Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică proiectul Legii manualului şcolar

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat marţi, în consultare publică, proiectul Legii manualului şcolar, obiectivul actului normativ fiind de a reglementa regimul manualului şcolar în învăţământul preuniversitar, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

512 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică proiectul Legii manualului şcolar

Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică proiectul Legii manualului şcolar

„În accepţiunea proiectului de lege, manualul şcolar este un bun de interes public, principalul instrument de lucru al elevului şi reflectă lectura personalizată a programei, efectuată de echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învăţare şi grupuri-ţintă”, conform sursei citate.

În cadrul comunicatului se precizează că elaborarea manualelor şcolare se realizează de autori sau grupuri de autori, în urma unor selecţii de manuscrise prin proceduri transparente, în vederea asigurării calităţii ştiinţifice.

Selecţia va fi făcută de grupuri de experţi ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Ulterior, MEN va achiziţiona conceptul/conţinutul manualului şcolar de la autori/grupurile de autori.

„Elaborarea manualelor şcolare se realizează în oricare dintre următoarele situaţii: a) apariţia unor modificări la nivelul curriculumului naţional şi introducerea unor discipline/module de pregătire noi; b) aprobarea unor programe şcolare noi pentru anumite discipline/module de pregătire; c) existenţa unor discipline/module de pregătire fără manuale şcolare aprobate; d) efectuarea de modificări de minimum 25% la nivelul programelor şcolare pentru anumite discipline/module de pregătire”, preciezează Ministerul.

Înainte de retipărire, fiecare manual va fi reevaluat de grupuri de experţi. Aceeaşi procedură de reevaluare este obligatorie anual şi pentru manualele în format .pdf şi în variantă digitală interactivă.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Ministerul Educaţiei are obligaţia de a asigura manuale şcolare în conformitate cu programele şcolare în vigoare, atât pentru învăţământul de stat, cât şi pentru învăţământul particular obligatoriu acreditat/autorizat.

În urma consultării publice, Ministerul Educaţiei Naţionale va transmite spre aprobare Parlamentului României varianta finală a proiectului.

Elevii de la clasele a V-a au început anul şcolar 2017 – 2018 fără manuale, iar Ministerul Educaţiei a luat decizia de a le înlocui pe acestea, în primele opt săptămâni de şcoală, cu un compendiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici