Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Ministerul Sănătăţii a lansat, marţi, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018, care include şi măsuri în privinţa prevenţiei infecţiilor, reducerea incidenţei, dar şi monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale.

996 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii propune măsuri de prevenire a infecţiilor nosocomiale în cadrul Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 - 2018, lansat marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat planul spunând că infecţiile nosocomiale nu sunt raportate în România, ţara noastră având sub 1% astfel de cazuri pe hârtie, în condiţiile în care celelalte state europene arată o situaţie mult mai realistă de aproximativ 5% incidenţă. Drept pentru care, dacă planul acesta va avea succes, vom vedea o creştere a raportării numărului de infecţii nosocomiale pentru că se urmăreşte o raportare exactă.

"Să vă aşteptaţi ca şi succes al acestui program ca în perioada următoare numărul acestor infecţii în România să crească substanţial. Noi ne aflăm în situaţia în care aceste infecţii sunt sub-diagnosticate sau nu se raportează din cauza unor chestiuni de natură administrativă şi nu profesională. Marea majoritate a acestor infecţii nu sunt infecţii de o gravitate extremă cum au fost de exemplu unele din cele care au fost menţionate la pacienţii din Colectiv. Sunt infecţii de plagă, infecţii urinare care se tratează şi care în general au o soluţie terapeutică rapidă. Nu vrem să avem mai multe infecţii nosocomiale, vrem să avem infecţiile nosocomiale pe care să le putem diagnostica, să le putem identifica, să le raportăm şi să luăm măsuri încât infecţiile foarte grave să nu apară la pacienţii din spitalele din România", a spus Rafila.

El a adăugat că planul strategic a fost conceput pentru o perioadă de la 24-30 luni şi vizează creşterea calităţii şi capacităţii de diagnostic microbiologic, de prevenire şi control al acestor infecţii, dar şi realizarea unui sistem eficient de raportare a infecţiilor nosocomiale care să elimine barierele "birocratice".

De asemenea, prin acest plan, autorităţile din Sănătate mai propun îmbunătăţirea activităţii de supraveghere şi limitare a rezistenţei bacteriene în mediul spitalicesc şi reducerea consumului excesiv şi nejustificat de antibiotice.

"Am propus trei pachete în acest sens: un pachet legislativ care poate să se deruleze încă din cursul acestui an. 2016-2017, un pachet organizatoric de instruire a personalului care este unul mai laborios şi presupune să pregătim personalul, înainte de a realiza cel de-al treilea pachet, pachetul investiţional", a afirmat Rafila. Implementarea planului va costa în jur de 30 milioane de lei pe o perioadă de doi ani.

De asemenea, până la finalul lunii decembrie vor fi instruiţi minim 300 de epidemiologi, medici de laborator sau microbiologi, medici de boli infecţioase şi din alte specialităţi care prescriu antibiotice dar şi asistenţi medicali şi directori de îngrijiri.

În prezent avem doar 113 epidemiologi la nivel naţional, potrivit datelor prezentate la aceeaşi conferinţă de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, date care provin din chestionarele de evaluare de la spitalele de stat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici