Medicii cer Ministerului Sănătăţii recunoaşterea durerii cronice drept boală şi a algeziologiei ca specializare

Medicii care se ocupă cu studiul durerii solicită Ministerului Sănătăţii (MS) şi Ministerului Muncii recunoaşterea durerii cronice drept boală în sine, astfel încât costurile tratamentului să fie parţial acoperite de către stat, dar şi recunoaşterea algeziologiei ca specializare distinctă.

189 afișări
Imaginea articolului Medicii cer Ministerului Sănătăţii recunoaşterea durerii cronice drept boală şi a algeziologiei ca specializare

Medicii cer Ministerului Sănătăţii recunoaşterea durerii cronice drept boală şi a algeziologiei ca specializare (Imagine: Hepta)

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat, joi, la al treilea Congres de Durere, că dreptul omului de a nu suferi trebuie respectat.

"În urma celui de-al treilea Congres de Durere de la Cluj-Napoca vom iniţia un demers în numele Asociaţiei de Algeziologie la ministerele de resort, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, pentru recunoaşterea patologiei durerii cronice ca entitate separată, ca boală în sine, astfel încât costurile tratamentului durerii să fie parţial acoperite de către stat. Dreptul de a nu suferi este unul dintre drepturile fundamentale ale omului şi trebuie respectat. De asemenea, cerem ca specializarea de algeziologie să fie înfiinţată şi recunoscută ca specializare clinică distinctă şi nu doar ca o competenţă. Scopul demersului este de pregătire a specialiştilor în acest domeniu", a declarat Buzoianu, care este co-preşedinte al Congresului.

Potrivit acesteia, un centru de tratament al durerii cronice ar putea fi înfiinţat, în premieră, la Cluj-Napoca, în viitorul spital regional de urgenţă.

Cel de-al treilea Congres de Durere se desfăşoară, de joi până sâmbătă, la Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociaţia de Algeziologie din România, în parteneriat cu UMF "Iuliu Haţieganu". La manifestare participă peste 200 de medici şi specialişti din întreaga ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici