Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor siriene asistenţă în cazul Hayssam

Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor siriene asistenţă în cazul lui Omar Hayssam, însă nu a primit nici un fel de răspuns până vineri, precizând că nu are competenţa legală pentru a localiza o persoană.

21 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor siriene asistenţă în cazul Hayssam

Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor siriene asistenţă în cazul Hayssam (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"În cazul cetăţeanului Omar Hayssam, Ministerul Justiţiei a efectuat toate demersurile necesare, conform competenţelor sale legale, adresând Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene solicitări exprese de a da un răspuns la cererea de comisie rogatorie formulată de instanţa română în mai 2009. Comunicările dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene au avut loc atât direct, cât şi pe canale diplomatice. Până la acest moment, nu s-a răspuns cererii de asistenţă menţionate", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJCL).

De asemenea, MJCL arată ca de altfel nicio altă autoritate sau instituţie română, nu poate interveni şi dispune pe teritoriul altui stat măsuri în sensul efectuării unor acte sau executării unor cereri de asistenţă. Aceasta ar însemna o încălcare adusă principiului neamestecului în treburile interne ale altui stat.

Conform legislaţiei în vigoare, Ministerul Justiţiei poate solicita extrădarea unei persoane după ce aceasta este localizată sau arestată în baza mandatului de urmărire internaţională emis, iar instanţa competentă pronunţă o încheiere motivată prin care constată îndeplinite condiţiile pentru a se solicita extrădarea.

"Precizăm că Ministerul Justiţiei nu are competenţe legale în materia localizării unei persoane", se mai arată în documentul citat.

Curtea de Apel Oradea care judecă procesul privind fuga din România a lui Omar Hayssam, a anunţat, joi, că Ministerul Justiţiei a comunicat faptul că Omar Hayssam nu a fost localizat sau arestat în Siria, fără să precizeze dacă acest lucru a fost aflat pe căi oficiale sau neoficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici