Minerii blocaţi în subteran la Mina Zegujani, în a treia zi de protest

Cei nouă mineri blocaţi în subteran de peste 60 de ore, la Mina Zegujani, din judeţul Mehedinţi, refuză să iasă la suprafaţă, aflându-se, luni, în cea de-a treia zi de grevă, iar conducerea minei susţine că protestul este ilegal.

30 afișări
Imaginea articolului Minerii blocaţi în subteran la Mina Zegujani, în a treia zi de protest

Minerii blocaţi în subteran la Mina Zegujani, în a treia zi de protest (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Constantin Tudor, liderul sindicatului din care fac parte cei nouă mineri, ortacii nu renunţă la protest până când unul dintre şefii minei nu va merge să negocieze cu ei.

"Nu vor sub nicio formă să renunţe, acum le este frică şi de eventualele sancţiuni pe care le vor primi pentru declanşarea protestului. Directorul minei Zegujani, Alexandru Mihart, nu vrea să meargă în subteran să încerce să negocieze cu ei şi deja suntem în a treia zi de grevă", a declarat, luni, preşedintele sindicatului din care fac parte cei nouă protestatari.

Directorul minei Zegujani, Alexandru Mihart, consideră ilegal protestul.

"Am format o nouă comisie alcatuită din cadre tehnice care să meargă în galerie să încerce aplanarea conflictului, dar din punctul meu de vedere protestul este ilegal, nu am acte formale cu revendicările lor, nici nu ştiu dacă acest sindicat este unul legal, aşa că nu le pot da un sediu. Trebuie în mod normal ca un sindicat să aibă peste 15 membri pentru a primi un spaţiu, iar eu nu am primit nicio listă cu oamenii din acest sindicat nou format”, a declarat, luni, directorul minei Zegujani.

El s-a declarat însă îngrijorat de faptul că oamenii nu vor să iasă la suprafaţă, spunând că viaţa lor şi a celorlalţi mineri este în pericol pentru că legile de protecţie a muncii prevăd că ortacii au voie să stea în subteran maximum 16 ore.

Cei nouă mineri stau în subteran de peste 60 de ore, refuzând să iasă de vineri, de la orele 16.00, de la ieşirea din tură, până ce conducerea minei şi a Exploatării Miniere Mehedinţi nu le va oferi un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea şi până ce liderul sindicatului Solidaritatea 92, Constantin Tudor, nu va fi transferat de la Exploatarea Minieră Mehedinţi la Mina Zegujani.

În cursul zilei de duminică, ortacii au primit medicamente, iar la ieşirea din mină sunt în permanenţă două ambulanţe pregătite să le ofere îngrijiri medicale în cazul în care se primesc semnale că starea lor s-ar putea înrăutăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici