În 2014, iertaţi-mă.

În 2012, Băsescu a ajuns la mâna lor. Eu atunci i-am zis să demisioneze. Dacă el demisiona atunci, în timpul referendumului sau înainte de referendum el era preşedinte din 2014 şi rupea

Ion Cristoiu: După părerea mea momentul de schimbare, deci 2012, momentul în care ei au început să îl călărească a fost referendumul. Pentru că în acel moment, de fapt de prin 2009 mai ţineţi minte Traian Băsescu a venit cu o teză extraordinară, el are în spate poporul, da? Şi la politicieni şi la ăia de la SRI spunea: băi, ştiţi cine este? Păi, eu am în spate procentajul. 2009 ajung la mâna lor da, la alegeri? A venit 2012 unde chiar a ajuns la mâna lor. Eu atunci i-am zis să demisioneze. Dacă el demisiona atunci, în timpul referendumului sau înainte de referendum el era preşedinte din 2014 şi rupea.

Marius Tucă: A mai fost momentul când îşi dă demisia în 5 minute şi s-a răzgândit. Şi acela a fost un moment.

Ion Cristoiu: El a fost foarte afectat, pot să fac o dezvăluire, de voturile uriaşe împotriva lui.

Marius Tucă: A fost afectat de asta dar nu l-a împiedicat să fie în continuare acolo şi să…

Ion Cristoiu: Păi nu l-a afectat în sensul că el a făgăduit că face ceva.

Marius Tucă: Asta e, nu a mai făcut nimic.

Ion Cristoiu: Păi nu a mai făcut nimic să câştige.

Marius Tucă: Putem compara acest cuplu politic Traian Băsescu – Elena Udrea cu celebrul cuplu Carol al II-lea - Elena Lupescu?

Ion Cristoiu: Nu îmi pot permite că trimite, acolo ştim că a fost o relaţie…

Marius Tucă: Păi nu, din punct de vedere politic…

Ion Cristoiu: Din punct de vedere da, adică din punct de vedere politic eu continui să susţin că Elena Udrea este un mare om politic. Păcat că s-a creat… faţă de ce  e acum prin partide bate la scor. Mare om politic…

Marius Tucă: Şi în ce măsură, cât a funcţionat relaţia asta politică Băsescu – Udrea? Până când au apărut fotografiile de la Paris?

Ion Cristoiu: Ea funcţionează şi acum domnul Marius Tucă. Faptul că ea nu spune, arată că e mare om politic. Dacă ar fi femeie ar fi isterică.  Uitaţi-vă la ea nu spune, uitaţi-vă la ea că nu îmi dă voie să public jurnalul.

Marius Tucă: Dar ce e în jurnalul acesta aşa de important?

Ion Cristoiu: Mă rog, sunt nişte lucruri care nu vrea ea să apară …

Marius Tucă: Am înţeles, dar în principiu?

Ion Cristoiu: În principiu, în jurnal ea apare că în foarte multe împrejurări îi atrage atenţia bărbatului de stat Traian Băsescu că unii sunt trădători şi el nu crede. Ceea ce aşa şi este.

Marius Tucă: Kovesi şi Coldea în primul rând.

Ion Cristoiu: Şi Maior, ea e destul de…

Maior juca cu Oprea şi cu Ponta şi acolo cel care a stricat jocurile a fost Coldea care a mers pe Klaus Iohannis şi o avea şi pe Stanciu

Marius Tucă: Maior? Care a fost jocul lui Maior pentru că operativ executiv era Coldea totuşi, din punctul dumneavoastră de vedere.

Ion Cristoiu: Cred că Maior juca cu Oprea şi cu Ponta şi acolo cel care a stricat jocurile a fost Coldea care a mers pe Klaus Iohannis şi o avea şi pe Stanciu. Din jurnal şi din ce a spus ea, l-a avertizat de câteva ori pe Traian Băsescu şi el nu credea.

Marius Tucă: Şi când a crezut? În 2014 când era prea târziu? Mai era preşedinte?

Ion Cristoiu: Nu, când a înhăţat-o pe ea.

Marius Tucă: Deci atunci a înţeles. Da, dar n-a făcut nimic în  următoarele luni.

Ion Cristoiu: Păi ce, a înhăţat-o pe ea?

Marius Tucă: Păi era 2014?

Ion Cristoiu: Nu, pe ea în 2015, în ianuarie.

Marius Tucă: Nu, dar cât a fost preşedinte, a înţeles că a fost trădat?

Ion Cristoiu: Apropo de relaţia mea cu Coldea. Când au apărut pozele de la Paris, cred că la cinci minute după ce a început scandalul, am intervenit eu prin telefon, cred că la România TV şi am spus că este SRI-ul. Scurt şi cuprinzător. Coldea avea un lucru bun, adică bun, mă suna din când în când, când era câte o chestie care fierbea şi, mă rog, cum zic ei securiştii vii: domn’ profesor să ştii, nu vrem să...

Marius Tucă: Să trăiţi maestre...

Ion Cristoiu: Nu, nu mi-a zis niciodată maestre. Nu e ca şi Măgureanu care îmi spunea vecine. ... Nu vrem să vă influenţăm, cutare, cutare, dar nu suntem noi. A venit apoi, mai ţineţi minte când Traian Băsescu a zis gata, am decretul, îi dau afară, că ei erau, da. De fapt nu ei erau, erau francezii care îi ajutaseră. Şi a venit raportul ăla. Am discutat cu Traian Băsescu, n-a exista emisiune... ce spunea în raportul ăla? Ghiţă... că ştiţi că ei au trimis un raport, şi după raportul ăla ei au zis că e secret pe 30 de ani şi a tăcut.

Marius Tucă: Ce raport? Raportul făcut de francezi sau ce?

Ion Cristoiu: Nu, el a cerut un raport în legătură cu pozele.

Marius Tucă: A... cu ce s-a întâmplat, care a fost...

Ion Cristoiu: Şi misterul postdecembrist, ca şi teroriştii, este ce era, pentru că după ce a primit raportul...

Marius Tucă: Nu era nimic, domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Ba da, era. Mi-a spus Ghiţă.

Marius Tucă: Ce?

Ion Cristoiu: În primele fraze au spus că nu sunt ei şi după au spus nişte lucruri pe care Traian Băsescu a zis hai să tac”.

Marius Tucă: Spuneau că nu sunt ei SRI-ul?

Ion Cristoiu: Dar nu asta era tema, raportul, a spus Ghiţă.

Marius Tucă: Am şi eu o informaţie din piaţă. După ce n-a mai fost preşedinte, în fiecare zi Băsescu se autoflagela de faţă cu unul sau cu altul cum a putut să fie atât de orb şi că nu i-a dat afară pe Coldea pe Maior şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Păi în urma acelui raport nu i-a dat afară.

Marius Tucă: Păi, de ce?

Ion Cristoiu: Păi, mi-a spus Ghiţă.

Marius Tucă: În afara raportului, vedeai ce se întâmplă. Ţi l-a luat pe frati-tău, l-a băgat la puşcărie, da, a luat-o pe Elena Udrea că începuseră de atunci, i-au luat pozele, au luat-o pe fii-ta, da.

Ion Cristoiu: Nu, au luat-o după ce a plecat.

Marius Tucă: Gineri-tău l-au luat de atunci ...

Ion Cristoiu: Nu, nu, după ce a plecat. Numai pe frati-său.

Marius Tucă: Păi, frati-său şi începuseră cu Elena şi faptul că au fost acolo şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Cu pozele. La poze au zis.

Marius Tucă: Şi cu Bica. Începuse şi cu Bica, nu, era preşedinte, parcă.

Ion Cristoiu: Nu, tot după.

Marius Tucă: Bun. Erau suficiente semne că se întâmplă asta şi că a fost trădat. De ce n-a acţionat Băsescu?

Ion Cristoiu: Păi pentru că nu putea să mai acţioneze.

Marius Tucă: Cum adică nu putea?

Ion Cristoiu: Prin cine?

Marius Tucă: Ca preşedinte?

Ion Cristoiu: Nu, nu putea să-l dea afară decât dacă era de acord Maior.

Marius Tucă: Cine, pe cine să-l dea afară?

Ion Cristoiu: Pe Coldea.

Marius Tucă: Păi nu, şi pe Maior şi pe Coldea, îi schimba pe amândoi.

Ion Cristoiu: Trebuia să se ducă la Parlament.

Marius Tucă: Domne, ştim cum s-a schimbat şi avea putere, putea să se înţeleagă cu oricare...

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, când eşti acolo eşti într-un glob de sticlă.

Marius Tucă: Da, păi asta e problema.

Ion Cristoiu: Mie mi-a zis, nu ştiu dacă a zis în emisiune, Sebastian Ghiţă o chestie uluitoare în interviu pe care românii nu l-au luat în seamă. Uluitoare.

Mi-a povestit Ghiţă, cum te lucrează. Elena Udrea era la masă, o intoxica şi ea îl intoxica pe Traian Băsescu

Marius Tucă: Eu vă iau în seamă.

Ion Cristoiu: El mi-a spus aşa. Am discutat despre Udrea, că reproşul lor, al serviciilor, şi era corect, era că ea era un fel de canal, adică serviciile vin şi spun domnul Traian Băsescu vedeţi că Marius Tucă, Cristoiu, dau un exemplu...

Marius Tucă: S-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Hai să vă spun cum se lucrează, da. Tu eşti preşedinte, da, şi vin băieţii cu note, că ei fac note, şi zice aşa Ion Cristoiu a fost în Rusia de trei ori până acum, da, ultima oară la Stalingrad unde a fost, într-o după amiază i s-a dat o maşină de la gubernie, că aşa am cerut eu într-o după amiază, să vizitez monumentele alea, da, în acel moment şoferul, poate că aşa şi este, şoferul este Ivan cutare, agent KGB, de fapt au început racolarea. Ce poţi să spui ca preşedinte? Îl suni pe Cristoiu? Şi una din misiunile lui este să vă denigreze pe dumneavoastră. Aşa e bă, ai văzut, nu întâmplător...

Marius Tucă: Nu vă depărtaţi. Şi Elena Udrea avea un rol...

Ion Cristoiu: Şi Elena Udrea era şi zicea “lasă, domn’e ,nu cred eu că Cristoiu e aşa”, zic aşa, da.

Marius Tucă: A încercat de multe ori să-i deschidă ochii.

Ion Cristoiu: Şi asta i-a enervat pe ei. Dar ei făceau o chestiune şi mai deşteaptă, mi-a povestit Ghiţă. Zicea, bine, şi Elena Udrea era la masă, da, şi venea unul, prieten, ce mai faci cutare, hai să-ţi spun o chestie extraordinară, ştii că cutare cutare, de fapt o intoxica şi ea îl intoxica pe Traian Băsescu. Uluitor ce joc...

Marius Tucă: Incredibil.

Ion Cristoiu: Lor le plac jocurile.

Marius Tucă: A ajuns rău România asta.

Ion Cristoiu: Nu, lor nu le pasă. Sunt jocuri.

Marius Tucă: Sunt jocuri totuşi pe trupul României, ca să zic aşa.

Ion Cristoiu: Da, sunt de acord, sunt jocuri, eu ce să fac.

Marius Tucă: Bun. Şi ce spunea raportul ăla, v-a zis Ghiţă că ce?

Ion Cristoiu: Că în raportul ăla se spuneau nişte lucruri despre Bica şi despre Udrea. Nu ştiu ce.

Marius Tucă: Personal? La nivel personal?

Ion Cristoiu: La nivel de ce afaceri, nu ştiu ce spunea. Oricum era un raport pe care...

Marius Tucă: Nu faceţi cu mine pe...

Ion Cristoiu: Aşa zice Ghiţă, că nu mi-a spus ce era.

Marius Tucă: Afaceri personale...

Ion Cristoiu: Da, era...

Marius Tucă: Afaceri sentimentale...

Ion Cristoiu: Erau afaceri despre care Traian Băsescu a zis: mai degrabă nu mai fac scandal şi gata.

Marius Tucă: Până la urmă se întorceau împotriva lor.

Ion Cristoiu: În sensul ăsta.

Marius Tucă: Spuneţi-mi şi mie, în 30 de ani, că vorbim despre România.

Ion Cristoiu: Dar francezii au fost acolo.

Marius Tucă: Ah, apropo de Franţa. Macron ce fel de preşedinte e? Va mai fi preşedintele Franţei?

Ion Cristoiu: Este ca şi comediantul ăsta. La fel, era post-politic, unul nou, cutare.

Marius Tucă: Şi va mai fi preşedinte?

Ion Cristoiu: Nu. Eu cred că după ce va trece moda ăstora noi şi ageamii, că aşa-i teza, cu cât eşti mai nepriceput...

Marius Tucă: Novice, să zicem aşa, ageamii sună...

Ion Cristoiu: Ei spun că sunt ageamii. Atunci va veni, iar ne vom întoarce la partidele tradiţionale. Până la urmă cum sunt ăia aşa nesuferiţi...

Dacă Tudorel Toader începe să-şi pună poalele în cap şi spune lucruri, înseamnă că nu va intra în politică, dar şi dispare

Marius Tucă: Bine, haideţi să mai intrăm un pic în chestia asta de zi cu zi care macină agenda publică a României. Avem Tudorel Toader. Omul cui? De ce? De ce n-a făcut? A făcut prea puţin? N-a făcut?

Ion Cristoiu: Pe Tudorel Toader îl caracterizează, faptul semnificativ, cum spun prozatorii clasici, este întâlnirea lui de pe trepte. Cred că el este aproape nărăvit la vedetism. Îi plac chestiile astea. Unul dintre reproşurile liderilor PSD n-au fost astea cu ordonanţele, a fost că în fiecare dimineaţă el le omora toată ziua. Adică dimineaţa...

Marius Tucă: Apărea pe scări...

Ion Cristoiu: Da şi ăia... şi tot ce spunea ei pe după amiază nu mai mergea.

Marius Tucă: Da. Şi un fel atipic de a răspunde la întrebări, postările alea care se ştergeau după cinci minute, zece minute, o jumătate de oră.

Ion Cristoiu: Da, ca şi Trump, lui Trump îi...

Marius Tucă: Va intra în politică?

Ion Cristoiu: Răspunsul este următorul. Dacă el începe să-şi pună poalele în cap şi spune...

Marius Tucă: Lucruri.

Ion Cristoiu: Lucruri, înseamnă că nu va intra în politică, dar şi dispare. Dacă rămâne la ideea...

Marius Tucă: Se vorbea la un moment dat că ar putea fi candidat la primăria Iaşului.

Ion Cristoiu: Poate să fie şi la prezidenţie. V-am spus acest lucru, dacă el depăşeşte anumite limite acolo şi începe să spună şi m-a pus ăla să fac, m-a pus să...

Marius Tucă: Cică n-a făcut mai nimic.

Ion Cristoiu: Da. E foarte interesant că el ultima oare...

Marius Tucă: A făcut un balet...

Ion Cristoiu: Ultima oară el a jucat mult cu Viorica Dăncilă. Toată acea poveste, m-am întrebat, în momentul în care îţi retrage sprijinul în politică, eu demisionam de-al dracului. Dumneavoastră sunteţi Tudorel Toader, da, profesor, mare specialist...

Marius Tucă: Ce aştepţi, să te dea ăia afară?

Ion Cristoiu: Da, adică. Şi m-ai chemat pe mine de la Universitate să-ţi fac... „băi duceţi-vă, daţi-vă dracului cu ministerul vostru.” Nu că mi-au retras sprijinul, de-al dracului, nu şi-o retrage şi ce face? Se duce tot timpul cu demisia la Viorica Dăncilă şi mereu, mereu repetă eu depind de Viorica Dăncilă, nu de Dragnea. Şi mă rog până la urmă a ieşit ca dracul, că n-am înţeles, şi-a dat demisia, a fost revocat.

Marius Tucă: Şi cine va fi? Va rămâne în continuare?

Ion Cristoiu: Rămâne în continuare pentru că aşa s-a înţeles cu Viorica Dăncilă.

Marius Tucă: Ah, va rămâne în continuare acolo. E foarte interesant că el nu pleacă, dar să plece. Păi, dar, au făcut nişte propuneri, vorbeşte de restructurarea guvernului.

Ion Cristoiu: Nu cred că vor risca PSD-ul. Sunt nebuni, de ce să... Adică, domnul Marius Tucă, dacă vrei să faci restructurare...

Marius Tucă: Trebuie să treacă prin Parlament...

Ion Cristoiu: Nu, termenul de restructurare nu se poate face ca să rezolvi trei remanieri, că astea le rezolvi cu interimari, mai mult să regândeşti cutare şi cutare. Ca să faci un asemenea efort înseamnă că două săptămâni de acum în colo ţii opinia publică numai pe asta. Poate că au interesul să ţină opinia publică cu restructurarea şi în timpul ăsta ei să câştige alegerile.

Marius Tucă: Înainte de alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Dar nu se vor mai auzi...

Marius Tucă: Dar mi se pare atât de săracă şi în afişe şi în discursuri, campania asta pentru toate partidele, pentru europarlamentare, n-au nimic. Ce-i mai bun pentru România.

Ion Cristoiu: Mi-a venit o idee, ce înseamnă să discut cu dumneavoastră. Că eu m-am întrebat aşa, ce i-a apucat cu remanierea şi restructurarea, da? PSD-ul are un foarte mare interes ca aceste europarlamentare să fie de doi lei.

Marius Tucă: Există şi referendumul.

Ion Cristoiu: Nu, nu referendumul. În momentul în care prezenţa este cea dinainte, nu 30%, atunci câştigă PSD-ul că vin oamenii, da?

Marius Tucă: Ah, şi să ţină afişul cu restructurarea în următoarele două-trei săptămâni.

Ion Cristoiu: Cu restructurarea...

Marius Tucă: O săptămână e vacanţă şi...

Ion Cristoiu: Eu nu cred că sunt aşa de infantili.

Dacă m-aş fi întâlnit cu Augustin Lazăr m-aş fi înţeles din priviri pentru că eram din sistem amândoi

Marius Tucă: Spuneţi-mi vă rog domnule Cristoiu, în ceea ce-l priveşte pe Lazăr, Augustin Lazăr procurorul general, răspuns final.

Ion Cristoiu: Vă pot răspunde în felul următor. Dacă m-aş fi întâlnit cu Augustin Lazăr m-aş fi înţeles din priviri pentru că eram din sistem amândoi. Da, adică după 89 şi eu am fost ziarist, n-aveam... cu cine mă întâlneam dintre foşti?

Marius Tucă: Noi între noi.

Ion Cristoiu: Eram noi între noi. Adică el a intrat... el a intrat în 82, nu-i aşa? Şi eu eram la Supliment, care e deosebirea?

Marius Tucă: De ce încăpăţânarea asta până la capăt a preşedintelui Iohannis să nu-l revoce? De ce a făcut asta? Că avea de pierdut, nu?

Ion Cristoiu: Cred că i s-a spus că după cazul Kovesi, apropo de cine manipulează, după cazul Kovesi dacă te mai legi şi de el iar eu...

Marius Tucă: Păi da, dar măcar în ultimele două săptămâni pentru că se vorbeşte de acele dovezi din anii 80, nu? Măcar atunci putea să o facă, nu? De ce n-a făcut-o?

Ion Cristoiu: Presupune un mare efort. Dumneavoastră nu-l înţelegeţi pe Klaus Iohannis.

Eu îl compar pe Iohannis tot timpul cu vagonul de marfă singur de pe linia 7 garare. De ce? Pentru că ăla nu iese de pe şină

Marius Tucă: Deloc.

Ion Cristoiu: Nu îl înţelegeţi de loc pentru că principala lui preocupare este să se consume cât mai puţin. N-aţi înţeles.

Marius Tucă: Păi şi noi de ce avem... principala noastră preocupare de ce este să ne consumăm cât mai mult?

Ion Cristoiu: Că suntem proşti.

Marius Tucă: Mersi mult...

Ion Cristoiu: Eu îl compar tot timpul cu vagonul de marfă singur de pe linia 7 garare, care ştiţi că e vagonul ăla. De ce? Pentru că ăla nu iese de pe şină. Deci are aşa, aici are aşa...

Marius Tucă: El nu trebuie scos de pe şină, iar asta implica un efort incredibil, nu?

Ion Cristoiu: Şi vagonul ăla merge singur pentru că... şi atunci dacă aţi observat toate... el se ocupă de corupţie, el nu se va schimba pentru că presupune un efort, efort, să pleci prin ţară, să stai de vorbă.

Marius Tucă: Nu se va schimba, am găsit răspuns la asta, e foarte greu.

Ion Cristoiu:  Nu, e vagon. Vagonul ăla nu cred că va căpăta viaţă.

Marius Tucă: Cine ştie ce-o să se întâmple. Spuneţi-mi câteva evenimente, dar nu, până la evenimente, mai avem o întrebare de lumea în care trăim. Instagram, facebook...

Ion Cristoiu: Eu scriu, fac o dezvăluire, am o rubrică de însemnări zilnice.

Marius Tucă: Ştiu asta, aveţi trei caiete în care tot scrieţi

Ion Cristoiu: Nu, că n-am însemnări că azi m-am întâlnit cu ăla şi... am lumea prin care trec, tot ce mi se întâmplă intelectual, am cumpărat o carte, am stat de vorbă cu Marius Tucă şi mi-a venit o idee genială.

Marius Tucă: Am înţeles.

Ion Cristoiu: Şi rubrica aia pe care o scriu zilnic se numeşte Lumea prin care trec.

Marius Tucă: Da. Sună foarte bine. Whatsapp, facebook, instagram, încotro ne îndreptăm, adică comunicarea practic nu mai există. Aţi spus de multe ori...

Ion Cristoiu: Nu mai există textul.

Marius Tucă: Nu mai există textul sau există textul cei care scriu pe facebook sunt la rândul lor ziarişti ca şi noi, nu e nicio diferenţă.

Ion Cristoiu: Corect.

Marius Tucă: Păi, şi e ireversibil, nu? Nu se mai poate întâmpla nimic. Unde ajungem? Unde vom ajunge? Se va mai face o separaţie între cei care sunt în fiecare zi semnat sau li se vede semnătura pe facebook, pe instagram peste tot şi cei care sunt de profesie, că noi totuşi, până la urmă, avem o meserie, avem o profesie.

Ion Cristoiu: În Roma antică, ştiu că o să vă enervez...

Marius Tucă: Absolut deloc.

Ion Cristoiu: Deja de pe vremea lui Octavianus, deja înainte de primul an al Erei noastre...

Marius Tucă: Nu fiţi comunist, că era după Hristos

Ion Cristoiu: După Hristos, hai să zicem aşa, era o foarte mare problemă, la nivelul împăraţilor, cu destrămarea morală a Romei. S-a destrămat.

Marius Tucă: Şi în ceea ce priveşte lumea asta este în plină destructurare şi destrămare.

Ion Cristoiu: Poate tot ce ni se pare nouă acum aberaţie, poate că peste douăzeci de ani vor vorbi numai prin semne. Adică nici prin SMS-uri, nu ştiu nu pot...

Marius Tucă: SMS-uri scrieţi, când şi când sau foarte rar.

Ion Cristoiu: Nu scriu pentru că eu nu pot să scriu cu a în loc de ă.

Marius Tucă: Am înţeles. Ştiu asta că aţi făcut-o inclusiv cu Evenimentul Zilei la vremea respectivă.

Ion Cristoiu: Nu, dar la scris.

Marius Tucă: Ah, e greu să scrii, să găsiţi literele.

Ion Cristoiu: Da, toţi scriu nu ţ ,ci t. Eu nu pot, nu suport. Nu suport să nu fiu gramatical.

Marius Tucă: Nu, eu scriu cu ţ, scriu cu diacritice.

Ion Cristoiu: Păi da, dar e greu pentru mine

Marius Tucă: Ei, nu-i atât de greu. Aţi găsit un motiv să nu scrieţi SMS-uri.

Ion Cristoiu: Am dat un exemplu de ce.

Marius Tucă: De ce?

Ion Cristoiu:  Păi eu vreau să fiu gramatical până şi în SMS-uri.

Marius Tucă: Asta e adevărat, e obsesia fiecăruia dintre noi.

 

Partea a treia a emisiunii Marius Tucă Show” va fi difuzată vineri, 26 aprilie 2019, la ora 19:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici