Medic italian: Spitalele de psihiatrie sunt locuri în care, în loc de vindecare, înveţi nebunia

Spitalele de psihiatrie ar trebui să fie locuri de vindecare, dar în realitate ele sunt orice altceva, sunt locuri unde înveţi nebunia, astfel că dezinstituţionalizarea unităţilor sanitare cu acest profil este necesară în orice ţară, a declarat, miercuri, Lorenzo Toresini, medic în Merano - Italia.

1000 afișări
Imaginea articolului Medic italian: Spitalele de psihiatrie sunt locuri în care, în loc de vindecare, înveţi nebunia

Medic italian: Spitalele de psihiatrie sunt locuri în care, în loc de vindecare, înveţi nebunia (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Este vorba de dezinstituţionalizare, care se naşte din dezinstituţionalizarea acestor mari institute care în istorie erau numite spitale de psihiatrie. Acestea sunt orice, dar nu spitale. Orice, dar nu locuri de vindecare. După cum stau lucrurile şi cu puşcăriile. Ar trebui să fie locuri de reabilitare, dar sunt orice altceva, numai locuri de reabilitare nu. Aşa cum în puşcării înveţi să faci infracţiuni, în spitalele de psihiatrie înveţi nebunia", a declarat Lorenzo Toresini, miercuri, în conferinţa organizată cu ocazia simpozionului "Dezinstituţionalizarea în psihiatrie ca posibilă resursă".

Medicul primar de la Serviciul de Sănătate Mintală din Merano a spus că specialiştii italieni sunt foarte interesaţi şi optimişti privind schimbările care se vor face în Europa de Est. "Criza modelului statului autoritar implică şi criza acestui model sanitar autoritar. Dezinstituţionalizarea spitalelor de psihiatrie se impune şi asta pe un alt model mai simplu al bugetului. Nu mai este posibil să investim resurse multe în structuri care sunt generatoare de probleme, disfuncţionalitate care continuă să fie costisitoare", a adăugat medicul italian.

Lorenzo Toresini a mai spus că schimbările se fac greu, dar că cineva trebuie să aibă curajul de a începe.

"Cineva trebuie să aibă curajul de a începe Două sute de ani de istorie au dat drept sigură prevalenţa raţiunii asupra nebuniei. Raţiunea a dat mandat unei clase de profesionişti psihologi de a controla, de a raţionaliza nebunia, chiar folosind autoritatea, violenţa dacă este necesar", a adăugat medicul din Merano.

Potrivit lui Toresini, dacă membrii societăţii nu sunt liberi, nici societatea nu este liberă.

"Dezinstituţionalizarea spitalelor de psihiatrie s-a întâmplat în toate ţările Europei Occidentale, Anglia, Spania, Italia, Bosnia etc. Nu este cazul să reconstruim casele de nebuni, trebuie poate fi adoptat un model existent. Pacienţii, atunci când li se aplică metoda fără constrângeri, sunt trataţi fără izolare fizică. Nu există porţi închise, ci soluţii locative care favorizează socializarea între pacienţi", a adăugat medicul italian.

Potrivit acestuia, dezinstituţionalizarea creează un raport de continuitate între tratament şi prevenţie. "Când activitatea se mută din spital în cartiere, în familie, răul se vindecă de la rădăcină. Cea mai bună prevenire este prevenirea necesităţii de a se interna", a conchis Lorenzo Toresini.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române de Psihoterapie (ARP), Ileana Botezat, a explicat de ce dezinstituţionalizarea este dificilă în România, iar presiunea pe spitalele de psihiatrie tot mai mare.

"Presiunea pe spitale este un fenomen foarte interesant, România fiind în UE în fruntea clasamentului cu cele mai multe internări", a explicat Botezat.

Ea a spus că sunt mai mulţi factori care menţin presiunea internărilor în spitalele de psihiatrie, respectiv preferinţa populaţiei pentru îngrijirile spitaliceşti. Acolo, în sistemul autoritar, bolnavii se simt protejaţi în spital. Altcineva are grijă de ei, se lasă în grija altora. Apoi managementul spitalului încurajează numărul de internări, a mai spus preşedintele ARP.

Botezat a spus că îngrijirile comunitare care trebuie să ia locul îngrijirilor spitaliceşti sunt mult mai costisitoare.

"Povara acestor îngrijiri nu aparţine numai Ministerului Sănătăţii sau sectorului social, ci şi altor factori ai societăţii civile. Ceea ce sperăm pentru viitor este să avem bună colaborare cu toţi factorii, inclusiv comunităţile locale care au preluat spitalele şi centrele de sănătate mentală", a adăugat Botezatu, atenţionând că, şi în psihiatrie, numărul medicilor pentru adulţi este sub necesar cu aproape 1.300 de cadre, iar situaţia privind copiii este şi mai dificilă, deficitul fiind de aproximativ 200 de specialişti.

La simpozionul care începe joi vor fi peste 150 de medici, membri ai societăţii civile şi autorităţi din domeniu.

"Evenimentul se înscrie în linia dezbaterilor despre un posibil model de dezvoltare a tratamentului bolilor mintale, care are ca obiectiv desfiinţarea spitalelor de psihiatrie şi raţionalizarea resurselor financiare", spun organizatorii italieni.

Simpozionul este organizat în perioada 25 - 26 noiembrie la UMF "Carol Davila" din Capitală, de Ambasada Italiei, împreună cu societatea italiană "Psihiatria Democratică Europa" şi Reţeaua Internaţională de Colaborare pentru Sănătate Mintală (IMHCN), sub patronajul Ministerului Sănătăţii din România şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici