Maximul viiturii de pe Siret se află în zona Hălăuceşti

Maximul viiturii de pe Siret se află în zona Hălăuceşti şi se va menţine câteva ore, echipele Apelor Române, ale IJSU, ale Armatei şi ale Jandarmeriei lucrând la consolidarea digului şi la stabilizarea infiltraţiilor, informează, miercuri, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

116 afișări
Imaginea articolului Maximul viiturii de pe Siret se află în zona Hălăuceşti

Maximul viiturii de pe Siret se află în zona Hălăuceşti (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, debitul Siretului, în amonte la Lespezi este într-o uşoară scădere fiind în prezent de 1300 mc/s faţă de debitul maxim atins în cursul nopţii, în jur de 1700 mc/s.

"Până la un debit de 2000 mc/s, digurile din zona Paşcani consolidate în cursul nopţii rezistă, singura problemă fiind presiunea foarte mare pusă asupra digurilor o lungă perioadă de timp", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Specialiştii avertizează că, în cursul nopţii, viitura de pe Siret va ajunge prin propagare în zona Nicolae Bălcescu - Roman.

"Conform estimărilor specialiştilor ANAR, pe sectoarele îndiguite Hălăuceşti-Roman, garda digurilor va fi la nivele maxime de circa 40 - 100 cm, garda care este suficientă în situaţia în care nu apar incidente", precizează sursa citată.

ANAR recomandă populaţiei să respecte indicaţiile reprezentanţilor IJSU, Jandarmeriei şi Armatei în cazul apariţiei unor evenimente neprevăzute.

"După Drăgeşti, debitul Siretului va reuşi să fie preluat fără probleme de către acumulările din aval, Călimaneşti şi Movileni (acumulare finalizata in cursul anului trecut, aflata la prima atenuare de viitura). Debitul râului Prut, la staţia Rădăuţi Prut este în uşoară scădere, respectiv de 2000 mc/s, debit care va rămâne constant şi în orele următoare, datorită precipitaţilor din ultimele două zile", mai precizează ANAR.

În acumularea Stânca Costeşti, s-a acumulat un volum de 240 mil mc de apă, rămânând o rezervă de 70 mil mc de apă, iar specialiştii menţin debitul evacuat din această acumulare la valoarea de 650 mc/s, fără a exista probleme pentru digurile din aval.

Sursa citată informează că pe Dunăre debitele sunt în creştere, pe sectorul Brăila - Galaţi, iar pe râul Siret se creează efectul de remuu (apa din Dunăre urcă pe cursul Siretului).

"Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alerta maximă şi vigilenţă", se mai arată în comunicatul ANAR, care face apel către autorităţile locale şi echipele de voluntari să acorde sprijin în operaţiunile de supraînălţare a digurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici