Măsurile Poliţiei pentru anul universitar 2019 - 2020: Patrulare în zona facultăţilor şi sfaturi pentru studenţi

Poliţia Română anunţă că a început controalele din apropierea campusurilor universitare şi a căminelor studenţeşti, iar de marţi vor patrula mai mulţi agenţi, astfel încât noul an să înceapă în siguranţă. Poliţiştii au şi câteva sfaturi pentru studenţii care sunt cazaţi în cămine sau la gazdă.

100 afișări
Imaginea articolului Măsurile Poliţiei pentru anul universitar 2019 - 2020: Patrulare în zona facultăţilor şi sfaturi pentru studenţi

Măsurile Poliţiei pentru anul universitar 2019 - 2020: Patrulare în zona facultăţilor şi sfaturi pentru studenţi

La început de an universitar, Poliţia Română a reluat activităţile educativ-preventive şi controalele în apropierea centrelor, campusurilor universitare şi a căminelor studenţeşti. În anul universitar 2018 – 2019, faptele penale sesizate în aceste zone a fost în scădere cu 30% faţă de anul precedent, anunţă Poliţia Română.

„Poliţiştii au inclus, în itinerariile lor de patrulare, cele 1.177 de unităţi de învăţământ universitar din ţară (universităţi, filiale, cămine studenţeşti, biblioteci, case de cultură studenţeşti), iar de marţi, vor acţiona suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru ca noul an universitar să înceapă în siguranţă. Echipajele de poliţie rutieră vor fi în teren pentru fluidizarea traficului rutier în zona centrelor universitare, pe arterele intens circulate”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

În anul universitar trecut, Poliţia Română, prin Direcţia de Ordine Publică, a desfăşurat 1.836 de acţiuni şi controale, dintre care 884 au vizat respectarea Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

„Astfel, verificările poliţiştilor arată că, din totalul celor 1.177 de unităţi cu destinaţie universitară, 92,69%, sunt asigurate cu pază (fie proprie, prin societăţi specializate de pază sau pază mixtă). Comparativ cu sfârşitul anului universitar anterior (2017 - 2018), numărul unităţilor de învăţământ superior asigurate cu pază proprie a crescut cu 4%. De asemenea, o creştere au înregistrat şi unităţile universitare asigurate cu pază mixtă (peste 10%), iar în ceea ce priveşte dotarea lor cu sisteme de alarmare împotriva efracţiei sau cu sisteme video, acestea au crescut cu aproape 10%”, se mai arată în sursa citată.

Majoritatea faptelor penale sesizate în anul universitar trecut (71%), în care au fost implicaţi în principal studenţi, au avut loc în incinta unităţilor universitare, restul petrecându-se în apropierea lor.

Infracţiunile sesizate în incintă au fost mai puţine în anul universitar 2018 – 2019, faţă de cel precedent, cu 9%, iar cele sesizate în zona adiacentă, cu 30%. Ponderea o reprezintă furturile, al căror număr a scăzut cu peste 14%.

Poliţiştii au şi o serie de sfaturi pentru tinerii studenţi, mai ales pentru cei care se vor caza la cămin sau în gazdă.

„În cămin sau în chirie, oriunde alegeţi să vă mutaţi, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în faţa căminului. Nu lăsaţi geamurile, portierele şi portbagajul autoturismului deschise, chiar dacă îl părăsiţi pentru scurt timp şi aveţi bunuri la vedere în interiorul maşinilor (borsete, laptop, acte, genţi etc.). Pentru ca drumul cu trenul spre localitatea în care alegeţi să urmaţi studiile să fie lipsit de probleme, aveţi grijă de bagaje şi în relaţiile cu necunoscuţii! Nu înstrăinaţi cheia camerei, dând posibilitatea unor persoane rău intenţionate să confecţioneze o copie după aceasta”, atrag atenţia poliţiştii.

Tinerilor şi se recomandă şi să fie atenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător şi să nu îi găzduiască în cămin.

„Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în cămin. Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora”, mai spune sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici