Mii de grefieri au protestat în Capitală şi în ţară, pentru a nu pierde pensiile speciale. Judecătorii îi susţin. FOTO

Grefierii din ţară protestează, miercuri, faţă de soluţia adoptată de către Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor de adoptare a proiectului de lege care priveşte abrogarea pensiilor de serviciu.

5491 afișări
Imaginea articolului Mii de grefieri au protestat în Capitală şi în ţară, pentru a nu pierde pensiile speciale. Judecătorii îi susţin. FOTO

Proteste ale grefierilor pentru a nu pierde pensiile speciale, în Capitală şi în ţară. Jandarmi, prezenţi în faţa Parlamentului. FOTO

Judecătorii susţin protestul grefierilor: Modicarea legii pensiilor afectează sistemul de justiţie

 Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) au trimis un comunicat de presă comun în care îşi arată susţinerea faţă de protestul grefierilor faţă de abrogarea pensiilor speciale.

„Luând act de demersul sindicatelor şi asociaţiei personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete de a întrerupe activitatea, ca formă de protest împotriva acestei măsuri şi a modalităţii netransparente în care a fost redactat proiectul, precum şi a modului ocult în care a ajuns, cu o rapiditate nejustificată pe masa organului legislativ, deşi, în şedinţa din data de 10.12.2019 a comisiei de muncă şi protecţie socială, Ministerul Justiţiei a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris, în acest sens, Asociaţia Procurorilor din România (APR, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţin cu convingere acţiunea motivată şi îndreptăţită a personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar”, se arată în comunicatul de presă transmis miercuri.

Magistraţii atrag atenţia asupra faptului că proiectul „nesocoteşte, în primul rând, caracterul pensiilor personalului din sistemul de justiţie”, de vreme ce acestea sunt tratate prin proiect ca „pensii speciale”, cu toate că, în mod expres, în Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice dreptul recunoscut este „pensie de serviciu”.

„Dacă organul legislativ nu face nici măcar această diferenţă de regim, determinată de condiţiile concrete în care se desfăşoară activitatea, de incompatibilităţi şi interdicţii, de asigurarea elementelor pentru activitatea justiţiei, ca serviciu public, este greu de înţeles cum va dezbate şi vota asupra unui drept esenţial pentru sistemul de justiţie”, arată judecătorii.

Sursa citată subliniază că o astfel de modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea „autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată.
 

Grefierii, protest în faţa Parlamentului. Jandarmi, prezenţi în Piaţa Constituţiei

Zeci de grefieri protestează, miercuri, în faţa Parlamentului, în timp ce plenul Camerei Deputaţilor discută despre aborgarea pensiilor de serviciu a magistraţilor şi personalului auxiliar, la faţa locului fiind prezenţi mai mulţi jandarmi care susţin că protestul nu este legal.

Grefierii au început să protesteze, miercuri dimineaţa, de la ora 10.00, în faţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Ulterior, ei s-au deplasat de la CAB la Parlament pentru a îşi arăta nemulţumirea faţă de iniţiativa parlamentarilor.

„Organizaţiile sindicale şi profesionale care au organizat această formă de protest şi federaţiile care sunt afiliate vor demara în perioada următoare şi alte forme de proteset. Este o primă formă de protest pentru că acum se desfăşorară votul şi vor urma inclusiv alte forme care vor culmina cu întreruperea şedinţelor de judecată. Vor urma şi alte proteste, inclusiv un miting în Piaţa Victoriei mult mai mare cel din 22 martie, în care aceiaşi guvernanţi nu au dorit să stea de vorbă cu delegaţia noastră”, a explicat unui dintre grefierii prezenţi la protest.

Pe de altă parte, protestul grefierilor nu avea acceptul autorităţilor, motiv pentru care mai mulţi jandarmi au fost mobilizaţi în Piaţa Constituţiei.

„Adunarea trebuia declarată. Există un termen de trei zile în care ar fi primit un răsouns de la Primărie, dacă aveau un aviz pozitiv ar fi putut protesta. Nu au declarat acest protest şi sunt pasibili să primească amendă”, a explicat un reprezentant al Jandarmeriei.

Proteste ale grefierilor faţă de abrogarea pensiilor speciale, în marile oraşe ale ţării: „Vă rog să îmi spuneţi când aţi văzut un grefier să doarmă în sală”

Proteste ale grefierilor faţă de abrogarea pensiilor de serviciu au loc în marile oraşe ale ţării. „Vă rog să îmi spuneţi când aţi văzut un grefier să doarmă în sala de şedinţă aşa cum am văzut parlamentarii?”, se întreabă grefierii clujeni.La Cluj-Napoca, peste 150 de grefieri protestează, miercuri, faţă de intenţia guvernanţilor de a le tăia pensiile de serviciu.

Grefierii s-au adunat în holul Palatului de Justiţie Cluj, având afişe cu mesaje precum „Protest”, „Salariul grefierilor reprezintă singura sursă de venit” sau „Funcţia de grefier este incompatibilă cu orice altă funcţie publică”, după care au ieşit în faţa instituţiei, întrerupând activitatea timp de două ore.

„Un complet de judecată nu poate să funcţioneze fără judecător, dar nici fără grefier. În cadrul sistemului nostru, al Ministerului de Justiţie, atât judecătorii cât şi grefierii au parte de o viaţă foarte crudă. Noi ştim când trebuie să venim la serviciu, dar nu ştim când plecăm. Noi nu avem pensii speciale, noi avem pensie de serviciu. Nu putem avea venituri suplimentare ca oricare român din ţara asta, nici femeie de serviciu la blocul meu nu mă pot angaja pentru că sunt incompatibilă. Pentru ce are un parlamentar pensie specială? Vă rog să îmi spuneţi când aţi văzut un grefier să doarmă în sala de şedinţă aşa cum am văzut parlamentarii?”, a spus grefierul Aura Mureşan.

La protest participă grefieri de la Curtea de Apel Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul specializat Cluj şi Tribunalul Cluj.

Şi la Craiova protestează aproximativ 160 de grefieri şi IT-işti de la Tribunalul Dolj şi Judecătoria Craiova. Timp de două ore, ei blochează instanţele, iar arhivele au fost închise.

Grefierii doljeni se declară „sideraţi" de abrogarea pensiilor de serviciu şi spun că vor protesta până când le vor fi rezolvate revendicările: „Suntem foarte sideraţi de această decizie a Parlamentului României. Avem aici în vedere că ni se impun incompatibilităţi la fel ca la magistraţi. (...) Singurul nostru venit este doar salariul. Vom protesta până la schimbarea atitudinii legiuitorului".

la Iaşi, 120 de grefieri au întreupt acitivatea, nemulţumiţi de abrogarea pensiilor de serviciu. Grefierii de la Curtea de Apel şi de la Tribunalul Iaşi au ieşit cu pancarte pe care era scris: „Justiţia nu se poate fără grefieri" şi „Avem interdicţii şi incompatibilităţi".

La Constanţa sunt aproximativ 100 de grefieri pe scările Curţii de Apel. Oamenii ţin în mâini foi pe care scrie „protest spontan".

La Ploieşti, activitatea Tribunalului Prahova este blocată, după ce grefierii au ieşit în stradă.

La Tribunalul Prahova, toţi grefierii, aproximativ 40 de persoane, au decis să se alăture protestului. Oamenii au protestat paşnic şi au afişat mesaje precum „grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupaţională”, „vrem înlăturarea interdicţiilor” sau „grefierii nu pot desfăşura alte activităţi decât didactice”.

La Judecătoria Sinaia, au protestat 15 grefieri.

Proteste similare au loc la Focşani, Alba Iulia sau Braşov.

Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Camera Deputaţilor este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Licu, despre protestul grefierilor: Sper să nu fie blocată activitatea instanţelor şi a parchetelor

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a spus, miercuri, referitor la acţiunea de protest a grefierilor faţă de abrogarea pensiilor de serviciu, că speră că „raţiunea va învinge până la urmă” şi că activitatea instanţelor şi a parchetelor nu va fi blocată.

„Sper că nu vor fi abrogate pensiile speciale pentru magistraţi. Singurul amendament pe care îl am de făcut este acela că nu este normal ca valoarea, cuantumul să nu fie mai mare decât salariul echivalent al celui care munceşte. Aici ar trebui eliminată această discrepanţă. În rest, cu eliminarea nu suntem de acord. Sper să nu se blocheze activitatea parchetelor, sper să nu se blocheze activitatea instanţelor. Serăm că raţiunea va învinge până la urmă şi în urma unui dialog, pe care îl vom avea şi aici la CSM sper să fie constructiv”, a spus Licu, la intrarea în sediul CSM.

Predoiu, despre protestul grefierilor: Vom avea dialog. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, referitor la protestul grefierilor, că doreşte să aibă un dialog cu aceştia, subliniind că este „solidar Guvernului Orban” şi că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (...) în ceea ce priveşte finaţele făcute praf de PSD”.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Predoiu a fost întrebat despre nemulţumirile ce au scos, miercuri, în stradă, peste 6.000 de grefieri, din cauza iniţiativei de a abroga pensiile speciale.

„Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a ţării din impas în care l-a dus politica PSD şi în ceea ce priveşte finanţele ţării făcute praf şi în ceea ce priveşte legislaţia Justiţiei făcută praf şi în ceea ce priveşte coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluţiile”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a făcut precizări şi cu privire la semnalul de alarmă tras de CSM. Consiliul a precizat, într-un comunicat de marţi, că nu va tolera afectarea statutului magistraţilor dacă va fi eliminată pensia de serviciu, subliniind că aceste plăţi demonstrează că independenţa justiţiei include şi securitatea financiară a corpului judecătorilor şi procurorilor.

„Aceeaşi politică voi avea şi vis-a-vis de CSM, de deschidere către dialog, voi asculta punctele de vedere , le voi transmite Guvernului, dar subliniez că sunt solidar cu prim-ministrul şi cu Guvernul din care fac parte, în încercarea de a redresa o situaţie grav avariată de guvernarea PSD. Acesta cauze vin din trecut. Situaţia de azi nu s-a creat peste noapte. Sunt multe lucruri care au contribuit la această criză, poate şi frământările din sistemul judiciar, poate şi lipsa de coeziune din sistemul judiciar, poate şi excesele în anumite cazuri care au fost mediatizate, care privesc drepturile salariale. Toate acestea au alcătuit un cocktail pe care vechea guvernare nu numai că nu le-a rezolvat, ci l-a acutizat prin lipsă de implicare şi prin ascunderea probelemelor grave din sistem”, a susţinut ministrul Justiţiei, la intrarea în CSM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici