Mii de credincioşii, prezenţi în noaptea de Paşte, la Patriarhia BOR - VIDEO

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti, unde la miezul nopţii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală Lumina Sfântă adusă de la biserica din Ierusalim.

346 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşii, prezenţi în noaptea de Paşte, la Patriarhia BOR - VIDEO

Mii de credincioşii, prezenţi în noaptea de Paşte, la Patriarhia BOR

În noaptea de Paşte, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Slujba Învierii Domnului de la miezul nopţii, în pridvorul reşedinţei Patriarhale, înconjurat de soborul slujitorilor de la Catedrala patriarhală.

Curtea Patriarhiei a fost neîncăpătoare pentru miile de credincioşi care au venit la Slujba de Înviere.

Lumina Sfântă a fost adusă, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o delegaţie a BOR, care s-a deplasat cu un avion special.

Clericii susţin că la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta Mare, se pogorăşte de peste 20 de veacuri Sfânta Lumină - minune Dumnezeiască. Lumina a fost trasportată în două felinare speciale comandate la Ierusalim. Aceste felinare au o combustie specială şi sunt acceptate de către companiile aeriene, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, precizând că este pentru prima dată când Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în Capitală.

"Este pentru prima oară când Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă în România cu binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Miile de credincioşi din Bucureşti şi din ţară, prezenţi la Catedrala patriarhală în noaptea Sfintelor Paşti, vor avea posibilitatea să urmărească Slujba Învierii pe un ecran (6 x 4 m) amplasat între altarul Catedralei patriarhale şi clopotniţă, în apropierea baldachinului de pe Dealul Patriarhiei", a informat Patriarhia.

Potrivit părintelui Stoica, evenimentul are o semnificaţie deosebită şi pentru că anul acesta se împlinesc 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti şi de la trecerea la Domnul a Sfântului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc ale cărui cinstite moaşte vor fi aduse la Bucureşti pentru a fi venerate între 29 aprilie, orele 20.00 şi 1 mai, orele 13.00, iar apoi se vor afla la Galaţi, între 1-4 mai 2009.

Sâmbătă dimineaţa au fost stinse toate candelele şi la Mormântul Sfânt şi pe Golgota. Mormântul a fost controlat de armată şi apoi sigilat şi păzit bine. În Mormânt se vede doar un pic de lumină dar care vine de afară prin nişte gemuleţe mici. În jurul orei 11.00, armata împarte grupurile de pelerini, fiecare religie având locul ei. La slujbă sunt prezenţi 20 de mitropoliţi şi 400 de preoţi. Fiecare om are în mână câte un smoc de 33 de lumânări, numărul reprezentând vârsta pe care a avut-o Iisus Hristos.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici