MECTS: OUG 114 privind reducerea posturilor poate fi aplicată de la 1 septembrie

Analizele efectuate la nivelul Ministerului Educaţiei au arătat că OUG 114/2009 privind reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din sistem poate fi aplicată de la 1 septembrie, fapt care va fi comunicat sindicatelor în Comisia de Dialog Social convocată miercuri.

136 afișări
Imaginea articolului MECTS: OUG 114 privind reducerea posturilor poate fi aplicată de la 1 septembrie

MECTS: Analizele arată că OUG 114 privind reducerea posturilor poate fi aplicată de la 1 septembrie (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a analizat, vineri, în cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), măsurile propuse de către inspectoratele școlare pentru aplicarea OUG 114/2009, informează MECTS.

Ministrul a convocat Comisia de Dialog Social, miercuri, la ora 11.00, la sediul MECTS, la sala de consiliu a ministerului.

La această întâlnire, sindicatele vor fi informate că din analizele întreprinse la nivelul MECTS s-a constatat că este posibilă aplicarea OUG 114/2009, începând cu 1 septembrie 2010, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului, Melania Vergu, citată în comunicat.

După analiza situaţiilor transmise de inspectoratele şcolare, până joi, reiese că la nivel local pot fi luate multe măsuri care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public şi la păstrarea calităţii învăţământului.

"Întrucât fiecare județ are particularitățile sale și nu se poate vorbi despre o măsură ce s-ar putea aplica la nivel național, conducerea ministerului a informat inspectoratele școlare județene că agreează doar măsurile ce nu produc perturbări și nu scad calitatea actului educațional. Decizia privind cifra de școlarizare se va lua la nivelul inspectoratelor școlare, în funcție de specificul fiecărui județ", precizează sursa citată, care adaugă că măsurile pe care MECTS le consideră aplicabile nu necesită schimbări legislative şi că vor fi aplicate doar cele care nu perturbă învăţământul.

Dintre propunerile celor 42 de inspectorate școlare județene, MECTS le-a reţinut pe cele care se referă la existenţa unei singure clase de învățământ cu personalitate juridică la nivel de comună, comasarea claselor paralele cu efective sub media prevăzută de lege, fără a se depăși numărul maxim legal de elevi la clasă, predarea disciplinei "Educație fizică" la învățământul primar de către învățători, fără a afecta normele didactice ale titularilor profesori de educație fizică, reorganizarea centrelor bugetare, încadrarea pe numărul minim de ore prevăzute de planurile cadru în vigoare, efectuarea orelor de laborator tehnologic cu clasă întreagă.

Alte măsuri agreate sunt cele care se referă la posibilitatea ca în unitățile de învățământ vocațional și liceele tehnologice în care există clase paralele de elevi având specializări/calificări diferite cu efective sub medie să se efectueze ore de cultură generală cu clasă întreagă și separat numai a orelor de specialitate, precum şi la reducerea numărului claselor de învățământ seral și compensarea prin creșterea numărului de clase cu frecvență redusă, pentru clasele de început de ciclu.

Majorarea efectivelor minime de preșcolari/elevi care permit dobândirea personalității juridice a unităților de învățământ, organizarea claselor I, V și IX din unitățile de învățământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de legea învățământului, reducerea numărului de clase urmare a scăderii numărului de elevi, desființarea de clase cu predare în regim simultan, ținând cont de mijloacele de transport și de infrastructura existente, reducerea numărului claselor de învățământ postliceal finanțate de la buget, prin compensare cu clase cu taxă;, stabilirea obligației de catedră la 6 ore/săptămână pentru directori și directori adjuncți în fostele 8 județe pilot, reorganizarea serviciilor de secretariat și tehnico-administrativ şi externalizarea serviciilor de pază sunt alte m-suri luate în considerare de minister.

La Comisia de Dialog Social, pe lângă aspecte legate de aplicarea OUG 114/2009, vor mai fi analizate mai multe proiecte, privind instrucțiunile pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anul 2010-2011, privind aprobarea planurilor-cadru de învățământ pentru clasa a X-a liceu, filiera tehnologică, învățământ de zi și învățământ seral şi privind metodologia de organizare și desfășurare a stagiilor de pregătire practică pentru dobândirea calificării profesionale de nivel 2.

Ministrul Funeriu aprecia, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 privind eficientizarea cheltuirii banului public se poate aplica astfel încât actul educaţional să nu fie afectat .

Pe de altă parte, sindicatele s-au declarat nemulţumite de această ordonanţă, susţinând că ministerul nu are cifre exacte şi că în aceste condiţii nu se poate vorbi despre măsurile necesare aplicării acestei actului normativ.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a spus atunci că pentru unele măsuri prezentate sindicatelor, marţi, de către ministrul Educaţiei este nevoie de modificarea legislaţiei, el referindu-se la măsura care presupune ca orele de sport la clasele I- IV să fie predate de învăţători sau institutori fără a afecta norma titularului.

Inspectorii generali şcolari din ţară s-au întâlnit, luni, la Ministerul Educaţiei, pentru discuţii legate de ordinul de ministru privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru 2010-2011.
.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici