„Masacru” forestier de Crăciun. Peste 9.500 de brazi tăiaţi ilegal au fost confiscaţi în toată ţara

La nivel naţional au fost confiscaţi peste 9.500 de brazi tăiaţi şi comercializaţi în mod ilegal, informează Poliţia Română. De cele mai multe ori, pomii de Crăciun au fost tăiaţi din pepiniere silvice sau ocoale silvice private şi ulterior vânduţi atât în pieţe cât şi în centre comerciale mari.

919 afișări
Imaginea articolului „Masacru” forestier de Crăciun. Peste 9.500 de brazi tăiaţi ilegal au fost confiscaţi în toată ţara

Masacru forestier de Crăciun. Peste 9.500 de brazi tăiaţi ilegal au fost confiscaţi în toată ţara

Poliţiştii şi inspectorii silvici au controlat, în ultima lună, 755 de pieţe şi în 426 de locaţii din fondul forestier naţional."Am desfăşurat peste 4.000 de controale şi acţiuni, au fost constatate peste 570 de infracţiuni, peste 300 la Codul Silvic, am aplicat peste 10.800 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6,5 milioane lei. Mai mult de 1.300 de vizat încălcări ale legislaţiei silvice. S-au confiscat peste 9.500 de pomi de Crăciun şi mai mult de 5.000 de kilograme de cetină sau coroniţe din brad. Toate aceste bunuri s-au predat ocoalelor silvice care le valorifică în marea lor majoritate prin donaţii", a declarat comisar şef Mihai Marius, directorul adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR.

Poliţiştii au confiscat şi aproape 5.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 1.351.000 de lei.

Valoarea totală a brazilor confiscaţi s-a ridicat la suma de 486.000 de lei, pe lângă aceştia fiind reţinute 63 de ferăstraie mecanice, 50 de topoare/securi, 15 autoturisme şi 40 de căruţe folosite la furturi.

"Cea mai întâlnită modalitate de comitere a faptei a fost tăierea în mod ilegal din amenajări silvice din păduri şi apoi transportul către diferite persoane fizice sau comercianţi care au acceptat să comercializeze fără documente legale. Pot să spun că fenomenul s-a manifestat pe tot întreg teritoriul naţional, bazinele cu interes silvic cele mai mari sunt în zonele de munte, Suceava, Argeş, Dolj ", a declarat comisar şef Mihai Marius, directorul adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR.

Una dintre capturile cele mai mari mari s-a înregistrat însă în Capitală.

"Acum mai bine de o săptămână colegii mei de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat un control la un operator economic şi au identificat peste 600 de pomi de Crăciun care aveau provenienţă parţial legală. Documentele nu erau întocmite corect, operatorul economic a primit pomii de Crăciun fără a respecta legislaţia. În judeţul Dolj am avut 250 de brazi confiscaţi de la un comerciant cu magazin de cartier", a mai spus comisarul şef Mihai Marius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici