Video Mii de elevi încep şcoala în spaţii improvizate

Mii de elevi bucureşteni şi sute de cadre didactie vor începe şi acest an şcolar în spaţii improvizate şi condiţii improprii din cauza faptului că unele unităţi de învăţământ incluse în programul de reabilitare a şcolilor BEI au rămas nefinalizate şi continuă să se degradeze de la an la an.

488 afișări

Majoritatea şcolilor din Bucureşti sunt gata să-şi primească de luni elevii într-un nou an şcolar, însă diferenţele existente de la o unitate de învăţământ la alta sunt uneori extrem de mari.

Un tur prin câteva şcoli din Capitală a însemnat, în egală măsură, imagini cu profesori liniştiţi, în clase curate, reamenajate şi igienizate, dar şi şcoli în şantier sau, chiar mai rău, în ruină.

Cele mai mari probleme sunt la unităţile de învăţământ incluse de ani de zile în programul de reabilitare finanţat prin Banca Europeană de Investiţii (BEI), care nu au fost finalizate, iar igienizările, singurele lucrări permise în astfel de clădiri, nu opresc degradarea lor.

Într-o astfel de situaţie este Şcoala 93, în care aproape 700 de elevi vor fi obligaţi să înveţe în trei schimburi, orele fiind scurtate la 40 de minute, iar pauzele fiind de cinci minute.

Unitatea de învăţământ este din anul 2006 în programul BEI şi de atunci un corp de clădire, în care sunt mai multe săli de curs, laboratoare şi biblioteca, nu mai poate fi folosit, deşi între timp lucrările au fost finalizate.

Directorul adjunct, Costel Zaharia, a declarat că lucrările ar fi trebuit terminate într-un an de zile, însă în iulie 2008 au fost sistate din cauza unei neînţelegeri şi a unui proces între Primăria Capitalei şi firma care a fost angajată să reabiliteze şcoala.

Profesorii se plâng că accesul în corpul renovat este interzis, iar elevii sunt obligaţi să înveţe în schimburi, în cele 12 clase care au rămas în celălalt corp al şcolii, extrem de degradat.

Deşi o parte dintre geamurile vechi au fost înlocuite cu termopane, pe scara pe care se face accesul în instituţie, geamurile vechi, cu tâmplăria tocită şi sticla crăpată, stau să cadă. Pentru a evita eventuale accidente, personalul administrativ al şcolii a improvizat tot felul de sisteme de prindere a sticlei de geam, astfel încât, dacă se sparge, să nu lovească pe cineva.

Dirctorul adjunct a precizat că primăria de sector a alocat bani pentru igienizarea sălilor de clasă, pentru mici reparaţii sau pentru amenajarea unei alei de acces pentru elevi în curtea şcolii.

Astfel, partea de jos a pereţilor de pe holuri a prins un strat nou de vopsea gălbuie, iar partea de sus, care nu a mai fost reparată de ani de zile, este plină de crăpături, mascate de desenele copiilor, folosite drept paravan.

Elevii înscrişi la Şcoala 93 nu mai au nici unde să facă orele de sport. Pe terenul de sport, potrivit proiectului iniţial din programul BEI, trebuia ridicată o sală de sport. Lucrarea a fost începută, însă zidurile ridicate din cărămidă au rămas neterminate, iar sala de sport a devenit un depozit de fiare vechi şi gunoi, peste care plouă în voie.

În aceste condiţii, profesorii de educaţie fizică au improvizat în două încăperi, de mărimea unei săli de curs, din subsolul clădirii, săli de sport. O altă problemă cu care se confruntă conducerea şcolii constă în numărul mic de grupuri sanitare care mai pot fi folosite după restricţionarea accesului în corpul A: opt pentru aproape 700 de elevi.

Reprezentanţii unităţii de învăţământ susţin că au făcut numeroase demersuri la Primăria Capitalei, însă răspunsul este acelaşi: situaţia nu poate fi remediată până la finalizarea procesului.

Într-o situaţie şi mai gravă sunt elevii de la Şcoala de Muzică sau cei de la Şcoala 173, ambele clădiri, cuprinse în acelaşi program de reabilitare, fiind pe punctul de a deveni ruine.

Şcoala de Muzică, părăsită de ani de zile, mai are doar câteva geamuri întregi, fiind acoperită, în mare proporţie, de buruieni.

Aproape în aceeaşi situaţie este şi Şcoala 173, din Calea Griviţei. În spatele porţilor legate cu lanţuri poate fi văzută clădirea în ruină, care are însă câţiva pereţi izolaţi şi câteva geamuri termopan. În rest, nici urmă de pregătiri pentru începerea anului şcolar sau măcar de reluare a lucrărilor de consolidare. Pentru al treilea an consecutiv, elevii înscrişi la această unitate de învăţământ vor începe cursurile la Şcoala 175.

Un caz diferit este cel al Şcolii 119 din Sectorul 4 al Capitalei, care îşi va primi elevii în condiţii bune, după ce programul de reabilitare BEI a decurs conform planului. Deşi încă în şantier, Şcoala 119 va fi gata până luni, lucru garantat de directorul Carmen Toader.

Pe fiecare etaj al şcolii muncitorii dădeau zor pentru finalizarea lucrărilor începute în urmă cu un an de zile. Directorul unităţii de învăţământ a precizat că înainte de reabilitare existau probleme serioase cu acoperişul şi infiltraţiile de la etajele superioare.

Sălile de clasă, în care 950 de elevi vor învăţa în două schimburi, sunt în mare parte deja amenjate, unele cu mobilierul vechi, însă foarte bine întreţinut, altele cu mobilier nou.

"Până la 15 septembrie vom avea şase săli cu mobilier nou. Aşa ni s-a promis. O parte a venit deja, iar o parte urmează să sosească vineri sau sâmbătă seară. Îmi asum responsabilitatea că şcoala va fi luni în cele mai bune condiţii", a declarat Carmen Toader, precizând că părinţii elevilor s-au oferit ca în zilele care au mai rămas să vină să dea o mână de ajutor pentru amenajarea şcolii.

Ea a mai spus că proiectul, finanţat prin programul BEI, trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an, dată până la care ar trebui ca tot mobilierul unităţii de învăţământ să fie înlocuit. De asemenea, şcoala a fost dotată cu sistem de alarmă şi cu camere video.

De condiţii normale vor avea parte şi cei peste 1.000 de elevi de la Şcoala 80 din Sectorul 3, unitate în care a fost nevoie doar de igienizare. Sălile de curs, dotate cu mobilier în stare bună de funcţionare, au fost astfel amenjate încât să fie creat un mediu prietenos şi atractiv pentru copii. De asemenea, în incinta şcolii funcţionează şi un semi-internat, cu patru dormitoare, sală de mese şi spaţiu de joacă, în care elevii din ciclul primar pot rămâne şi după cursuri, până la ora 18.00.

Directorul şcolii, Luminiţa Bădică, a precizat că semi-internatul funcţionează de câţiva ani, iar în Bucureşti mai sunt doar câteva şcoli care oferă astfel de servicii.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Mihaela Florescu, a declarat, joi, că situaţia şcolilor este mai bună decât în septembrie 2008, dar sunt în continuare mari probleme, mai ales în cele 11 şcoli din primul program BEI. Mihaela Florescu a spus că, din păcate, 3.100 de elevi vor fi comasaţi în alte unităţi de învăţământ, din cauza lucrărilor de reparaţii, iar 350 de preşcolari vor fi mutaţi în alte grădiniţe.

"Cele mai mari probleme legate de pregătirea unităţilor de învăţământ pentru noul al şcolar sunt generate de programul de reabilitare realizat de Primăria Capitalei cu fonduri de la BEI. După cum se cunoaşte, acest program cuprinde reabilitarea, refacerea şi dotarea a 102 unităţi de învăţământ, program ce se derulează în mai multe etape. Până în prezent, au fost finalizate opt unităţi de învăţământ din prima etapă a programului - grădiniţele nr. 160 şi 167, şcolile cu clase I-VIII nr. 22, 189, 279, 206, 164 şi 174", a precizat inspectorul general şcolar.

Ea a mai spus că întârzierea lucrărilor creează mari probleme în stabilirea cifrei de şcolarizare, în desfăşurarea orelor în sălile de sport şi în laboratoare.

"Sunt dificultăţi în asigurarea stării de sănătate a elevilor şi a climatului de ordine şi disciplină, având în vedere creşterea efectivelor şi mutările de elevi", a precizat inspectorul general şcolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici