Ministerul Sănătăţii a cerut oprirea vânzării produsului Nazomer

Ministerul Sănătăţii a cerut directorilor de sănătate publică să dispună oprirea de la vânzare a produsului Nazomer, după ce mai multe persoane au reclamat că acesta produce arsuri, primele rezultate ale testelor de laborator indicând că are o salinitate mai mare decât cea recomandată.

3488 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a cerut oprirea vânzării produsului Nazomer

Ministerul Sănătăţii a cerut oprirea vânzării produsului Nazomer (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX că produsele Nazomer au fost oprite de la comercializare întrucât ele sunt notificate în trei forme - dispozitiv medical, produs cosmetic şi supliment alimentar -, mai multe persoane reclamând că acestea produc arsuri după folosire.

În prezent, produsul este testat în laboratoarele de specialitate. Primele rezultate atestă faptul că Nazomer ar avea o salinitate mai mare decât cea recomandată în cazul produselor nazale.

Oana Grigore a precizat că testele în cazul produsului Nazomer nu au fost finalizate în totalitate. Un rezultat final în cazul acestui produs va putea fi cunoscut abia după terminarea tuturor testelor de laborator, a precizat purtătorul de cuvânt.

Sute de cutii de picături nazale Nazomer au fost oprite de la comercializare în farmaciile din Mureş, după ce un părinte a sesizat Direcţiei de Sănătate Publică faptul că picăturile aveau un miros iritant, de clor.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, medicul Ovidiu Fărcaş, a spus, vineri, că a informat Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Control în Sănătate Publică Ilfov - de unde provine producătorul picăturilor -, care au deschis o anchetă.

Ovidiu Fărcaş a precizat că a informat şi Colegiul Medicilor Mureş şi Agenţia Naţională a Medicamentului Mureş, care au dispus oprirea de la comercializare a stocurilor din lotul respectiv de Nazomer.

"În urma sesizării privind picăturile nazale tip Nazomer, comercializate sub denumirea de Nazomer, s-a făcut investigaţia la unitatea farmaceutică care a vândut acel produs, s-a dispus blocarea întregului stoc de produs până la finalizarea anchetei. Flaconul respectiv avea un miros nespecific, de clor. Întreaga cantitate de Nazomer care exista în farmacii a fost blocată şi interzisă de la comercializare, putând, după finalizarea anchetei, eventual, să fie retrasă de către producător", a precizat Fărcaş.

Potrivit sursei citate, în farmacia de unde a fost cumpărat flaconul de către părintele care a făcut reclamaţia erau nouă flacoane de Nazomer, la data controlului, iar în judeţ este vorba despre 410 cutii de Nazomer a câte şase flacoane.

Tot în urmă cu o zi, DSP Mureş a fost informată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Control în Sănătate Publică Ilfov că au iniţiat demersurile de retragere a notificării de la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), dat fiind că respectivul produs era notificat IBA ca supliment alimentar, această informaţie apărând pe prospectul său.

Pentru repunerea pe piaţă a produsului, va fi nevoie de aprobare de la Ministerul Sănătăţii, a precizat Fărcaş, adăugând că probleme au fost semnalate şi în judeţele Sibiu şi Argeş, ancheta fiind în desfăşurare.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş a anunţat, miercuri, că a oprit de la comercializare soluţia Nazomer, după ce o femeie din Piteşti a reclamat că fiica sa, în vârstă de patru ani, a suferit arsuri în urma administrării medicamentului.

Ulterior, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat că nu analizează calitatea produsului "Nazomer" întrucât este vorba de un produs naturist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici