Marius Vulpe, directorul ANP: Un penitenciar de 1000 de locuri costă 140 milioane euro. E nevoie de opt penitenciare

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat, marţi, într-o dezbatere desfăşurată la Senat, că un penitenciar de 1000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro, fiind nevoie de 8 astfel de penitenciare pentru a eluda presiunea deciziei CEDO

520 afișări
Imaginea articolului Marius Vulpe, directorul ANP: Un penitenciar de 1000 de locuri costă 140 milioane euro. E nevoie de opt penitenciare

Marius Vulpe, directorul ANP: Un penitenciar de 1000 de locuri costă 140 milioane euro. E nevoie de opt penitenciare (Imagine: MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO)

Vulpe a precizat că în acest moment sistemul penitenciar ar avea nevoie de 8000-8500 de locuri de cazare pentru a nu mai exista presiunea dată de decizia pilot a CEDO.

„În 27 de ani au fost construite doar 3 penitenciare noi, la Rahova, Arad, Giurgiu - care nu e finalizat nici azi în totalitate. Va mai dura foarte mult să mai putem construi măcar 8 penitenciare, dacă vorbim de cele 8500 de locuri, măcar 8 penitenciare de câte 1000 de locuri ar trebui construite”, a spus Marius Vulpe.

El a arătat că ANP şi ministerul Justiţiei au promovat un memorandum aprobat de fostul Guvern care avea un calendar de implementare până în 2023 pentru soluţionare supraagomerării, iar de la numirea noului Guvern ANP a revizuit acest plan şi l-a înaintat ministerului Justiţiei pentru a promova un nou memorandum pe situaţia actuală, astfel încât Guvernul să dispună asumarea prin HG care să implice şi resurse umane şi materiale.

„Sunt două mari posibilităţi propuse de acest memorandum: pe de o parte înfiinţarea de penitenciare noi şi sunt deja două penitenciare aflate în faza de aprobare de Guvern a două studii de fezabilitate, studii care ne indică că un penitenciar de circa 1000 de locuri, modern, ar costa 140 de miliaone de euro. Anul acesta aşteptăm aprobarea Guvernului pentru această investiţie, iar spre sfârşitul anului putem demara procedura de achiziţie a construcţiei. Pe de altă parte e vorba de construcţia de pavilioane în penitenciarele deja existente”, a mai spus Vulpe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici