Maternitatea din Buzău inaugurată vara trecută în campania electorală, încă nefuncţională

Maternitatea din Buzău inaugurată în 2012 în campania electorală pentru alegerile locale de fostul preşedinte al CJ Buzău Victor Mocanu este nefuncţională la mai mult de jumătate de an de la tăierea panglicii, pentru darea în folosinţă a unităţii medicale fiind nevoie de alte câteva milioane de euro

170 afișări
Imaginea articolului Maternitatea din Buzău inaugurată vara trecută în campania electorală, încă nefuncţională

Maternitatea din Buzău inaugurată vara trecută în campania electorală, încă nefuncţională (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Noua maternitate din municipiul Buzău a fost inaugurată în vara lui 2012 de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Victor Mocanu fără ca spitalul să fie terminat, să fie funcţional şi fără să deţină avizele necesare.

Investiţia în această maternitate a depăşit 15 milioane de euro, iar pentru inaugurare, cu o săptămână înaintea alegerilor locale, fosta conducere a Consiliului Judeţean Buzău a încheiat un contract de închiriere a unei părţi din aparatura medicală contra sumei de 50.000 de euro lunar.

La mai bine de şase luni de la inaugurarea obiectivului spitalicesc, maternitatea rămâne închisă, iar pentru ca ea să devină funcţională este nevoie de o sumă importantă, de ordinul milioanelor de euro.

"Acea clădire nu e finalizată, acum se desfăşoară o expertiză pentru a vedea ce grad e finalizat. S-a furat cablul electric care nu putea fi luat decât cu o macara, nu merge încălzirea în sălile de operaţie. Din punct de vedere al constructorului clădirea nu e gata. Am solicitat proiectul tehnic pentru a putea prelua clădirea, nu ni s-a dat aşa că am solicitat o expertiză. Toată aparatura care a fost filmată la inaugurarea de anul trecut era închiriată, şi mai mult, nu asigura fluxul necesar unui proces medical, aş fi încercat să o păstrez chiar dacă era 50.000 lunar chiria, dar era o parte din aparatură, nu cât să poată asigura naşterea unui copil" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a adăugat că a căutat soluţii pentru urgentarea deschiderii maternităţii, iar unul dintre proiecte este ca unitatea să fie preluată de Ministerul Sănătăţii şi să fie transformată în maternitate regională. Există, de asemenea, discuţii pentru contracararea unui leasing de către administraţia judeţeană pentru cumpărarea echipamentelor medicale.

"Am iniţiat discuţii cu Ministerul Sănătăţii să o transformăm în maternitate regională. Asta ar însemna că ne-ar finanţa dotarea sau încercăm să contractăm un leasing, dacă nu rezolvăm cu Ministerul Sănătăţii, un fel de credit pentru achiziţionarea acestor utilaje. Există un studiu de nouă milioane de euro pentru dotări pentru ca unitatea să fie funcţională, am discutat şi cu alte firme care spun, din experienţă, că o maternitate cu un nivel mediu spre plus poate fi dotată şi cu trei - patru milioane de euro. Am cerut aşadar să facem o analiză şi aşteptăm rezultatele", a adăugat Bîgiu.

Sursa citată a adăugat, în acelaşi context, că se fac demersuri susţinute pentru ca noua maternitate din Buzău să fie dată în folosinţă până la finele anului curent.

Între timp, gravidele nasc într-o maternitate veche de zeci de ani, dărăpănată şi cu mari probleme de infrastructură şi dotare a secţiilor.

Clădirea în care funcţionează vechea maternitate a fost construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost de puşcărie, imobilul funcţionând din anii '70 doar cu mici reparaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici