MECT caută complici în cazul subiectelor de la bacalaureat

Ancheta în cazul privind fraudarea examenului de bacalaureat a dus la identificarea unui vinovat, însă cercetările continuă pentru a se stabili dacă persoana respectivă a avut complici, a declarat, marţi, consilierul personal al ministrul Educaţiei, Mihaela Suciu.

18 afișări
Imaginea articolului MECT caută complici în cazul subiectelor de la bacalaureat

MECT caută complici în cazul subiectelor de la bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Suciu, până la această dată a fost identificată o singură persoană responsabilă de faptul că subiectele de bacalaureat au fost transmise prin internet altor persoane decât cele autorizate.

Consilierul ministrul Cristian Adomniţei a precizat şi că persoana respectivă nu este angajată în sediul central al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), pentru că sistemul securizat nu i-ar fi permis să trimită acele mesaje.

Totodată, Suciu a spus că ancheta continuă pentru a stabili dacă persoana respectivă a acţionat singură sau a avut complici.

Poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din Inspectoratul General al Poliţiei Române au declanşat o anchetă în acest caz, după ce la cabinetul inspectorul general al Poliţiei Române a fost primită, luni seară, o solicitare venită din partea Ministerului Educaţiei.

Potrivit Poliţiei Române însă, până în prezent nu a fost identificată nicio persoană care să se facă vinovată de transmiterea prin internet a subiectelor de bacalaureat altor persoane în afara celor autorizate, ancheta fiind în desfăşurare.

O plângere a Ministerului Educaţiei, semnată de un secretar de stat, a fost transmisă prin fax, tot luni seară, cabinetului procurorului general al României, în care este semnalat faptul că subiectele de bacalaureat au fost transmise prin internet altor persoane decât cele autorizate.

Biroul de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că urmează a se stabili a cui este competenţa de soluţionare a sesizării Ministerului Educaţiei, precizând totodată că nu este indicată vreo persoană care ar fi furnizat nelegal subiectele de examen.

Ministrul a spus, luni, într-o conferinţă de presă de la Timişoara, că a contactat Serviciul de Protecţie a Informaţiilor - Divizia de Criminalitate Informatică din cadrul MIRA şi DIICOT după ce a fost sesizat că există scurgeri de informaţii privind subiecte de la bacalaureat.

"Apreciez sprijinul organismelor de stat care au aflat în foarte scurt timp, sursa de informaţie, adică cine a pus pe e-mail informaţiile privind cerinţele. Cu siguranţă că va fi tras la răspundere. Pot spune că pentru prima dată au fost identificaţi făptaşii, deşi, de mai multe ori au fost semnalate fraude la bacalaureat'', a declarat, luni, ministrul Educaţiei pentru MEDIAFAX.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început, marţi, ancheta în cazul scurgerii de informaţii privind subiectele de la bacalaureat, după ce a fost sesizat în acest caz de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a depistat un elev clujean care a aflat subiectele înainte de examen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici