Ministerul Muncii îi transmite tinerei căreia i-a fost suspendată pensia de invaliditate, pentru că a scris o carte, că poate contesta decizia în instanţă. Instituţia vrea modificarea legii

Ministerul Muncii anunţă că Laura Florescu, tânăra bolnavă de scleroză multiplă care a încasat bani după ce a publicat un volum de poezii şi căreia i-a fost suspendată din această cauză pensia de invaliditate pentru o lună, are posibilitatea contestării deciziei în instanţă.

1982 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii îi transmite tinerei căreia i-a fost suspendată pensia de invaliditate, pentru că a scris o carte, că poate contesta decizia în instanţă. Instituţia vrea modificarea legii

Ministerul Muncii îi transmite tinerei bolnave de scleroză căreia i-a fost suspendat pensia de invaliditate pentru că a scris o carte: Are posibilitatea contestării în instanţă a deciziei

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională, nu este permis şi conduce la suspendarea plăţii pensiei pe perioada cumulului şi la recuperarea drepturilor încasate necuvenit. Această interdicţie cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin Legea 263 din 2010.

"În cazul doamnei Ioana Laura Florescu, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017. Pe baza comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa judeţeană de pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plăţii pensiei pe luna iunie 2017 şi înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, debit care va fi recuperat eşalonat de la pensionară, potrivit legii. Menţionăm că, din punct de vedere al deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate, doamna Florescu are termen de revizuire în martie 2018, valabilitatea acesteia – prin care s-a menţinut gradul II de invaliditate – fiind de 2 ani (martie 2016-martie 2018)", se arată într-o precizare a Ministerului Muncii, remisă MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, casa judeţeană de pensii nu poate adopta o altă decizie, iar tânăra are posibilitatea contestării în instanţa a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii.

"Menţionăm că prestaţia socială pentru handicap nu a fost afectată în cazul doamnei menţionate, între încasarea acesteia şi dreptul de a realiza venituri neexistând nicio interdicţie", mai anunţă Ministerul Muncii.

Reprezentanţii ministerului au mai precizat că, din cauza situaţiilor în care pensionarii de invaliditate luau şi bani drepturi de autor sau drepturi conexe, instituţia va propune, în proiectul noii legi a pensiilor, eliminarea acestei interdicţiii privind cumulul pensiei de invaliditate cu venituri de natură profesională.

Precizările vin după ce Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că a fost înştiinţată că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

"În 2014, am început să iau pensia de handicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică", a declarat Laura Florescu pentru MEDIAFAX.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate.

"Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap. Pastilele mele, care nu sunt date de stat, costă 7.000 de euro pe lună. Sunt din programul naţional sponsorizat de spital. Dacă nu ar fi fost programul, noi nu am fi vorbit până acum. Statul nu a avut niciodată grijă de mine. De fiecare dată, râd de mine şi mă întreabă: Cine e bolnavul?. Nu mai am chef să mai lupt. (..) 90% din bolnavii din ţara, cu care am vorbit, asta nu mai vor să facă nimic. Unii spuneau: bine că sunt 39 lei, dacă nu erau deloc?", a mai spus tânăra.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici