Medicul Brădişteanu, achitat în dosarul privind licitaţia de la ANP

Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat, joi, de Tribunalul Bucureşti, atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru primire de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro privind o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar.

178 afișări
Imaginea articolului Medicul Brădişteanu, achitat în dosarul privind licitaţia de la ANP

Medicul Brădişteanu, achitat în dosarul privind licitaţia de la ANP (Imagine: Mediafax Foto)

Instanţa Tribunalului Bucureşti a respins acţiunea civică formulată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor ca nefondată.

Totodată, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator, măsură impusă de procurori, cu privire la un apartament şi un imobil din Bucureşti, precum şi la un imobil din Izvorani aparţinând medicului.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Soluţia poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest proces, medicul Brădişteanu a fost acuzat că ar fi primit o mită de jumătate de milion de dolari şi o alta, în mai multe tranşe, de trei milioane şi jumătate de euro, toţi banii fiind daţi de o firmă austriaco-elveţiană ce distribuie produse medicale, CC Med AG. În schimbul banilor, Brădişteanu ar fi facilitat companiei câştigarea unei licitaţii pentru echiparea spitalelor penitenciar din România, procedură desfăşurată în anii 2001-2002.

TB: Una dintre infracţiunile din dosarul Brădişteanu nu există, iar alteia îi lipseşte un element

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, achitarea lui Şerban Brădişteanu pentru acuzaţia că ar fi mită aproximativ patru milioane de euro în cazul unei licitaţii pentru echiparea unor spitale penitenciare, arătând că "fapta nu există" şi că îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte imputate medicului de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit minutei emisă de Tribunalul Bucureşti, după pronunţarea deciziei, acuzaţia de abuz în serviciu în cazul lui Brădişteanu nu este dovedită de anchetatori, instanţa apreciind că "fapta nu există".

Instanţa a decis, în baza articolului 11, punctul 2, litera a din Codul de procedură penală (Cpp) raportat la articolul 10, litera 1 Cpp, achitarea inculpatului Brădişteanu pentru infracţiunea prevăzută de articolul 248 Cod penal, combinat cu articolul 248 indice 1 Cp şi raportat la articolul 17, alineatul 1, litera d din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.

Articolul 10, litera a Cpp prevede că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există. În speţă este vorba de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Tribunalul a mai decis, în baza articolului 11, punctul 2, litera a Cpp raportat la articolul 10, litera d Cpp, achitarea lui Brădişteanu pentru infracţiunea prevăzută de articolul 254, alineatul 1 Cp, raportat la articolul 6 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.

Articolul 10, litera d Cpp prevede că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. În speţă este vorba de infracţiunea de luare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici