Ministerul Justiţiei pregăteşte un pachet de acte normative pentru sprijinirea sistemului referitor la noile coduri

Ministerul Justiţiei pregăteşte un pachet de acte normative ce au rolul de a sprijini sistemul judiciar pentru intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penală, a declarat, miercuri, ministrul Robert Cazanciuc.

377 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei pregăteşte un pachet de acte normative pentru sprijinirea sistemului referitor la noile coduri

Ministerul Justiţiei pregăteşte un pachet de acte normative pentru sprijinirea sistemul referitor la noile coduri (Imagine: Shutterstock)

"Se menţionează în raport faptul că avem în faţă un proces uriaş, care cu siguranţă poate presupune şi anumite ajustări. În momentul de faţă, ministerul are în pregătire un pachet de acte normative care să sprijine sistemul judiciar pentru intrare în vigoare a codurilor, la 1 februarie. Avem o componentă normativă care va cuprinde cea mai mare parte din propunerile formulate în ultima perioadă de sistemul judiciar, de DNA, de DIICOT, de instanţele de judecată, de MAI", a spus Robert Cazanciuc, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în contextul prezentării raportului MCV.

Ministrul Justiţiei a precizat că pachetul de acte normative are rolul de a face procesul de după 1 februarie 2014 mai uşor de aplicat, astfel încât lucrurile să fie mai puţin interpretabile.

"Încercăm să corelăm anumite lucruri care au scăpat în procesul de elaborare. Încercăm să aducem claritate acolo unde judecătorii şi procurorii ne-au semnalat că e nevoie de claritate. Forma finală a documentului va fi gata în foarte scurt timp", a spus ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a subliniat faptul că în cazul niciunuia dintre cele două coduri nu va fi amânată intrarea în vigoare, menţionând că se încearcă prezentarea pachetului de acte normativ în cursul săptămânii viitoare.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat "îngrijorări majore" în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

"Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate", a afirmat Mark Gray.

El a arătat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal "au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei".

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei.

Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

Raportul evaluează progresele recente realizate de România în două domenii principale ale MCV: reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

"Această evaluare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii. Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile. România a continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic începând cu vara anului 2013", a precizat Gray.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici