Medic: Am învins hepatita C, a fost aprobat un tratament nou. Terapiile de la noi sunt depăşite

Hepatita C este vindecabilă după ce a aprobat, la nivel mondial, un nou tratament, însă în România, din păcate, pacienţii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni încă de acum trei ani şi care acum sunt considerate depăşite, a declarat, vineri, prof. dr. Marcel Tanţău.

11053 afișări
Imaginea articolului Medic: Am învins hepatita C, a fost aprobat un tratament nou. Terapiile de la noi sunt depăşite

Medic: Am învins hepatita C, a fost aprobat un tratament nou. Terapiile de la noi sunt depăşite (Imagine: Shutterstock)

Declaraţia lui Tanţău - membru al comisiei de experţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) - a fost făcută în conferinţa cu tema "Actualităţi în hepatologie", în cadrul căreia au fost prezentate ultimele noutăţi referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C şi ale cirozei hepatice.

România este ţara europeană cu cea mai mare prevalenţă a hepatitelor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţile în care media europeană este de 15 decese.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienţi europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienţii români, care sunt încă trataţi prin dublă terapie. Mai mult, potrivit prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, accesul la tratament al pacienţilor români cu hepatită C este condiţionat de înscrierea pe listele de aşteptare, iar şansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparaţie cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor. "În plus, nu există o strategie naţională în ceea ce priveşte hepatitele, un program naţional şi nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autorităţile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preţuri în condiţiile în care achiziţionează medicaţie pentru 1,6 milioane de pacienţi, şi nu doar 500.000, câţi sunt în Germania", a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

La rândul său, prof dr. Ioan Sporea, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, a spus că trebuie luate în considerare diferite variante care să permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.

"Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienţi, cât şi pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienţi cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie şi, astfel, aceşti pacienţi s-au putut reintegra foarte repede în societate şi la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare", a adăugat Sporea.

În opinia conf. dr. Liana Gheorghe, şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, în prezent "asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului".

"Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienţilor şi cu efecte secundare mult mai uşor de tolerat pentru aceştia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români şi ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienţi şi managementul categoriilor speciale", a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialiştilor, pentru ca pacienţii să beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate şi gratuite să fie actualizată, proces care, conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor, se va finaliza la 30 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici