Medicii de familie renunţă la protestele anunţate

Medicii de familie au anunţat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS, că renunţă la protestele anunţate de miercuri până vineri, întrucât au fost găsite soluţii pentru acordarea unui buget rezonabil pentru asistenţa medicală primară.

28 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie renunţă la protestele anunţate

Medicii de familie renunţă la protestele anunţate

Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie, rezultatul pentru trimestrul întâi obţinut la întâlnirea de marţi nu este cel dorit, dar înţeleg că anul acesta este vorba de un buget de austeritate. În opinia acestora, cheltuielile cabinetelor medicale vor putea fi suportate din bugetul alocat asistenţei medicale primare.

"Pentru trimestrul întâi, valorile rămân neschimbate, la nivelul lui 2008. Pentru celelalte trei trimestre, valoarea minim garantată a punctului per capita este de 4,1, iar valoarea minim garantată per serviciu este de 1,5", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

Ea a precizat că faţă de 2008, valoarea punctului "per capita" şi "per serviciu" a scăzut, dar în limita unui buget de austeritate, adică de la 4,61 la 4,1 "per capita" şi de la 1,9 la 1,5 "per serviciu".

De asemenea, pentru 2009, raportul capita - seriviu va fi de 80 pe 20, a mai spus Tănăsescu, precizând că acţiunile de protest anunţate vor fi suspendate.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, marţi, că s-a ajuns la o formulă pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie.

Bazac a spus, la finalul discuţiilor cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, că lipsa de comunicare a dus la situaţiile tensionate din ultima perioadă şi speră că rectificarea bugetară să ducă asistenţa medicală primară acolo unde îi este locul.

Medicii de familie au început să depună, de luni, la Casele de asigurări de sănătate, cereri prin care anunţă că, de miercuri ar putea intra în concediu de odihnă sau de studii, pentru trei zile, în semn de protest faţă de alocaţia bugetară pe 2009, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

În urma întâlnirii de luni, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, în conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotărâre de Guvern.

Citeşte şi:

Medicii de familie vor intra în concediu, în semn de protest (Video)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici