Medicul Radu Zamfir, ambasador al campaniei "Există un erou în fiecare dintre voi"

Radu Zamfir, coordonator al echipei de prelevare de organe din cadrul Institutului Fundeni, a devenit ambasador al campaniei programului "Există un erou în fiecare dintre voi", medicul declarând că prin acest proiect pot fi ajutaţi cei aflaţi la limita dintre viaţă şi moarte.

629 afișări
Imaginea articolului Medicul Radu Zamfir, ambasador al campaniei "Există un erou în fiecare dintre voi"

Medicul Radu Zamfir (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit Societăţii de Salvare Bucureşti, Radu Zamfir, medic chirurg şi coordonator al echipei de prelevare de organe din cadrul Institutului Fundeni, erou prin ceea ce face şi prin vieţile salvate zilnic, a acceptat fără ezitare şi s-a implicat sută la sută în susţinerea proiectului "Există un erou în fiecare dintre voi", iniţiat în aprilie 2013.

"«Există un erou în fiecare dintre voi» este un program care pe mine, personal, m-a convins, pentru că poate ajuta practic pe toţi aceia aflaţi la limita dintre viaţă şi moarte. Ştii tehnici de bază de prim ajutor, primeşti o alertă că cineva din apropierea ta are nevoie de tine, mergi şi acţionezi. Şi salvezi o viaţă. Nu se poate mai simplu de atât şi eu, unul, cred în el", afirma dr. Radu Zamfir, citat într-un comunicat de presă al Societăţii de Salvare Bucureşti.

Orice persoană care are minim 14 ani poate salva o viaţă şi deveni erou, înscriindu-se în programul "Există un erou în fiecare dintre voi" derulat de Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI).

În contextul în care tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa din cauza neacordării primului ajutor la timp, proiectul "Există un erou în fiecare dintre voi" are ca scop educarea populaţiei din Bucureşti şi Ilfov în tehnicile de prim ajutor şi scăderea numărului de decese în urma unui stop cardio-respirator, infarct, accident auto, unei căderi de la înălţime sau a unui înec.

"În orice urgenţă de grad 0 sau 1, a interveni în primele şapte minute de colaps, face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile. Prin acest proiect, voluntarii înscrişi în program, care se află pe o distanţă de maxim 1.000 de metri de victimă, sunt alertaţi imediat, primesc un SMS cu nume, vârstă, locaţie, descriere. Situându-se foarte aproape de victimă, aceştia ajung în maxim cinci minute, la timp pentru a efectua manevrele de prim ajutor până la sosirea echipajului de prim ajutor specializat", a spus preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti, Cristian Grasu.

Pe site-ul programului "Există un erou in fiecare dintre voi" - www.existaunerou.ro sunt pezentate informaţiile privind înscrierea în proiect.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, alis Grasu, a spus că un voluntar trebuie să completeze formularul de înscriere, apoi va fi sunat pentru confirmarea prezenţei la cursul de prim ajutor. Contractul de voluntariat va fi semnat înainte sau în aceeaşi zi în care va participa la cursul de prim ajutor, care poate fi promovat cu minim 7.

"Atunci când voluntarul va fi disponibil pentru participarea la program, se va loga pe www.assb.ro , accesând rubrica "Exista un erou în fiecare dintre voi", apoi va actualiza intervalul orar în care este disponibil şi locaţia sa, mutând cursorul pe hartă până când ajunge la adresa exactă. Actualizarea trebuie făcută de fiecare dată când va fi schimbată locaţia şi vor dori să fie contactaţi", a precizat Alis Grasu.

Voluntarul care participă la program va pleca spre un caz după ce va primi alerta cu nume, vârstă, sex şi locaţia victimei. Totodată, acesta va putea vorbi prin telefon cu un medic coordonator, dacă starea pacientului este gravă. Astfel, în caz de stop cardio-respirator, voluntarul va începe manevrele de resuscitare şi va ruga pe cineva să sune în dispecerat pentru a menţine permanent legătura cu medicul coordonator. Dacă nu este o urgenţă de grad 0, atunci voluntarul va acorda primul ajutor până la sosirea echipajului medical (echipaj SABI sau SMURD) şi va suna în dispecerat pentru a comunica ce a făcut şi pe mâna cui a lăsat cazul.

Site-ul www.existaunerou.ro oferă posibilitatea tuturor celor interesaţi să se înscrie online în proiect şi să suţină programul prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit sau prin donaţii.

Ambasadorii programului "Există un erou în fiecare dintre voi" sunt: Cristian Grasu, Alis Grasu, Lucian Mândruţă, Andrei Ştefănescu (Alb Negru), Kamara Ghedi (Alb Negru), Florin Grozea, Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, K.I.M., Florin Grigore, Ionuţ Andras şi Alex Porro (Benetone Band).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici