Marko: Eu cred că Transilvania este proprietatea noastră, a tuturor, români şi maghiari

Vicepremierul Marko Bela a declarat, joi, la Târgu Mureş, că Transilvania este proprietatea tuturor, a celor care trăiesc în această zonă, iar românii şi maghiarii trebuie să aibă aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul.

906 afișări
Imaginea articolului Marko: Eu cred că Transilvania este proprietatea noastră, a tuturor, români şi maghiari

Marko: Eu cred că Transilvania este proprietatea noastră, a tuturor, români şi maghiari (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax foto)

Vicepremierul Marko Bela a declarat în faţa a aproximativ 3.000 de persoane strânse la statuia Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii nu sunt "chiriaşi" în municipiu.

"Au trecut 164 de ani de la Revoluţia ungară de la 1848 şi de atunci a trebuit, din nou şi din nou, să luptăm pentru libertate. Astăzi, mai trebuie să luptăm pentru învăţământ în limba maternă. Să avem şcolile noastre, să avem secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie, pentru ca medicul să poată vorbi în limba maghiară cu pacientul. Unii au obosit să lupte, iar alţii au zis că nu mai are rost să luptăm. Mesajul nostru, al celor care am ales să rămânem aici, să trăim şi să muncim aici, al celor care mai avem credinţă este că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu pot să ne facă să tăcem, nu suntem chiriaşi în oraşul nostru", a spus Marko Bela.

El a adăugat că reprezentanţii UDMR sunt la Bucureşti nu ca să tacă, ci să ajute şi vor ca ţara să meargă înainte şi să ieşim din criză, pentru că acesta este "interesul maghiarilor şi românilor, deopotrivă".

"Dar nu e de ajuns să colaborăm, ne asumăm coaliţia pentru guvernarea ţării numai dacă această colaborare este reciprocă. Numai aşa mergem mai departe în coaliţie, dacă interesele maghiarilor sunt respectate, pentru că ele nu ştirbesc drepturile românilor. Noi putem acţiona independent, să luăm decizii în legătură cu învăţământul în limba maghiară. Nu avem nevoie de paznici. Acum, de 15 martie, trebuie să ne amintim că prin divizarea noastră nu se întâmplă nimic, numai împreună putem face ceva. Numai atunci vom fi puternici dacă suntem uniţi. Noi respectăm trecutul, prezentul şi viitorul altora şi ne aşteptăm la acelaşi lucru şi din partea acestora", a spus Marko.

Ulterior, Marko Bela a afirmat în faţa presei că românii şi maghiarii trebuie să aibă aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul, întrucât "drepturile acordate maghiarilor nu privează de niciun drept cealaltă comunitate".

"1848 are, în general, mesajul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii. De data aceasta este vorba despre Revoluţia ungară, despre libertatea maghiarilor de atunci. Dar eu cred că acest mesaj este de actualitate şi astăzi, mai ales în sensul că nu putem fi liberi dacă în jurul nostru nu sunt toate naţiunile şi toate popoarele libere. Cei din 1848 au înţeles acest lucru şi au luptat împreună, de fapt, pentru ideea de libertate. Şi astăzi, când iarăşi apar, din nou şi din nou, controverse legate de drepturile diferitelor comunităţi, legate de dreptul de a învăţa în limba maternă, pentru mine mesajul cel mai important este că drepturile acordate, de exemplu, maghiarilor nu privează de niciun drept cealaltă comunitate, dimpotrivă, după părerea mea, întăreşte sentimentul de colaborare şi solidaritate. Şi aici, în Târgu Mureş, bineînţeles că mă refer în acest moment şi la problema Universităţii de Medicină şi Farmacie. Dacă maghiarii vor reuşi să aibă propriile structuri de decizie în cadrul universităţii, acest lucru nu sărăceşte românii care lucrează sau învaţă la aceeaşi universitate, dimpotrivă", a spus Marko Bela.

El a adăugat că îşi menţine declaraţia conform căreia maghiarii nu sunt chiriaşi în Transilvania, ci "coproprietari", alături de români şi de toţi cei care locuiesc aici.

"Eu cred că Transilvania este proprietatea noastră, a tuturor, a celor care trăim aici în această zonă - şi români, şi maghiari, şi toţi care sunt locuitorii acestui pământ. Şi dumneavoastră, la fel, sunteţi coproprietari. Suntem în Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pământ cu toţii şi românii şi maghiarii, repet, trebuie să avem aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul", a spus Marko Bela.

El a precizat că problema UMF nu a apărut de câteva zile, în context electoral, ci durează de mai bine de jumătate de an.

Marko Bela a arătat că a apreciat poziţia pe tema UMF a preşedintelui Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, însă nu este de acord cu declaraţia acesteia, că UDMR trebuia să se bată pentru problema universităţii încă din toamna trecută, când studenţii maghiari au manifestat pentru drepturile lor.

"Şi domnia sa şi alţii trebuie să ştie că problema UMF nu a apărut de câteva zile, deci în vara anului trecut deja s-a pus problema elaborării unei Carte care să cuprindă dispoziţiile legale, s-a pus problema constituirii departamentelor de limbă maghiară în cadrul facultăţilor de la UMF şi de atunci încercăm să rezolvăm această problemă. Nu de acum câteva zile, ci de mai mult de o jumătate de an, permanent încercăm să impunem o soluţie. Şi soluţia trebuie găsită de către cei de la universitate, de conducerea universităţii. Fostul ministru al Învăţământului i-a atenţionat, a avut adrese către universitate, le-a solicitat să-şi refacă Carta. A afirma că de acum câteva zile, apropiindu-se alegerile, am inventat această problemă e absolut fals. Repet: mai mult de jumătate de an nu s-a rezolvat şi de aceea s-a ajuns la o HG", a spus el.

Vicepremierul a adăugat că "foarte mulţi" speră că după alegeri Legea educaţiei va fi modificată şi există declaraţii în acest sens, dar "speranţele" se leagă de alte aspecte, nu de dispoziţiile privind învăţământul în limba maternă.

"Aceste speranţe nu vizează în primul rând dispoziţiile legate de învăţământul în limba maternă, ci altele, legate în general de învăţământul universitar, problema pensionării, criterii de promovare, problema universităţilor private, sunt o serie de probleme foarte importante în lumea universitară în legătură cu care există nemulţumiri şi în legătură cu care sunt speranţe că după alegeri legea va fi modificată", a arătat Marko Bela.

Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia optimă pentru UMF - înfiinţarea unei secţii, a unei linii sau a unei facultăţi în limba maghiară - Marko a spus că, dacă conducerea UMF nu doreşte înfiinţarea de departamente (care pot face parte atât din cadrul unei linii, cât şi al unei secţii de studiu - n.r.), Guvernul nu are la dispoziţie decât posibilitatea înfiinţării unei facultăţi.

"Ei (conducerea UMF Târgu Mureş - n.r.) puteau să rezolve această problemă prin înfiinţarea de departamente, s-a cerut acest lucru, ca în cadrul facultăţilor existente să se înfiinţeze, conform legii, departamente în limba maghiară. Nu s-a făcut acest lucru, Guvernul n-are alt instrument decât înfiinţarea unei facultăţi ca să rezove această problemă. Amândouă soluţiile sunt bune, dar Guvernul nu are altă alternativă, decât înfiinţarea de facultate", a spus el.

Întrebat despre declaraţia lui Mate Andras privind posibilitatea ieşirii de la guvernare a UDMR dacă problema UMF nu va fi rezolvată, Marko a spus că el are încredere că acest lucru se va întâmpla.

"Eu cred că în acest moment trebuie să avem încredere că acest lucru se va întâmpla, deci se va definitiva Hotărârea de Guvern, doar ne-am înţeles în coaliţie. E adevărat că am avut multe discuţii, avem o înţelegere, împreună am elaborat HG şi trebuie să aşteptăm să treacă cele 10 zile de dezbatere, de transparenţă decizională", a spus el.

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteaptă adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici