Microsoft a dat în judecată o societate din Iaşi

Compania americană Microsoft a dat în judecată societatea XL World Iaşi, cerând daune de 180.226 de euro, pentru utilizarea a 640 de programe de soft fără licenţă, în timp ce mai mulţi angajaţi ai societăţii sunt cercetaţi de Poliţie.

148 afișări
Imaginea articolului Microsoft a dat în judecată o societate din Iaşi

Microsoft a dat în judecată o societate din Iaşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

XL World este o companie britanică de outsourcing şi call-center în mai multe limbi ce are sedii la Iaşi, Bacău şi Oradea, având în total aproximativ 1.000 de angajaţi.

Decizia firmei americane survine în urma unui control efectuat în luna aprilie de către ofiţerii Serviciului Investigare Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, care s-au autosesizat asupra faptului că la o societate comercială ieşeană administrată de Paraschiva B., se reproduc ilegal pe sisteme de calcul, programe pentru calculator, astfel fiind reproduse neautorizat programe ce aparţin companiei Microsoft Corporation.

Potrivit IPJ Iaşi, "pe 21 aprilie 2008, s-a efectuat o percheziţie la domiciliul administratorului firmei unde au fost găsite 497 de calculatoare în care rulau următoarele programe: 497 de sisteme de operare Microsoft Windows XP, 126 de programe Microsoft Office şi 17 programe Symantec".

În data de 12 mai 2008, reprezentanţii societăţii ieşene au prezentat organelor de cercetare penală, facturi fiscale pentru toate programele de calculator descoperite de poliţişti cu nereguli, iar facturile apăreau ca fiind emise cu câteva zile înainte de percheziţie, informează IPJ Iaşi.

Potrivit IPJ Iaşi, s-a stabilit că în aceeaşi zi în care a fost efectuată percheziţia domiciliară, reprezentaţii societăţii au comandat sute de licenţe, care au ajuns în Iaşi după finalizarea controlului.

"S-a dispus ca Paraschiva B. să fie cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de reproducere neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare din următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă. Alţi trei angajaţi ai societăţii care au emis facturile sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, mărturie mincinoasă şi uz de fals", a declarat marţi presei Virginia Pralea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Potrivit poliţiştilor ieşeni, compania Microsoft "s-a constituit parte civilă şi cere suma de 180.226 euro, ca daune produse în urma săvârşirii infracţiunilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici