Metrul pătrat în vilă, mai ieftin decât la apartamente

Preţul vilelor din zona de vest a Bucureştiului, calculat pe metru pătrat, a ajuns la acelaşi nivel cu cel solicitat de proprietarii de apartamente, în timp ce în sudul Capitalei locuinţele la bloc sunt scoase la vânzare la preţuri mai mari decât ale caselor, potrivit unei analize a Imopedia.ro.

231 afișări
Imaginea articolului Metrul pătrat în vilă, mai ieftin decât la apartamente

Metrul pătrat în vilă, mai ieftin decât la apartamente (Imagine:Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În sudul oraşului, preţul mediu cerut de proprietarii apartamentelor este de 930 euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat o scădere de 29% comparativ cu prima lună a anului trecut şi de 5% faţă de iulie 2009. În ce priveşte casele, vilele vechi se vând mai ieftin decât apartamentele vechi, în această zonă proprietarii cerând 810 euro pe metru pătrat.

Autorii analizei afirmă, de asemenea, că în urma crizei imobiliare metrul pătrat pentru o vilă din vestul Bucureştiului este scos la vânzare la acelaşi preţ cu un apartament în aceeaşi zonă.

"Astfel, cumpărătorii din zonă se întreabă ce să cumpere: o casă la curte sau un apartament la bloc? Totodată se observă că în vestul Bucureştiului, preţul pe metru pătrat cerut de proprietari a scăzut sub pragul de 1.000 euro. Valori mai mici de 1.000 euro pe metru pătrat sunt întâlnite doar în sudul oraşului", se menţionează într-un comunicat al portalului imobiliar.

La cealaltă extremă, cea mai mare diferenţă între preţurile de vânzare ale celor două tipuri de locuinţe este înregistrată în zona ultracentrală. În acest caz, diferenţa este de 1.000 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care preţurile cerute de proprietarii de apartamente vechi este de 1.450 euro, iar pentru vile se cer 2.450 euro pe metru pătrat.

Diferenţe semnificative se înregistrează şi pe piaţa de lux, unde preţul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele vechi este de 2.020 euro/mp, iar pentru vile 2.950 euro. În centrul Capitalei, diferenţa între vile şi apartamente este de 650 euro/mp, apartamentele vechi fiind scoase la vânzare la 1.190 euro/mp, iar vilele la 1.840 euro/mp.

În partea de nord a Bucureştiului, incluzând aici şi zona de periferie, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a atins valoarea de 1.250 euro, cu 240 de euro mai mic decât cel al vilelor, în timp ce în estul oraşului diferenţa este de 210 euro/mp, respectiv 1.000 euro la locuinţele la loc şi 1.210 euro/mp pentru o casă pe pământ.

Analiza arată de asemenea că în ciuda evoluţiilor pieţei imobiliare din ultimii doi ani, în Bucureşti proprietarii îşi permit să ceară şi patru milioane de euro pentru o proprietate cu destinaţia locuinţe.

Astfel, cea mai scumpă proprietate ultracentrală aflată în baza Imopedia.ro este o vilă din zona Dacia, cu 11 camere şi o suprafaţă de 2.390 metri pătraţi şi un teren de 795 metri pătraţi de teren, scoasă la vânzare cu patru milioane euro.

Printre cele mai scumpe proprietăţi listate pe site-ul Imopedia.ro se află un duplex construit în 2004, în cartierul Primăverii, cu o suprafaţă de 252 metri pătraţi utili, pentru care proprietarul cere două milioane euro şi un penthouse în aceeaşi zonă, de 355 metri pătraţi utili, într-un bloc construit în 1997, scos la vânzare la 1,5 milioane euro.

Tot 1,5 milioane de euro speră să obţină şi proprietarul unui apartament de 675 metri pătraţi din zona Unirii (Mitropoliei), dar şi cel care vinde un apartament cu patru camere, de 623 metri pătraţi construiţi, situat între Parcul Verdi şi Lacul Floreasca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici