Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată într-un al patrulea dosar de către procurorii anticorupţie

Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată într-un al patrulea dosar de către procurorii anticorupţie, fostul director al CFR fiind acuzat alături de fostul director economic al companiei, Viorica Olăeru, pentru o fraudă de peste 2,7 milioane de euro.

260 afişări
Imaginea articolului Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată într-un al patrulea dosar de către procurorii anticorupţie

Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată într-un al patrulea dosar de către procurorii anticorupţie (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispustrimiterea în judecată a inculpaţilor: Mihai Necolaiciuc, în starede arest preventiv, fost director general al Companiei Naţionale deCăi Ferate CFR SA (CN CFR) şi Viorica Olăeru, fost director alDirecţiei Economice în cadrul CNCFR SA în perioada 26 noiembrie2001 - 10 octombrie 2003, în sarcina cărora s-a reţinutinfracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantatedin fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduripublice, în formă continuată (66 acte materiale).

Potrivit rechizitroiului, în cursul anului 2000, România a încheiatcu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţarepentru realizarea "Proiectului de reconstrucţie pentru eliminareaefectelor inundaţiilor", contract ce viza reconstruireainfrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din aniianteriori. În ceea ce priveşte CNCFR SA, finanţarea s-a acordatpentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare aliniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzelecontractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentruachiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarealucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesarerambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prinbugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şiLocuinţei.

În aceste condiţii, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003,inculpaţii Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general alCNCFR SA şi Olăeru Viorica, director al Direcţiei Economice dincadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciuşi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, auutilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro),provenită din creditul acordat de către B.E.I., în alte scopuridecât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doiau avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comercialefiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fărălegătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci defolie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat,salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende,etc.).

În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispusluarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât dinRomânia cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.

La cererea procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009,Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandate de arestarepreventivă şi de urmărire internaţională pe numele inculpatuluiNecolaiciuc Mihai. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai afost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derulareaprocedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispusextrădarea acestuia în România.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului1 Bucureşti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici