Mii de turişti şi constănţeni au asistat la manifestările dedicate Zilei Marinei Române

Peste 5.000 de persoane, constănţeni şi turişti, au asistat, luni, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, la festivităţi fiind prezenţi ministrul Apărării, Gabriel Oprea şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

481 afișări
Imaginea articolului Mii de turişti şi constănţeni au asistat la manifestările dedicate Zilei Marinei Române

Mii de turişti şi constănţeni au asistat la manifestările dedicate Zilei Marinei Române (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Programul a început, luni, la ora 9.50, atunci când oficialităţile au fost întâmpinate de garda de onoare şi muzică militară. De la ora 10.00 a fost ridicat pavilionul la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi pavilionul şi marele pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, iar militarii Batalionului 307 Infanterie Marină, care deservesc tunurile de calibru 76mm, ce au fost dispuse pe digul de nord al Portului Tomis, au tras 21 de salve cu muniţie de manevră.

Până la ora 10.30 a fost programată citirea mesajelor din partea preşedintelui României şi a altor oficialităţi civile şi militare, iar apoi, în memoria tuturor oamenilor mării, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, a oficiat un Te Deum.

În acest timp, pe mare, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi la datorie, s-a desfăşurat ritualul marinăresc tradiţional de lansare a ancorelor de flori în valuri.

Ulterior, miile de turişti şi de constănţeni prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au putut urmări sosirea alaiului Zeului Neptun, iar după finalizarea festivităţilor oficiale, Statul Major al Forţelor Navale a organizat special pentru publicul prezent un exerciţiu militar, la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene.

În aplauzele persoanelor prezente pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, semnalul de începere a exerciţiilor a fost dat de trecerea unor ambarcaţiuni rapide, care, cu ajutorul unor grenade fumigine, au conturat drapelul naţional, iar în paralel un elicopter IAR Puma Naval a desfăşurat un zbor cu drapelul naţional.

Ulterior, potrivit scenariului exerciţiului, două avioane IAR 99 Şoim şi o celulă de avioane MIG 21 Lancer, venind din direcţii opuse, au format două valuri de atac aerian asupra unei formaţii de nave, care, susţinute de elicoper, au pregătit şi realizat respingerea atacului. A urmat apoi căutarea, descoperirea şi atacul unui submarin, efectuate de corveta "Viceamiral Eugeniu Roşca", finalizate prin lansarea a două salve de bombe reactive, ce au entuziasmat publicul.

Un alt moment care a încântat publicul şi a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenţi la festivităţi a fost atacul simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, aplicaţie în timpul căreia a fost făcută o adevărată risipă de cartuşe de manevră.

Pe timpul exerciţiilor demonstrative, ce au avut loc până în jurul orei 12.00, au putut fi urmărite nave militare maritime şi fluviale, ambarcaţiuni rapide, aeronave, forţe din subordinea Flotei, Centrului de Scafandri şi ale Batalionului de Infanterie Marină. Printre navele prezente s-au numărat dragoare maritime, corvete, fregatele "Mărăşeşti", "Regele Ferdinand" şi 'Regina Maria", Nava Şcoală şi de Suport Logistic "Constanţa" - care desfăşoară misiuni de aigurare a suportului practic de formare profesională a studenţilor şi elevilor din Forţele Navale, cât şi de sprijin logistic al celor trei fregate, precum şi nava şcoală "Mircea", care a evoluat prin faţa publicului cu echipajul "la front pe vergi", în semn de salut faţă de cei prezenţi la festivităţi.

Manifestările organizate pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, urmată de defilarea yachturilor ce au participat anul acesta la Regata "Bricul Mircea", un concurs de Formula 2, cu bărci construite în România, şi de o evoluţie aeriană spectaculoasă, cu avioanele sportive de la Regional Air Services Tuzla.

La ora 13.00, Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, s-a deplasat în portul Tomis, unde, până la ora 15.00, a patronat jocurile marinăreşti.

După apusul soarelui va fi aprins pavoazul electric la bordul navelor ancorate în larg, realizându-se astfel o ambianţă de sărbătoare, pentru ca ziua să se încheie cu Retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Manifestări similare - ceremonii militare, parade navale, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole de muzică şi dansuri populare, au fost organizate de Statul Major al Forţelor Navale şi în garnizoanele Mangalia, Brăila şi Tulcea.

Ziua Marinei Române este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an, pe 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Pentru prima dată în istoria modernă a ţării, ea a fost sărbătorită la Constanţa în 1902.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici