Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe James Bond

  • Silviu Predoiu este fostul şef adjunct al Serviciului de Informaţii Externe
  • Acesta a fost invitat la emisiunea de seară „Gândurile lui Cristoiu”, la Aleph News
  • Predoiu a declarant că spionajul fără patriotism este o meserie murdară
9427 afișări
Imaginea articolului Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe James Bond

Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe James Bond

Spionajul nu este ca în filme sau ca în romanele poliţiste. Ţi-o spune Silviu Predoiu, fostul şef adjunct al Serviciului de Informaţii Externe. Dacă te întrebi ce pregătire trebuie să aibă cineva ca să fie şeful spionului, vei afla cu surprindere că este absolvent de geologie. În 1990 şi-a început cariera în SIE, după ce a făcut şcoala de ofiţeri din Brăneşti.

„Îţi ia ani buni de muncă serioasă ca să înţelegi ce înseamnă spionajul. Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe James Bond”, spune Silviu Predoiu.

„Am început să băgăm cursuri de istorie, să îi ducem să vadă monumente, să discutăm cu ei, să îi motivăm. Spionajul fără patriotism este o meserie foarte murdară. Nu mai este nicio deosebire între un hoţ şi un spion într-un serviciu naţional. Amândoi fac acelaşi lucru”, a continuat fostul şef din cadrul SIE.

Silviu Predoiu spune că „Spionii nu sunt adulaţi şi de cele mai multe ori, mor în anonimat. De ce? Operaţiunile sunt clasificate şi ani de zile nu se dezvăluie populaţiei reuşitele lor”.

„Nu ştie lumea ce ai făcut. Recunoaşterea şi decorarea este o ceremonie foarte ciudată la noi. Cineva dacă a făcut o operaţiune deosebită, e chemat la director în birou. I se dă o decoraţie, numai el este prezent. Iese şi la ieşire, îl aşteaptă şeful şi spune `Dă decoraţia! O vezi la pensie`”, a mai spus Siviu Predoiu ]n cadrul emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”.

În spionaj nu există nici prieteni, nici duşmani. Este doar precauţie şi parteneriat. Asta îţi spune Silviu Predoiu. Dar ce te faci când serviciile unui partener se uită prin gaura cheii şi se întind mai mult decât le este plapuma?

„Se poate întinde mai mult decât îi e plapuma, dar nu se poate întinde mai mult decât îi permiţi tu”, conchide fostul spion.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici