Medicul psihiatru Alexandru Paziuc: Trecerea căminelor de bătrâni la spitalele de psihiatrie le-ar transforma pe acestea într-un fel de coş de gunoi al unei societăţi incapabile să rezolve problemele cu care ea se confruntă

  • • Suntem conduşi de nişte aroganţi, de nişte ignoranţi, de nişte oameni lipsiţi de responsabilitate, care nu înţeleg decât să ceară impozite şi taxe, şi care nu fac nimic pentru cetăţenii de rând;
  • • Avem nevoie şi de o resursă umană, nu doar de spaţii în care să punem persoana în vârstă, resursă umană pregătită pentru aproapele său, pentru omul aflat în neputinţă, într-o nevoie deosebită;
  • • Bolnavul vârstnic este o persoană cu o patologie complexă. Are şi probleme cardiovasculare, şi probleme digestive, şi poate un cancer. Deci, el necesită o abordare mai complexă, şi nu poate face asta un spital de psihiatrie.
746 afișări
Imaginea articolului Medicul psihiatru Alexandru Paziuc: Trecerea căminelor de bătrâni la spitalele de psihiatrie  le-ar transforma pe acestea într-un fel de coş de gunoi al unei societăţi incapabile să rezolve problemele cu care ea se confruntă

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul Alexandru Paziuc, spune că problema căminelor de bătrâni este una complexă şi care nu s-ar rezolva doar transferându-le pe acestea la spitalele de psihiatrie. Declaraţia fost făcută în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se intenţionează ca unele cămine pentru bătrâni şi centre pentru persoane cu boli psihice să treacă în subordinea spitalelor de psihiatrie.

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc consideră că, astfel, spitalele de psihiatrie ar fi transformate ”într-un fel de coş de gunoi”:  „Unii vârstnici necesită o supraveghere aparte. Or, aşa ceva nu se va realiza. Ceea ce s-ar realiza ar fi o supraaglomerare a spitalelor de psihiatrie şi transformarea lor într-un fel de coş de gunoi al unei societăţi incapabile să rezolve din timp şi în mod normal problemele cu care ea se confruntă”.

Domnul Paziuc e de părere că o astfel de decizie ar demonstra că cei care ne conduc sunt nişte ignoranţi: ”Asta este dovada că suntem conduşi de nişte aroganţi, de nişte ignoranţi, de nişte oameni lipsiţi de responsabilitate, care nu înţeleg decât să ceară impozite şi taxe, şi care nu fac nimic pentru cetăţenii de rând. La cabinet ne vin foarte mulţi pacienţi în vârstă, ne vin aparţinătorii lor, se plâng că nu au ce face, şi pe bună dreptate. Suntem o societate în care trebuie să produci, trebuie să te <mulgă> cineva şi nu mai ai timp pentru aproapele tău, care ajunge la o vârstă când e mai neputincios”.

Alexandru Paziuc susţine că în domeniul asistenţei persoanelor în vârstă este nevoie de oameni pregătiţi să le fie de folos unor oameni care suferă de mai multe boli: „Este foarte trist pentru o persoană la vârsta a treia internată într-un centru să se uite la uşă şi să aştepte să intre nu un aparţinător, ci acel cineva cu coasa, să o ia şi să o ducă într-o lume în care nici măcar nu este pregătită să ajungă şi nici să o înţeleagă. Avem nevoie şi de o resursă umană, nu doar de spaţii în care să punem persoana în vârstă, resursă umană pregătită pentru aproapele său, pentru omul aflat în neputinţă, într-o nevoie deosebită. Asta va fi greu de făcut într-o perioadă scurtă de timp. Nu poţi pune pe oricine să aibă grijă de o persoană în vârstă. Trebuie să ai multă răbdare, multă compasiune faţă de acea persoană. Problema bolnavului vârstnic nu e doar o simplă problemă psihiatrică. Bolnavul vârstnic este o persoană cu o patologie complexă. Are şi probleme cardiovasculare, şi probleme digestive, şi poate un cancer. Deci, el necesită o abordare mai complexă, şi nu poate face asta un spital de psihiatrie”.

Medicul psihiatru susţine că problema oamenilor în vârstă este problema întregii societăţi: ”Noi suntem o mică parte din rezolvarea problemei. Problema e a unei societăţi care, din păcate, nu înţelege că omul trece de o anumită vârstă. Poate unora cu pensii speciale le va fi mai uşor. Totuşi, nu aş prea crede, fiindcă bătrâneţea este aceeaşi pentru toată lumea. Nu se uită în buzunar”.

Alexandru Paziuc susţine că situaţia scandaloasă depistată în unele cămine de bătrâni este generată de faptul că promovarea în instituţiile statului, care ar trebui să aibă grijă ca acestea să funcţioneze fără sincope, nu se face pe competenţe, ci pe alte criterii, iar cel politic primează: „Criteriul politic cred că-i cel mai hidos”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici