Achimaş: Am dispus controale mixte pentru analiza dezinfectanţilor din spitale

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dispus, luni, analiza soluţiilor dezinfectante folosite în spitale prin intermediul unor verificări realizate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de direcţiile de sănătate publică.

843 afișări
Imaginea articolului Achimaş: Am dispus controale mixte pentru analiza dezinfectanţilor din spitale

Achimaş: Am dispus controale mixte pentru analiza dezinfectanţilor din spitale (Imagine Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

Soluţiile de dezinfecţie, folosite în spitalele din România, vor fi verificate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de direcţiile de asistenţă publică, la laboratoare din străinătate, a declarat, marţi, ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu la evenimentul de lansare a Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale.

„Am dispus controale mixte, formate din Corpul de Control şi inspecţie DSP pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt, nu le putem face în ţară şi pot fi finanţate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele şi estimăm că laboratoarele vor primi acreditare într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referinţă din afara ţării, până când le vom avea cele două laboratoare acreditate despre care am pomenit”, a spus ministrul.

Potrivit jurnaliştilor prezenţi, în România ar exista laboratoare acreditate, dar ministrul a spus că acestea sunt private şi de acceea ar fi nevoie ca analizele să fie realizate de clinicile din străinătate.

„Avizele (pentru soluţiile dezinfectante) se primesc pe seama unor teste de eficacitate care sunt probabil făcute în străinătate, se obţine o dovadă a eficacităţii lor care este după aceea evaluată în România. Ele sunt conforme la nivelul UE. Avizul se obţine în diverse instituţii europene şi conform unei directive, ele sunt acceptate în România. Avizul este dat de către o autoritatea a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referinţă din UE. În acel moment se verifică hârtiile”, a explicat ministrul despre modul în care sunt verificate în momentul de faţă substanţele dezinfectante folosite în spitalele din România.

Întrebat de cazul doctorilor daţi în judecată pentru malpraxis, când de vină ar putea fi aceste substabţe dezinfectante, ministrul a spus că i se pare „o iresponsabilitate din partea unui manager să pună doctorii într-o astfel de situaţie”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici