MEDIAFAX TALKS - Laurenţiu Lazăr: Peste 2.300 de persoane cu scleroză multiplă beneficiază de tratament. Alte 500 aşteaptă unul

România are peste 2.300 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă care beneficiază de tratament, dar alte peste 500 încă aşteaptă un tratament, a declarat luni, la conferinţa "Trăind cu scleroză multiplă în România", preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă, Laurenţiu Lazăr.

409 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS - Laurenţiu Lazăr: Peste 2.300 de persoane cu scleroză multiplă beneficiază de tratament. Alte 500 aşteaptă unul

MEDIAFAX TALKS - Laurenţiu Lazăr: Peste 2.300 de persoane cu scleroză multiplă beneficiază de tratament. Alte 500 aşteaptă unul (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România a spus că cele mai multe dintre persoanele diagnosticate care aşteaptă tratamentul sunt tinere.

"Oamenii sunt, în mare parte, tineri, puternic angajaţi social, medici, arhitecţi, dar mai ales oameni. Sunt oameni afectaţi de lipsa unui tratament, care văd că la locul de muncă îşi pierd energia. Şi ei sunt cetăţeni europeni şi ar dori să beneficieze de tratament ca orice cetăţean din spaţiul european", a declarat Laurenţiu Lazăr, în cadrul conferinţei cu tema "Trăind cu scleroză multiplă în România", organizată de agenţia Mediafax şi Societatea de Scleroză Multiplă din România.

El a adăugat că în România sunt peste 18 organizaţii membre în domeniu şi acestea solicită soluţii pentru a asigura, în primul rând, un acces liber la tratament, dar şi pentru a asigura acces la tratament de ultimă oră.

Lazăr i-a prezentat apoi pe doi dintre pacienţi - Cristina Bungărdean, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă, şi George Enescu.

Bungărdean a povestit că are boala de 26 de ani, de când avea vârsta de 15 ani. Boala a evoluat, timp de 13 ani, "cum scrie la carte", a spus pacienta, precizând că aceasta a însemnat pusee de două - trei ori pe an, pentru ca în anul 2.000 să aibă "un puseu teribil", în urma căruia nu a mai putut merge.

"Dar anul 2000 a reprezentat şi un an foarte norocos", a spus Bungărdean, arătând că atunci a fost inclusă în primul program naţional de tratament cu interferon, realizat de doctorul Ion Pascu de la Târgu Mureş, fiind "pacientul numărul 50".

Astfel, la un an de la începerea tratamentului, boala s-a stabilizat şi nu a mai avut pusee. În schimb, pentru a naşte, pacienta având un fiu de doi ani şi jumătate, a trebuit să oprească tratamentul pe perioada sarcinii şi alăptării, revenind apoi pe lista de aşteptare. A intrat din nou în program după opt luni, dar între timp a avut un puseu care i-a afectat nervul optic, ea fiind arhitect.

"Ştiu ce înseamnă să aştepţi, să aştepţi un tratament care nu te face bine, dar te ajută să mergi mai departe", a mai spus Cristina Bungărdean.

Celălalt pacient prezent la conferinţă, George Enescu, se numără printre cei care nu beneficiază de tratament, în prezent fiind doar inclus într-un studiu clinic.

"Acum muncesc, sunt bine, aş vrea să rămân la fel. Am două fetiţe de 13 şi opt ani, pe care evident aş vrea să le cresc. (...) Aş vrea să vă uitaţi şi către noi, să faceţi cumva să nu trebuiască să aşteptăm până o să fie prea târziu. Dacă nu mai pot să muncesc, sunt în zadar", a spus Enescu.

În cadrul conferinţei sunt analizate problemele cu care se confruntă pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă în România, împreună cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice Codrin Scutaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, Mihaela Bardoş, director de programe în Ministerul Sănătăţii, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, şi europarlamentarii Petru Luhan şi Cristian Buşoi.

Conferinţa are ca scop identificarea soluţiilor, având alături toate părţile implicate, astfel încât să se găsească metodele prin care terapia adecvată tuturor pacienţilor care suferă de această boală să fie aplicată imediat ce aceştia au fost diagnosticaţi, precum şi includerea lor cât mai rapid şi eficient în programul Casei Naţionale de Asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici