Medicii de la Urgenţă care refuză să consulte bolnavi în stare critică ar putea fi amendaţi

Medicii din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi din centrele cu acelaşi profil care refuză să acorde asistenţă medicală de urgenţă unui pacient în stare critică pot primi amenzi între 2.000 şi 15.000 de lei, în funcţie de consecinţele gestului lor, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

327 afișări
Imaginea articolului Medicii de la Urgenţă care refuză  să consulte bolnavi în stare critică ar putea fi amendaţi

Medicii de la Urgenţă care refuză să consulte bolnavi în stare critică ar putea fi amendaţi (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice.

Prin acest proiect de act normativ MS urmăreşte asigurarea cadrului legislativ privind corelarea prevederilor legale în vigoare cu măsurile de sancţionare contravenţională în cazul nerespectării lor, prin care se vor institui şi impune măsurile necesare pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor cu impact asupra sănătăţii umane. De asemenea, proiectul vizează modificarea corespunzătoare a cuantumului amenzilor prin corelarea acestora cu gravitatea riscului pentru sănătate, se arată în Nota de fundamentare.

MS doreşte să fie asigurată protejarea populaţiei prin îmbunătăţirea activităţilor, serviciilor şi produselor cu impact asupra stării de sănătate, dar şi respectarea prevederilor normelor legale de igienă şi sănătate publică a amplasamentelor, activităţilor serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă, atât din sistemul public cât şi din cel privat.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 15.000 de lei fapta medicului din UPU sau din Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) care refuză acordarea asistenţei medicale de urgenţă unui pacient.

Proiectul prevede aceeaşi sancţiune pentru neremedierea de către conducerea spitalului a deficienţelor care duc la imposibilitatea examinărilor minime obligatorii, în urma sesizării acestora în scris de către medicul şef UPU, cât şi pentru neasigurarea structurii minime a sistemului de comunicaţii care să permită acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Totodată, conform proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei refuzul preluării de către medicul de gardă dintr-o secţie de terapie intensivă de profil sau dintr-o secţie de terapie intensivă generală a pacientului aflat în stare critică, ventilat, în condiţiile existenţei unei posibilităţi în acest sens. Aceeaşi sancţiune va fi dată şi pentru nepreluarea pacientului din UPU sau CPU cu prioritate, în momentul în care se eliberează un loc în secţiile de profil de terapie intensivă sau cele generale, în cazul în care există pacienţi aflaţi în stare critică, ventilaţi.

De asemenea, cu amendă de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sancţionată neorganizarea primirii urgenţelor în spital prin sistem de camere de gardă de către spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU, din lipsă de resurse umane sau materiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici