Medicii de pe ambulanţă nu au ştiut că sunt chemaţi să intervină la Năstase

Filmul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase arată că medicii de la ambulanţă au fost chemaţi la imobilul din Zambaccian pentru a interveni la "un bărbat de peste 60 de ani căruia i s-a făcut rău", acesta dovedindu-se a fi fostul premier, care tocmai se împuşcase în gât.

1307 afișări
Imaginea articolului Medicii de pe ambulanţă nu au ştiut că sunt chemaţi să intervină la Năstase

Adrian Nastase (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

Ambulanţa a sosit în apropierea străzii Zambaccian odată cu poliţiştii trimişi să-l ducă la arest pe fostul premier. Surse apropiate familiei Năstase au declarat pentru gandul.info că ministrul de Interne, Ioan Rus, a avut iniţiativa aducerii ambulanţei, după ce şi-ar fi dat seama că Năstase este dispus să comită gestul sinuciderii. Tot în încercarea de a lua măsuri pentru a preveni tragedia, Rus a dispus ca pentru aducerea lui Adrian Năstase la arest să fie trimişi doar poliţişti în civil, pentru a nu adânci starea de depresie a fostului premier.

Poliţiştii le-au comunicat medicilor de pe ambulanţă că prezenţa lor este necesară, preventiv, în contextul ridicării unui bărbat de peste 60 de ani. Astfel, potrivit anchetatorilor, medicii nu au ştiut că merg să îi acorde primul ajutor lui Adrian Năstase nici când au intrat pe poarta imobilului din Zambaccian. Iar asta pentru că, după ce fostul premier a apăsat pe trăgaci, oamenii legii au chemat ambulanţa pe motiv că i s-ar fi făcut rău bărbatului care trebuia ridicat.

Împuşcătura, care îi putea fi fatală lui Năstase dacă nu intervenea unul dintre poliţişti, a produs patru leziuni. Medicii i-au pansat rănile, iar apoi, la cererea familiei, înainte de plecarea spre Spitalul Floreasca, lui Năstase i-au fost schimbate hainele cu care era îmbrăcat când a apăsat pe trăgaci. În plus, familia a cerut ca gâtul celui rănit să fie acoperit cu un fular, iar în rest, l-au acoperit cu o pătură.

La spital, date fiind cele patru leziuni, medicii au suspectat, iniţial, că Adrian Năstase ar fi tras două gloanţe. Investigaţiile imagistice au arătat ulterior că, de fapt, a fost o singură împuşcătură, însă glonţul a ricoşat, provocând patru leziuni.

Practic, glonţul a intrat prin partea stângă a gâtului, zona muşchiului sterno-cleido-mastoidian, a atins razant cu cartilagiul tiroidian, din care a desprins un mic fragment, a trecut prin muşchiul sterno-cleido-mastoidian în partea opusă, foarte aproape de vena jugulară, a ocolit clavicula, producând însă o leziune cutanată la acest nivel şi a ieşit prin muşchiul deltoid drept.

După ce a fost stabilit diagnosticul, Năstase a fost dus la terapie intensivă, iar opt ore mai târziu a fost operat de o echipă pluridisciplinară.

"Adrian Năstase a fost norocos, pentru că nu i-au fost afectate structuri anatomice vitale. Din fericire, nu au fost leziuni vitale. Nu va rămâne cu sechele, ci cu cicatrice", declarat şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, potrivit căruia, la operaţia de joi, medicii au realizat tot ce şi-au propus.

Şeful echipei care l-a operat pe Năstase, medicul Şerban Brădişteanu, a spus, tot după operaţie, că pacientul se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca şi prezintă risc de infarct.

El a subliniat că medicii sunt îngrijoraţi în special de afecţiunea cardiacă a lui Adrian Năstase. Întrebat dacă aceasta îi poate pune viaţa în pericol lui Adrian Năstase, Brădişeanu a afirmat că este de mirare că pacientul nu a suferit până acum un infarct, în situaţia în care el are stenoze pe coronare.

Brădişteanu a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenţie chirurgicală legată de problemele cardiace.

Medicul a adăugat că Adrian Năstase suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând: afecţiuni tirodiene, diabet, dislipidemie, hipertensiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici