Medicii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea SALARIZĂRII întrucât reprezintă o "nedreptate"

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge legea salarizării şi să verifice constituţionalitatea acesteia, pe motiv că reprezintă o nedreptate pentru medicii care fac linii de gardă, în ceea ce priveşte orele suplimentare de muncă.

1549 afișări
Imaginea articolului Medicii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea SALARIZĂRII întrucât reprezintă o "nedreptate"

Medicii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea SALARIZĂRII întrucât reprezintă o "nedreptate"

"Legea salarizării introduce prin Anexa II Capitolul II, art.5 alin.(2) altă prevedere privind timpul de lucru, decât cea existentă în Codul Muncii. Această nouă reglementare prevede pentru medicii angajaţi în unităţi sanitare unde se organizează linii de gardă (pentru continuitatea asistenţei medicale), program de lucru de 48 de ore /săptămână obligatoriu (norma legală de muncă de 35 ore pe săptămână şi gărzi obligatorii până la 48 de ore pe săptămână). Considerăm că acest lucru, (raportat la art.16 din Constituţie), conduce la încălcarea principiului egalităţii în drepturi prin obligarea acestei categorii de salariaţi la efectuarea orelor suplimentare fără acordul prevăzut de Codul Muncii prin art 120 alin.(2), cât şi la încălcarea dreptului la măsuri de protecţie socială (conform art. 41 din Constituţie)", reiese din memoriul trimis de către Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor preşedintelui României.

Sindicaliştii spun că proiectul de lege al salarizării nu respectă mai multe principii prevăzute de Constituţia României.

"Considerăm că legea ar trebui să fie în acord cu următoarele principii din Constituţie, (art. 16), principiul egalităţii cetăţenilor şi al art.6 din noua Lege şi anume: alin. a) principiul legalităţii, în sensul că drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme juridice de forţa legii, (salariul cuprinzând salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile precum şi alte adaosuri), alin.b) principiul nediscriminării alin. g) principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilităţii salariale pentru personalul din sectorul bugetar. Constatăm că nu este garantată respectarea acestor principii", se mai arată în cererea sindicaliştilor.

Medicii mai explică şi inechitatea în ceea ce priveşte sporurile de muncă pentru condiţii deosebit de periculoase.

"Considerăm că nu poate exista justificare obiectivă în cazul acordării acestui spor la nivel de chiar 1% faţă de 85% pentru condiţii de muncă similare, (aşa cum expunerea la noxe nu diferă în funcţie de tipul de unitate ori bunăvoinţa managerilor). Lipsa reglementării prin lege a mărimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajaţilor care lucrează în condiţii deosebit de periculoase în sectorul de sănătate", explică sindicaliştii.

Prin urmare, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea salarizării şi să fie trimisă înapoi în Parlament pentru a fi modificată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici