Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală, unde la miezul nopţii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

194 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi.

Părinţii şi naşii care botează copiii, dar nu-i cresc sau nu-i educă în credinţă, nu-i iubesc cu adevărat, deoarece numai copiii botezaţi şi crescuţi în credinţă şi vieţuire creştină pot deveni buni cetăţeni, arată PF Daniel în Pastorala de Paşi dedicată tainei Sfântului Botez.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2011 să fie "Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii" în Patriarhia Română.

PF Daniel explică botezul din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Astfel, în biserica primelor veacuri, botezul creştinilor adulţi se săvârşea în noaptea de Paşti, fiind numit şi "luminare", iar cei botezaţi se numeau "luminaţi". Ei purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşti, numită şi "Săptămâna luminată".

Taina Botezului, în dimensiunea sa pascală, a fost prefigurată în Vechiul Testament atât prin Noe, care a fost salvat de potop folosind corabia-prefigurare a Bisericii, cât şi prin ieşirea poporului ales din robia Egiptului, trecerea prin Marea Roşie, iar apoi trecerea prin Iordan.

"Înţelesul adânc şi tainic al Botezului creştin ca moarte şi înviere împreună cu Hristos este temeiul întregii vieţi creştine", mai spune PF Daniel în Pastorala pentru Paşti

Credinţa copiilor este inspirată şi susţinută de credinţa şi iubirea părinţilor pentru ei.

"Credinţa copiilor este unită cu dorinţa lor de a fi iubiţi şi de a iubi. Părinţii care nu botează copiii îi lipsesc de harul înfierii duhovniceşti şi de bucuria de-a se împărtăşi de unirea cu Hristos Cel Înviat şi de slava Preasfintei Treimi. De asemenea, părinţii şi naşii care botează copiii, dar nu-i cresc sau nu-i educă în credinţă, nu-i iubesc cu adevărat, deoarece numai copiii botezaţi şi crescuţi în credinţă şi vieţuire creştină pot deveni buni cetăţeni ai Patriei pământeşti şi cetăţeni ai Patriei cereşti, adică ai Împărăţiei Cerurilor", maii spune Întâistătătorul BOR.

PF Daniel consideră că, în zilele actuale, este nevoie să cunoaştem mai mult şi mai bine ce înseamnă a fi botezat, adică a fi creştin, într-o lume confruntată cu fenomenul secularizării, cu pluralismul şi sincretismul religios.

Slujba Sfântului Botez trebuie citită de către noi în fiecare an, ca să înţelegem ce au spus naşii pentru noi când am fost botezaţi, copii fiind, atunci când s-a rugat preotul împreună cu Biserica pentru fiecare primitor al Botezului: "ca să fie vrednic de împărăţia cea nestricăcioasă", "să se arate el fiu al luminii şi moştenitor al veşnicelor bunătăţi", "să se facă el împreună sădit şi părtaş morţii şi învierii lui Hristos", "să-şi păzească el haina botezului şi logodirea Duhului neîntinată şi fără prihană în ziua cea înfricoşătoare a lui Hristos", "să se facă lui apa aceasta haină a naşterii de-a doua spre iertarea păcatelor şi spre îmbrăcăminte în nestricăciune".

"Să ne rugăm, aşadar, Domnului nostru Iisus Hristos cel Înviat, să ne ajute să trăim în toată viaţa noastră bucuria Botezului ca bucurie a învierii sufletului nostru din moartea păcatului şi să facem roditoare darurile Sfântului Duh primite în Sfântul Botez. Iar roadele Sfântului Duh sunt: «dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege» - zice Sfântul Apostol Pavel. Să înmulţim prin rugăciune şi fapte bune aceste roade ale Sfântului Botez! Să aducem bucurie acolo unde este întristare! Să ajutăm pe cei căzuţi să se ridice! Să întărim pe cei slabi! Să hrănim pe cei flămânzi material şi spiritual! Să ajutăm mai mult familiile creştine care au mulţi copii! Să preţuim pe fiecare om ca fiind o făclie de Paşti, iubită de Dumnezeu Părintele luminilor, care ne cheamă la pacea, bucuria şi slava Împărăţiei Cerurilor. De Sfânta şi Marea Sărbătoare a Învierii Domnului, vă adresăm tuturor părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie, dimpreună cu salutul pascal: «Hristos a înviat!», mai spune Patriarhul BOR în încheierea Pastoralei.

Credincioşii care au participat la slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală şi la celelalte biserici din Bucureşti au primit Lumină Sfântă adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Şi în bisericile din ţară a fost oferită preoţilor şi credincioşilor ortodocşi Lumina Sfântă, aceasta fiind preluată, sâmbătă seară, de delegaţii ale Eparhiilor de la PS Varsanufie Prahoveanul, pe Aeroportul Otopeni.

După Slujba Învierii, oficiată în întregime afară, va fi săvârşită Sfânta Liturghie după Utrenia Duminicii Sfintelor Paşti.

În acest an, ortodocşii şi catolicii sărbătoresc împreună Sfintele Paşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici