Ministerul Educaţiei, despre diplomele bilingve: Aşa-zisele diplome de liceu din Mureş sunt hârtii simbolice, de agăţat în cui, acasă

Aşa-zisele diplome de liceu bilingve ce ar fi eliberate în Mureş sunt hârtii simbolice, "de agăţat în cui, acasă", fără valoare de atestat sau de document oficial în baza căruia să se acceadă într-o formă de învăţământ superioară, au declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, oficiali din MEN.

589 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei, despre diplomele bilingve: Aşa-zisele diplome de liceu din Mureş sunt hârtii simbolice, de agăţat în cui, acasă

MEN: Aşa-zisele diplome de liceu din Mureş sunt hârtii simbolice, de agăţat în cui, acasă (Imagine: Shutterstock)

"Nu sunt diplome oficiale, ci hârtii simbolice, de agăţat în cui, acasă. Nu au valoare de atestat sau de document în baza căruia să se acceadă într-o formă de învăţământ superioară ori care să demonstreze absolvirea unei forme de învăţământ", au spus oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Potrivit surselor citate, toate documentele ce au caracter oficial, cum ar fi diplomele de bacalaureat, sunt redactate în limba română.

Senatorul PDL Marius Paşcan a cerut, joi, demisia şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan, acuzând că instituţia a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, fără "legătură cu legislaţia României".

Senatorul a precizat că ISJ Mureş a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, prezentând o astfel de diplomă - scrisă în română şi maghiară, fără stemă şi fără tricolor -, care a fost distribuită Liceului Tehnologic "Ion Vlasiu" din Târgu Mureş.

Potrivit lui Paşcan, documentele respective nu au "niciun fel de legătură cu legislaţia în vigoare a României" şi sunt ilegale.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a postat, joi seară, pe site-ul său, un comunicat în care preciza că diplomele distribuite în licee "nu au fost concepute şi elaborate" de instituţie, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unităţile de învăţământ din judeţ, "drept dovadă, lipsa însemnelor statului român şi ale ISJ Mureş".

Totodată, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său, Ilyes Ildiko, "dar nu în calitate de inspector general adjunct".

Vineri, reprezentanţii UDMR Mureş s-au declarat "revoltaţi şi consternaţi" de "atitudinea naţionalistă şi xenofobă" a senatorului PDL Marius Paşcan, preşedintele organizaţiei, Brassai Zsombor, spunând că "vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureş".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că acordarea unor diplome bilingve absolvenţilor de liceu nu încalcă nicio lege, iar acestea nu sunt mai puţin oficiale sau valabile decât alte atestate, scandalul de la Târgu Mureş fiind generat de "un om care nu înţelege prea multe lucruri din secolul XXI".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici