MEF a publicat normele de calcul şi de restituire a taxei auto

Ministerul Economiei şi Finanţelor a publicat, luni, pe site-ul instituţiei, normele de aplicare a ordonanţei privind introducerea taxei de poluare auto, în care sunt prezentate procedurile de calcul pentru noua taxă şi de restituire a diferenţei faţă de suma plătită conform Codului Fiscal.

436 afișări
Imaginea articolului MEF a publicat normele de calcul şi de restituire a taxei auto

MEF a publicat normele de calcul şi de restituire a taxei auto

Procedurile prevăzute în norme, care vor fi aplicate începând cu 1 iulie 2008, confirmă informaţiile prezentate, săptămâna trecută, de MEDIAFAX privind calculul taxei auto şi restituirea diferenţei dintre suma plătită în intervalul 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, conform Codului Fiscal, şi taxa de poluare auto.

Potrivit normelor, taxa de poluare va fi calculată printr-o formulă care include coeficienţi stabiliţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisia de dioxid de carbon, suma rezultată pentru fiecare subcategorie fiind ajustată cu o cotă de reducere raportată la vechimea maşinii, situaţia tehnică generală, nivelul de dotare şi rulajul mediu anual, cu un număr standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.

Persoanele care vor înmatricula, de la 1 iulie, autovehicule second-hand vor beneficia de o reducere suplimentară a taxei de poluare auto dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al maşinii este mai mare decât cel considerat standard pentru categoria respectivă a vehiculului. Suma va putea fi ajustată şi atunci când persoana care solicită înmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român, că deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decât cea indicată de grila fixă prevăzută în ordonanţă.

Tariful pentru efectuarea expetizei tehnice, care nu poate depăşi costul operaţiunilor de expertiză, va fi stabilit prin decizie a Consiliului de Administraţie al Registrului Auto Român, în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării normelor în Monitorul Oficial.

Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual.

Pentru a beneficia de reducerea suplimentară a taxei de poluare, proprietarii de autovehicule trebuie să completeze la administraţia fiscală o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea falsului în declaraţii din Codul Penal, privind rulajul mediu anual al autovehiculului, exprimat în număr de kilometri, la data înmatriculării în România.

Atunci când persoana care solicită înmatricularea autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează pe baza elementelor aferente unui autovehicul similar cu o vechime de până la o lună, cu un coeficient de depreciere de un punct.

Taxa de poluare auto va fi plătită în lei, prin virament sau în numerar, la unităţile trezoreriei, iar sumele astfel colectate vor fi transferate lunar în contul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Proprietarii de autovehicule care solicită restituirea diferenţei dintre taxa auto plătită până la 1 iulie 2008 şi taxa de poluare vor primi integral banii doar dacă nu au obligaţii fiscale neachitate, în caz contrar suma care trebuie rambursată urmând să fie redusă cu valoarea datoriei către stat.

Proprietarul autovehiculului poate cere administraţiei financiare restituirea diferenţei atunci când consideră că taxa auto plătită în intervalul 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008 este mai mare decât taxa de poluare calculată în lei la cursul de schimb valutar de la momentul înmatriculării maşinii în România.

La cererea de restituire trebuie anexate, în original sau în copie, chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi copia cărţii de identitate şi a certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu prezentarea în original a acestora. Aceleaşi documente trebuie prezentate şi în cazul autovehiculelor achiziţionate printr-un contract de leasing.

Pentru cererile de restituire depuse înainte de 1 iulie 2008, termenul legal de soluţionare începe să fie calculat de la această dată.

În cazul autovehiculelor înmatriculate în România începând cu 1 iulie 2008 şi scoase ulterior din parcul auto naţional, statul va restitui, la cerere, valoarea reziduală a taxei, reprezentând suma care ar fi plătită pentru maşină dacă aceasta ar fi înmatriculată la momentul scoaterii din parcul auto naţional. Solicitantul va trebui să ateste, prin copia legalizată a cărţii de identitate a maşinii scoase din parcul auto, că a fost ultimul proprietar al autovehiculului şi să prezinte dovada radierii din circulaţie a maşinii, factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export ori certificatul de distrugere a vehiculului.

Executivul a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta urmând să înlocuiască, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare.

Mihai Hură, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor, a declarat, săptămâna trecută, la Guvern, că diferenţa dintre taxa auto şi taxa de poluare va fi restituită în termen de 45 zile de la depunerea cererii şi a documentelor solicitate, conform Codului de Procedură Fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici