Ministerul Muncii va elabora o legislaţie care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice

Ministerul Muncii a lansat, vineri, Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, ministrul Claudia Boghicevici precizând că Guvernul are în vedere în acest an elaborarea unei legislaţii pentru persoanele vârstnice.

323 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii va elabora o legislaţie care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice

Ministerul Muncii va elabora legislaţia care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat că este nevoie de o schimbare de mentalitate, recunoscând însă că aceasta nu se poate produce foarte repede, însă Guvernul a gândit o politică publică privind "aurul alb al naţiunii".

Boghicevici a precizat că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) îşi propune să gândească o legislaţie care să asigure locuri de muncă pentru persoanele vârstnice, dar şi o serie de măsuri active pentru angajatori, astfel încât aceştia să fie sprijiniţi pentru a angaja pensionari.

"Avem în lucru Legea 76 şi aici ne propunem să facilităm angajarea persoanelor de o anumită vârsta", a spus Boghicevici.

Ea a precizat că se are în vedere acordarea unor subvenţii la impozite pentru angajatori.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, a spus că Suedia a ales să implementeze în paralel cu sistemul de îngrijire a vârstnicilor, aflat în responsabilitatea statului, şi un sistem de îngrijire la domiciliu la care fiecare persoană are dreptul şi suportă o parte din cheltuieli.

Ea a mai spus că, în plus, au fost înfiinţate agenţii pentru locuri de muncă dedicate pensionarilor care doresc să rămână productivi şi o astfel de măsură are în vedere şi Guvernul României.

"Sprijinirea îmbătrânirii activie se înscrie în rândul politicilor inteligente. După cum indică tendinţele demografice, ar trebui să devină o obişnuinţă", a declarat Andreea Paul-Vass.

Ministrul Muncii a anunţat şi cei trei ambasadori desemnaţi de România pentru anul îmbătrânirii active, aceştia fiind Iolanda Balaş, Sofia Vicoveanca şi Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

"Aceştia oameni sunt exemple de la care fiecare are de învăţat. Aceste personalităţi vor promova Anul îmbătrânirii active şi faptul că viaţa activă nu trebuie să se termine la nicio vârstă", a declarat ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici a mai spus că Anul European 2012 va încuraja îmbătrânirea activă pe trei direcţii, respectiv participarea pe piaţa muncii, rolul activ în societate şi modul de viaţă autonom.

Uniunea Europeană a decis să sărbătorească în 2012 Anul European al îmbătrânirii active, după ce a constatat că media de vârstă este în prezent de 39,8 ani, dar în 2060 riscă să urce până la 47,2 ani, segmentul de populaţie de peste 65 de ani urmând să reprezinte aproape 30 la sută din populaţia UE, faţă de 16 la sută în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici