Mencinicopschi, în dosarul ICA: Sunt cercetător, nu manager, uneori am semnat ca primarul

Gheorghe Mencinicopschi a spus, marţi, la instanţa supremă, în dosarul în care este judecat alături de Dan Voiculescu, că el este cercetător, nu manager şi că uneori a semnat "ca primarul" documente legate de înstrăinarea către Grivco a patrimoniului Institutului de Cercetări Alimentare.

636 afișări
Imaginea articolului Mencinicopschi, în dosarul ICA: Sunt cercetător, nu manager, uneori am semnat ca primarul

Mencinicopschi, în dosarul ICA: Sunt cercetător, nu manager, uneori am semnat ca primarul (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, a dat, marţi, o declaraţie completă în faţa magistraţilor instanţei supreme, care judecă dosarul în care este acuzat, alături de Dan Voiculescu şi alte persoane, pentru privatizarea ICA.

Mencinicopschi le-a spus judecătorilor că deşi a intrat încă de după anii '90 în rândurile membrilor PC, nu a folosit niciodată această funcţie, în sensul că nu a participat decât "de două trei ori" la activităţile partidului, nefiind interesat de politică.

El a precizat că meseria lui este de cercetător în domeniul agroalimentar de când a început facultatea şi până în prezent, arătând că a avut "onoarea" de a ajunge directorul ştiinţific al ICA, funcţie care totuşi i se pare "nefirească".

În acest context, Mencinicopschi a arătat că este posibil ca el, în calitate de director al Institutului de Cercetări Alimentare, să fi semnat unele acte "ca primarul", precizând încă o dată că nu a făcut absolut nimic în detrimentul instituţiei.

El a mai spus că din numeroase institute existente înainte de anii '90, în prezent, după privatizarea acestora, doar două "au mai rămas în picioare", respectiv ICA şi Institutul Pasteur din Bucureşti.

În legătură cu acuzaţia că a semnat un document care certifica în fals deţinerea de către institut a unor aparate ştiinţifice, pentru a putea astfel să majoreze patrimoniul ICA, Mencinicopschi a recunoscut că acestea nu erau la institut la momentul semnării actelor, dar a precizat că au fost aduse la scurt timp şi că cercetătorii le folosesc şi astăzi, fiind într-o stare foarte bună.

Întrebat de magistraţi cum a semnat pentru ceva ce nu se afla în patrimoniul institutului, Mencinicopschi a declarat: "Exista o cutumă. Nu-mi era frică să semnez pentru că ştiam că aparatura va veni. Dacă nu semnam atunci, riscam să nu mai putem achiziţiona aceste aparate, care erau de un real interes pentru noi. Pot să asigur şi se poate proba oricând că aparatura există, este performantă şi lucrăm cu ea şi astăzi".

Directorul ICA a mai spus că privatizarea institutului s-a făcut în baza unei hotărâri a Guvernului, astfel că el nu are nicio legătură cu modul de înstrăinare a activelor unităţii. El a precizat că evaluarea patrimoniului institutului a fost făcută pentru obţinerea titlului de proprietate pentru terenuri.

"Eu nu am vrut decât să putem continua activitatea la acest institut, să nu se închidă aşa cum s-au închis multe. Este adevărat că eu eram directorul, dar mereu m-am bazat pe specialiştii de la Departamentul juridic. Toate acţiunile mele au avut ca scop salvarea institutului şi mereu am căutat să fac lucrurile în raport de normele legale. Nu am avut niciun moment imaginea că prin acţiunile mele aş favoriza pe cineva, persoană fizică sau juridică", a precizat Mencinicopschi.

Totodată, directorul ICA a arătat că liderul PC Dan Voiculescu nu a făcut niciodată presiuni asupra lui, în mod direct sau prin intermediul altei persoane, şi că îl cunosştea pe acesta în calitatea sa de "bun economist", şi nu în cea de preşedinte al unui partid.

Magistraţii instanţei supreme au început, marţi, audierile în procesul în care Dan Voiculescu şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, alături de alte persoane, sunt acuzaţi în legătură cu modul de privatizare al ICA.

La termenul de marţi au fost audiaţi Gheorghe Mencinicopschi, Gheorghe Sin, Constantin Baciu şi Corneliu Popa.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici