MECT: Am sesizat instituţiile abilitate în cazul posibilelor fraude la bacalaureat

MECT a sesizat, prin intermediul inspectoratelor şcolare, mai multe instituţii, DIICOT, Parchet, DNA, în legătură cu posibilele fraude de la examenul de bacalaureat, iar rezultatele anchetelor vor fi anunţate imediat după finalizarea lor, a declarat consilierul ministrul Educaţiei, Mihaela Suciu.

17 afișări
Imaginea articolului MECT: Am sesizat instituţiile abilitate în cazul posibilelor fraude la bacalaureat

MECT: Am sesizat instituţiile abilitate în cazul posibilelor fraude la bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a fost primul care a anunţat posibile fraude atunci când a primit informaţii în acest sens, iar ministerul a format echipe suplimentare de control care au verificat, prin sondaj, modul în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat, a adăugat consilierul ministerial.

„Pentru prima dată, în 2008 au fost eliminaţi, pentru tentativă de fraudă, 247 de candidaţi, cel mai mare număr din ultimii ani. Pentru sesizările care au fost primite la Ministerul Educaţiei şi care vizau anumite nereguli în desfăşurarea examenului de bacalaureat, MECT va întocmi rapoarte cu sancţiuni pentru cei care nu şi-au făcut datoria, pornind de la avertisment până la excluderea din învăţământ sau plângeri penale”, a explicat Suciu.

Ea a adăugat că fiecare acuzaţie trebuie investigată pentru a stabili dacă ea este sau nu reală.

Astfel, după ce vor fi afişate rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, respectiv în 9 iulie, MECT va prezenta, punctual, toate cazurile care vizează nereguli la examenul de bacalaureat şi sancţiunile corespunzătoare în funcţie de gravitatea faptelor.

De asemenea, ministerul aşteaptă rezultatele anchetelor în care sunt implicate alte instituţii, respectiv Parchet, DIICOT şi DNA, pentru a putea aplica sancţiunile care se impun.

Transparency International România a solicitat, într-un comunicat de joi, Ministerului Educaţiei şi celorlalte autorităţi publice să iniţieze de urgenţă anchete pertinente în legătură cu acuzaţiile de corupţie şi de fraudare a examenului de bacalaureat, formulate atât de profesori, cât şi de elevii care au susţinut examenul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici