Miercuri, ultima zi în care pensionarii bugetari pot opta pentru pensie sau salariu

Miercuri este ultima zi în care pensionarii care sunt şi bugetari şi obţin prin cumularea celor două venituri peste 1.693 de lei pot opta pentru pensie sau salariu, pentru cei care nu îşi exprimă opţiunea urmând să înceteze de drept raporturile de muncă.

387 afișări
Imaginea articolului Miercuri, ultima zi în care pensionarii bugetari pot opta pentru pensie sau salariu

Miercuri, ultima zi în care pensionarii bugetari pot opta pentru pensie sau salariu (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 este de 1.693 de lei.

Astfel, pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să opteze, în scris, între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie sau să precizeze, dacă iau şi alte pensii decât cea din sistemul public, pe care dintre ele o menţin în plată.

Până miercuri, 9 decembrie, pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să notifice angajatorii asupra deciziei luate, documentaţiile urmând să fie depuse ulterior la casele de pensii.

"Neîndeplinirea obligaţiei de opţiune în termenul prevăzut de lege conduce la încetarea de drept a raporturilor de muncă", precizează Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale.

Astfel, trebuie să opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

Prevederi se aplică atât pensionarilor care cumulează pensia cu salariul la data intrării în vigoare a noilor măsuri, cât şi persoanelor care devin pensionari cumularzi după intrarea în vigoare a acestora.

Pentru pensionarii care încasează pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, după caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.

În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una din pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici