Masoneria română iese din izolare

  • Un eveniment în premieră mondială susţinut online a devenit un succes românesc
  • Participare internaţională de înaltă calitate, cu un mesaj extrem de clar
  • România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, la Asuncion, în 10-17 Iulie 2021
37906 afișări
Imaginea articolului Masoneria română iese din izolare

Masoneria română iese din izolare

Ritul Scoţian din România a primit asigurări „de recunoaştere fraternă şi susţinere” în conflictul intern, din partea tuturor Supremelor Consilii din lume, iar ca o confirmare pentru Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor se reiterează organizarea evenimentului de unde România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, la Asuncion, în 10-17 Iulie 2021. Într-un document transmis de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România este condamnată atitudinea fostului Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Radu Bălănescu – perdant al alegerilor din 2018 pentru poziţia de secretar al Conferinţei Marilor Loji -, la adresa căruia sunt formulare acuzaţii grave printre care faptul că a divizat organizaţia pe care a adus-o „în pragul pierderii recunoaşterii internaţionale”.

 

Redăm mai jos documentul transmis de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România:

Pentru masonii din România, 2020 va rămâne ca anul celor două catastrofe. Pe lângă epidemia Covid-19, venită din străinătate, au mai avut parte şi de un virus mai vechi, neaoş şi încăpăţânat, acela al imposturii agresive. A urmat un conflict cu alură de război civil. Iniţiatorul acestei încleştări fratricide s-a dovedit a fi fostul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Radu Bălănescu. Cu penibila fixaţie  că funcţia ocupată face din el proprietarul masoneriei române, s-a lansat într-o serie continuă de abuzuri şi mistificări. Acest comportament, mai potrivit unui mărunt autocrat feudal, rămâne însă ruşinos pentru orice mason, care se defineşte în primul rând ca un om ”liber şi de bune moravuri”. În mod firesc şi organic, Bălănescu a ajuns izolat în propria organizaţie. Fără să accepte însă eşecul, a dublat miza, alegând să izoleze cu el şi masoneria română în plan internaţional. Astfel, lupta sa, deja toxică în plan masonic, s-a transformat într-o acţiune împotriva interesului propriei ţări. Împotriva României.

În vremurile normale, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România obişnuia să îşi ţină la sfârşit de decembrie Sesiunea Naţională. Era de fiecare dată un prilej de a-şi afirma statutul, dar şi de a confirma, nu numai prin numărul şi calitatea invitaţilor ce soseau la Bucureşti din ţară şi din lume, respectul şi strălucirea de care se bucura masoneria română în străinătate. Condiţionările sanitare din 2020 nu puteau decât să întrerupă temporar şi această tradiţie. Însă, la fel ca multe alte activităţi, şi masoneria ”scoţiană” s-a mutat pe internet. Românii şi-au păstrat calitatea de gazde, dar au organizat întâlnirea online, pe Zoom.

Ceea ce părea o variantă de avarie s-a dovedit însă un mare succes. Au luat parte 44 de Supreme Consilii din întreaga lume. Nu mai puţin de 37 de ţări au fost reprezentate la cel mai înalt nivel (de către Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoţian din ţara respectivă), la care se adaugă încă şapte ţări care, conform cutumei diplomatice, au trimis scrisori cu mesaje de succes, neputând participa din cauze obiective. Multe delegaţii au fost compuse din trei sau chiar cinci reprezentanţi ai respectivului Suprem Consiliu. Fără excepţie, străinii s-au arătat impresionaţi de iniţiativa, organizarea şi calitatea evenimentului. Cu ocazia acestui informal summit mondial online, viteza de internet cu care ne place să ne lăudăm chiar a folosit şi imaginii României în lume.

Dincolo de discursurile emoţionante şi empatice, Ritul Scoţian din România a primit în mod firesc asigurări de recunoaştere fraternă şi susţinere în conflictul intern (video mai jos), din partea tuturor Supremelor Consilii din lume, de la Washington, Moscova, Londra, Berlin, Tel Aviv sau Paris, Roma, Istanbul şi până la Johannesburg, Brasilia şi altele. Ca o confirmare pentru Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor a venit şi o intervenţie tocmai din Paraguay: după amânările generate de pandemie, se confirmă organizarea evenimentului de unde România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian, la Asuncion, în 10-17 Iulie 2021.

Tocmai pentru a împiedica participarea României, pe care o percepe deformat drept o crimă de lezmajestate la adresa sa şi o insultă personală, Radu Bălănescu – care pierduse deja la scor alegerile din 2018 pentru poziţia de secretar al Conferinţei Marilor Loji - a ales să acţioneze conform devizei „după mine, potopul”. S-a aruncat orbeşte într-un lung şir de abuzuri anticonstituţionale, care i-au adus nu numai demiterea şi excluderea, dar au pus şi România în pragul unei carantinări diplomatice şi morale în organizaţia mondială. Totul în cel mai „mioritic” mod posibil: neînţelegând că nu e vorba de persoane, ci de prestigiul internaţional al României, „ciobanul” Bălănescu nu a suportat ca „baciului” Nistor să i se ofere o astfel de onoare, aşa că, „pe l-apus de soare...”

Încercând să transforme masoneria românească dintr-o frăţie într-o oligarhie „de drept divin”, Bălănescu nu doar a divizat o organizaţie reclădită prin trei decenii de eforturi colective, dar din păcate a adus-o şi în pragul pierderii recunoaşterii internaţionale. Or, în masonerie – structură ce se defineşte drept un lanţ universal - recunoaşterea fiecărei verigi este un factor esenţial.

În mesajul său de Anul Nou către Ritul Scoţian (documentul original mai jos), Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor identifică însă şi subliniază latura pozitivă a conflictului, asemuindu-l cu durerile naşterii masoneriei române. La fel ca multe alte lucruri reapărute brusc în spaţiul românesc după 1989, şi masoneria a fost la început o formă fără fond. Iată însă că, treizeci de ani mai târziu, tentativei unui lider de a se considera ”jupân” peste o structură de egali i s-a răspuns energic cu vechea deviză paşoptistă ”Dreptate şi Frăţie”. Este semnul că, deşi replantată din exil, viţa masonică nu doar ”a prins”, ci şi-a regăsit vechile sale rădăcini morale şi istorice. Vinul pe care îl promite va fi din cele ce îi inspiră şi apropie pe oameni, nu din cele ce îmbată.

Evenimentul online al Ritului Scoţian din România rămâne ca o dată importantă pentru masonii români, deoarece a confirmat că inovaţiile dâmboviţene ale unui singur individ, oricât de determinat să profite de putere, nu pot da peste cap regulile clare şi verificate în timp ale unei organizaţii mondiale vechi de secole. Tradus în româneşte, lui Radu Bălănescu i s-a transmis unanim şi ferm că ”apa trece, pietrele rămân”. Iar pentru masoni, pietrele sunt încărcate cu o imensă semnificaţie simbolică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici